Οι ταινίες της εβδομάδας (28/3-3/4/2024)

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 28 Μαρτίου έως Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Υποδεχόμαστε τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα (28 Μαρτίου-3 Απριλίου) με υπέροχο σινεμά! Μη χάσετε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Ολύμπιον και την Αποθήκη 1: 

Επίσης αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, μη χάσετε στο αγαπημένο μας σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, μια επιλογή από τις ταινίες που βρέθηκαν στην κορυφή της ψηφοφορίας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για τις ελληνικές και ξένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες το 2022.  

Συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ: 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Πέμπτη 1+1: 7,5€

Τρίτη: 6€

Fundamentals: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 5€

Ημέρα Ελληνικού Σινεμά (26/3): 3€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

CineDoc: 5€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Οι ταινίες:

Το αγόρι του Θεού / Rapito
(Ιταλια-Γαλλία-Γερμανία, 2023) 

Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο / Marco Bellocchio. Σενάριο: Marco Bellocchio, Susanna Nicchiarelli, Edoardo Albinati, Daniela Ceselli. Με τους: Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese, Filippo Timi, Fabrizio Gifuni. Γλώσσες: Ιταλικά, Εβραϊκά, Λατινικά. Έγχρωμη, 134΄. 

Το 1858, ένα εξάχρονο αγόρι εβραϊκής καταγωγής απάγεται από την οικογένειά του από εντεταλμένους του Πάπα και υποχρεώνεται να ασπαστεί τον καθολικισμό με εντολή του καρδινάλιου. Η τελευταία ταινία του μεγάλου Μάρκο Μπελόκιο είναι ένα θρησκευτικό θρίλερ εποχής για τις ασυγχώρητες «αμαρτίες» της Καθολικής Εκκλησίας, που βρίσκει τον τόσο σημαντικό αυτό δημιουργό σε αξιοσημείωτη σκηνοθετική φόρμα και έμπνευση. Η κατάχρηση εξουσίας, η μισαλλοδοξία, οι μηχανισμοί της αλλοτρίωσης, η καταπάτηση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης μπαίνουν στο στόχαστρό του Μπελόκιο, που αποδεικνύει ότι στα 84 του παραμένει πιο μαχητικός από ποτέ. Ζωντανεύοντας με απαράμιλλο τρόπο την Μπολόνια του 19ου αιώνα (τα κοστούμια, η καλλιτεχνική διεύθυνση και η εκπληκτική φωτογραφία του Φραντσέσκο ντι Τζάκομο δίνουν στο φιλμ μαγευτική όψη), το Αγόρι του Θεού μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, θίγοντας όμως θέματα καταδικασμένα να παραμείνουν επίκαιρα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/lPBH4l3N6BY

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00, 21:30

Η Χίμαιρα / La Chimera
(Ιταλία - Γαλλία - Ελβετία. 2023)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Αλίτσε Ρόρβαχερ / Alice Rohrwacher. Με τους: Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato. Γλώσσες: Ιταλικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 130΄. 

Κάθε ταινία της Αλίτσε Ρορβάχερ είναι μια κοσμογονία: μια άσκηση δημιουργικής ελευθερίας, ένα ταξίδι σε κόσμους που θεωρούσαμε για πάντα χαμένους, μια ανασκαφή με την αρχαιολογική σκαπάνη στις θαμμένες γενεαλογίες των συναισθημάτων. Στην τελευταία της ταινία αυτή η ενέργεια μετατρέπεται σε μεθοδολογία και θεματική, καθώς σκιαγραφεί το πρόσωπο της Χίμαιρας για τον καθένα μας. Σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας που βρίθει ερειπίων, για τους tombaroli –τους αρχαιοκάπηλους– η Χίμαιρα σημαίνει λύτρωση από τη δουλειά και όνειρα για εύκολο πλούτο. Για τον Άρθουρ η Χίμαιρα μοιάζει με τη γυναίκα που έχασε, την Μπενιαμίνα. Για να τη βρει, προκαλεί το αόρατο, ψάχνει παντού, πηγαίνει μέσα στη γη αναζητώντας την πόρτα στη μετά θάνατον ζωή για την οποία μιλούν οι μύθοι. Σε ένα περιπετειώδες ταξίδι μεταξύ ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα σε δάση και πόλεις, σε γιορτές και μοναξιές, ξετυλίγονται τα αλληλένδετα πεπρωμένα αυτών των χαρακτήρων, όλα σε αναζήτηση της Χίμαιρας.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/g0gPlcpvH7Q

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:45, 21:15

Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας / Mighty Afrin: in the time of the floods

(Ελλάδα-Γαλλία-Γερμανία, 2023)

Σκηνοθεσία: Άγγελος Ράλλης. Έγχρωμο, 92΄. 

Ο παντοδύναμος Βραχμαπούτρα φουσκώνει ξανά, έτοιμος να καταπιεί τα πάντα στο διάβα του. Σε ένα νησί από λάσπη που σιγά σιγά εξαφανίζεται, η Αφρίν, μια δωδεκάχρονη ορφανή κοπέλα, ετοιμάζεται να αφήσει τον μοναδικό κόσμο που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα. Όταν το σπίτι της βουλιάζει από τις πλημμύρες, η Αφρίν πηγαίνει με την ξύλινη βάρκα της στην Ντάκα, μια μητρόπολη που σφύζει από ζωή, για να βρει τον πατέρα της, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από κοντά της. Αναγκασμένη να μεγαλώσει γρήγορα, η Αφρίν πρέπει να αντιμετωπίσει τα μυστήρια ενός κόσμου που βυθίζεται.

* Η ταινία κέρδισε το βραβείο WWF ΕΛΛΑΣ στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023)

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/4F-lEiYPa9k
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00. Στις προβολές της Παρασκευής (29/3) και του Σαββάτου (30/3) θα πραγματοποιηθεί Q&A με τον σκηνοθέτη Άγγελο Ράλλη και την παραγωγό Μαρ Ροντρίγκεζ, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με το κοινό για την ταινία.

KIDS LOVE CINEMA

Αργοναύτες: Η οργή του Ποσειδώνα
(Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία-σενάριο: David Alaux, Eric Tosti, Jean-François Tosti. Μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. Έγχρωμη, 95΄. Ηλικίες: +6

Η ευφάνταστη ταινία κινουμένων ταινία μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε με την Πάτι, ένα ευφυέστατο και περιπετειώδες θηλυκό ποντικάκι, και τον κολλητό της γάτο Σαμ στον μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας. Με συνοδοιπόρο τον τώρα πια ηλικιωμένο Ιάσονα, οι χαριτωμένοι ήρωες θα ζήσουν μία επική περιπέτεια αντιμέτωποι με τα πιο αλλόκοτα και επικίνδυνα πλάσματα της μυθολογίας. Μία ξεκαρδιστική και σπαρταριστή ταινία για όλη την οικογένεια από τη θεότρελη ομάδα της Ζουγκλοπαρέας και της Πριγκίπισσας Αλάνι.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/bgOfddNR7T4

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 31/03 στις 12:00

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Οι καλύτερες ταινίες του 2022 

Mια επιλογή από τις ταινίες που βρέθηκαν στην κορυφή της ψηφοφορίας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για τις ελληνικές και ξένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες το 2022 έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.  Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

Αγέλη προβάτων του Δημήτρη Κανελλόπουλου, Ο άγνωστος του Τόμας Μ. Ράιτ, Το γεγονός της Οντρέ Ντιγουάν, Απόφαση φυγής του Παρκ Τσαν-γουκ, Βαγόνι αριθμός 6 του Γιούχο Κουοσμάνεν, The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού και Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο του Γιοακίμ Τρίερ. 

Πρόγραμμα προβολών 

Πέμπτη 28/3 

19:00 Αγέλη προβάτων (103΄) 

21:00 Ο άγνωστος (117΄) 

Παρασκευή 29/3

19:00 Το γεγονός (100΄) 

21:00 Απόφαση φυγής (139΄) 

Σάββατο 30/3

19:00 Βαγόνι αριθμός 6 (107΄)

21:00 The Fabelmans (151΄) 

Κυριακή 31/3

19:00 Αγία Έμυ (111΄) 

21:00 Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο (128΄)

Οι άποικοι / The settlers
(Χιλή-Αργεντινή-Ηνωμένο Βασίλειο-Ταϊβάν-Γερμανία-Σουηδία-Γαλλία-Δανία, 2023)

Σκηνοθεσία: Felipe Gálvez Haberle. Με τους: Antonia Girardi, Felipe Gálvez Haberle, Mariano Llinás. Γλώσσα:Ισπανικά, αγγλικά. Έγχρωμη, 97’.

Στη Χιλή του τέλους του 19ου αιώνα, τρεις ιππείς προσλαμβάνονται από έναν πλούσιο γαιοκτήμονα για να οριοθετήσουν την περίμετρο της εκτεταμένης περιουσίας του. Σύντομα, όμως, αυτή η διοικητική αποστολή θα μετατραπεί σ’ ένα αιματοβαμμένο κυνήγι των ιθαγενών της περιοχής. Το εντυπωσιακό Οι άποικοι (βραβείο FIPRESCI «Ένα κάποιο βλέμμα» στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών), ένα σκοτεινό και εικαστικά εκθαμβωτικό γουέστερν με στοιχεία ταινίας τρόμου, μας συστήνει μια εξαιρετική νέα σκηνοθετική φωνή: ο Φελίπε Γκάλβες χρησιμοποιεί θαυμάσια τους κώδικες του σινεμά των ειδών για να ασκήσει κριτική στις θηριωδίες της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας που δεν μπορούμε –και δεν πρέπει– να ξεχάσουμε. Μ’ ένα μεγαλοπρεπές εικαστικό ύφος, βραδύκαυστους ρυθμούς, μυσταγωγική ατμόσφαιρα και μια ωμά ρεαλιστική, σκληρή απεικόνιση της βίας, το φιλμ αφηγείται μια ιστορία βουτηγμένη στο αίμα και στον θάνατο: τη σφαγή των αυτοχθόνων της Χιλής από τους ισπανούς γαιοκτήμονες.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/afamdhvvfz8
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00

Το νέο αγόρι / The new boy
(Αυστραλία, 2023)

Σκηνοθεσία: Γουόρικ Θόρντον / Warwick Thornton. Με τους: Cate Blanchett, Aswan Reid, Deborah Mailman. Γλώσσα: Aγγλικά. Έγχρωμη, 96’.

Σε ένα απομακρυσμένο μοναστήρι στην Αυστραλία της δεκαετίας του ’40, η αδελφή Αϊλίν διευθύνει ένα οικοτροφείο για παιδιά Αβορίγινων. Ένα καινούριο αγόρι φτάνει μέσα στη νύχτα, ένα παιδί που φαίνεται να έχει ξεχωριστές δυνάμεις. Όταν το μοναστήρι αποκτά έναν πολύτιμο Εσταυρωμένο, το νέο αγόρι συναντά τον Χριστό για πρώτη φορά και μένει άναυδο. Ωστόσο, η πνευματική ζωή του παιδιού ως αυτόχθονα δεν συμβαδίζει με τον χριστιανισμό του οικοτροφείου και η μυστηριώδης δύναμή του γίνεται αντιληπτή ως απειλή. Η αδελφή Αϊλίν πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στις παραδόσεις της πίστης της και την αλήθεια που ενσαρκώνει το αγόρι, σε αυτή την ιστορία πνευματικής πάλης και επιβίωσης.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=sL1HVstmBTU
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 21:15

Εγώ, καπετάνιος / Io capitano
(Ιταλία-Βέλγιο-Γαλλία, 2023)

Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε / Matteo Garrone. Με τους: Seydou Sarr, Moustapha Fall. Γλώσσα: Γουόλοφ, γαλλικά. Έγχρωμη, 121’.

Ο 16χρονος Σεϊντού και ο ξάδερφός του, ο Μούσα, ζουν φτωχικά σε ένα χωριό στη Σενεγάλη. Ονειρεύονται να ζήσουν στην Ευρώπη, εκεί που, όπως νομίζουν, όλα είναι δυνατά: ακόμα και μια μουσική καριέρα για το Σεϊντού.  Η ζωή τους δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, και τη φτώχεια τους  αντισταθμίζει μια ενωμένη οικογένεια. Όμως η άγνοια κινδύνου και το εφηβικό τους όνειρο για μια λαμπερή ζωή σε μια εξιδανικευμένη Ευρώπη αποδεικνύονται πιο δυνατά. Το ταξίδι τους αρχίζει με ελπίδα αλλά συνεχίζεται ως μια αδιανόητη Οδύσσεια γεμάτη Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, κατά την οποία χάνουν την ανθρώπινη υπόστασή τους. Στην πορεία, θα την επανακτήσουν… Θα φτάσουν άραγε στον προορισμό τους;

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/uUHxkKmdR44
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30