Blackbird Blackbird Blackberry

Shashvi shashvi maq'vali

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Ένα αληθινό διαμάντι του σύγχρονου σινεμά από τη Γεωργία (η τίτλος του οποίου παραπέμπει στον Οτάρ Ιοσελιάνι, μεγάλο «τραγουδιστή κότσυφα» αυτής της σπουδαίας εθνικής κινηματογραφίας) σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας λεοντόκαρδης γυναίκας που μεγαλώνει χωρίς να ωριμάζει, κι έτσι μαθαίνει να ακούει και να εμπιστεύεται τη φωνή της. Η Ετέρο, μια 48χρονη γυναίκα που ζει σε ένα μικρό χωριό στη Γεωργία, δεν ήθελε ποτέ σύζυγο. Αγαπά την ελευθερία της όσο και τα κέικ της. Η επιλογή της όμως να ζήσει μόνη της είναι η αιτία πολλών κουτσομπολιών μεταξύ των συγχωριανών της. Απροσδόκητα, βρίσκει τον εαυτό της να ερωτεύεται με πάθος έναν άντρα και ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση να ακολουθήσει μια σχέση ή να συνεχίσει μια ζωή ανεξαρτησίας. Η Ετέρο πρέπει να καταπιαστεί με τα συναισθήματά της και να αποφασίσει πώς θα βρει τον δικό της δρόμο προς την ευτυχία. Ένα μάθημα αγάπης και αυτο-αποδοχής, κόντρα σε κάθε είδους διάκριση.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Έλενε Ναβεριάνι
Σενάριο: Elene Naveriani, Nikoloz Mdivani, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Tamta Melashvili
Διεύθυνση φωτογραφίας: Agnesh Pakozdi
Μοντάζ: Aurora Franco Vögeli
Ήχος: Philippe Ciompi
Ηθοποιοί: Eka Chavleishvili, Temiko Chinchinadze, Anka Khurtsidze, Tamar Mdinaradze
Παραγωγή: Alva Film, Takes Film
Παραγωγοί: Thomas Reichlin, Britta Rindelaub, Ketie Danelia
Κοστούμια: Nino Injia
Σκηνικά: Teo Baramidze
Μακιγιάζ: Julia Nietlispach, Eka Chikhradze
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελβετία, Γεωργία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 111'
Ελληνική διανομή: Ama Films
Επικοινωνία: Totem Films
Βραβεία/Διακρίσεις: «Καρδιά του Σαράγεβο» Καλύτερης Ταινίας, «Καρδιά του Σαράγεβο» Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας – Sarajevo Film Festival 2023, Βραβείο Κοινού – New Horizons International Film Festival 2023, Βραβείο «Emeric Pressburger», Βραβείο της Επιτροπής CICAE, Βραβείο FIPRESCI – Jameson CineFest Miskolc International Film Festival 2023

Έλενε Ναβεριάνι

Το Έλενε Ναβεριάνι (1985, Γεωργία) είναι σκηνοθέτης και ζει στην Ελβετία. Αποφοίτησε από την Κρατική Ακαδημία Τέχνης της Τιφλίδας στον τομέα της ζωγραφικής μνημείων το 2003. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο HEAD (Haute Ecole d'Art et de Dessin) της Γενεύης (MA Critical Curatorial Cybermedia), και έπειτα ασχολήθηκε με σπουδές στον κινηματογράφο. Η πτυχιακή ταινία μικρού μήκους Gospel of Anasyrma (2014) έλαβε διεθνή αναγνώριση για το ιδιαίτερη ύφος και τη διαφορετική οπτική. Τα έργα που δημιουργεί καθιστούν αόρατες ιστορίες ορατές, δίνουν βήμα για να ακουστούν διαφορετικές φωνές και δημιουργούν χώρο για να υπάρξουν οι περιθωριοποιημένες ζωές. Δραστηριοποιείται στον κινηματογράφο της αντίστασης. Ακολουθώντας αυτή τη γραμμή, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που γύρισε,  το I Am Truly a Drop of Sun on Earth (2017), έκανε πρεμιέρα στο Ρότερνταμ και τιμήθηκε με πολλά βραβεία (Σεούλ, Ξινίνγκ, Βαγιαδολίδ, Πόρτο). Το Έλενε σκηνοθέτησε επίσης δύο ακόμη ταινίες μικρού μήκους που έλαβαν σημαντική αναγνώριση. Η ταινία Red Ants Bite (2019) ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ελβετικής ταινίας μικρού μήκους. Το 2021, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία που γύρισε, με τίτλο Wet Sand, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο τον Αύγουστο του 2021 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ παράλληλα τιμήθηκε και με το βραβείο Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει δύο ακόμη ταινίες μεγάλου μήκους.

Φιλμογραφία

2014 Gospel of Anasyrma (μμ)
2017 I Am Truly a Drop of Sun on Earth
2019 Red Ants Bite (μμ)
2021 Wet Sand
2023 Blackbird Blackbird Blackberry