Έκθεση «Overview Effect - Encountering the Cosmos»

1/11- 1/12/2019 (με ενδεχόμενο παράτασης), εγκαίνια: 1/11/2019, 18:00, MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Το Φαινόμενο της «Πανοραμικής εντύπωσης (Overview Effect)», το οποίο έκανε τους αστροναύτες να δουν τη Γη ως μια ολότητα χωρίς σύνορα, μια κοινή εστία χωρίς διαφορές, καθώς και οι φόβοι, οι ελπίδες, η ουτοπία, η πραγματικότητα και η απογοήτευση που πηγάζουν από αυτό, αποτελεί τη συνδετική ύλη που συγκρατεί και συγκροτεί τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 60ού Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι ταινίες αυτές ανατέθηκαν σε ισάριθμους νέους Έλληνες καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους ανέλαβε να σχολιάσει και από μία και να φιλοτεχνήσει ένα πρωτότυπο έργο με απόλυτη ελευθερία και χωρίς κανένα περιορισμό στα υλικά, το ύφος και την τεχνοτροπία. Η μοναδική οδηγία που τους δόθηκε από το Φεστιβάλ ήταν να μελετήσουν το φαινόμενο της «Πανοραμικής εντύπωσης» και να δουν τις ταινίες μέσα από το πρίσμα του, ενεργοποιώντας την διαδικασία ανάδειξης του μη ορατού.

Έτσι η έκθεση Overview Effect: Encountering the Cosmos η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, μας παρακινεί σε μια συναρπαστική και εξόχως αναζωογονητική παράλληλη ανάγνωση των κινούμενων και των ακίνητων εικόνων.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:
Αλέξης Βασιλικός, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δεληδήμος, Μαριάννα Ιγνατάκη, Μανώλης Λεμός, Βιργινία Μαστρογιαννάκη & Ηλίας Μαμαλίογκας, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Kalos- Klio, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Πάνος Κομπής, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Δέσποινα Φλέσσα, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης/ Παραγωγή & Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος

 

logos overview effect