Στα Τουρκοβούνια

Στα Τουρκοβούνια

Στην υψηλότερη κορυφή της λοφοσειράς των Τουρκοβουνίων στην Αθήνα, τα πρώτα αυθαίρετα κτίσματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στη δεκαετία του ᾽50, εποικισμένα από οικογένειες άστεγων εσωτερικών μεταναστών που αναζητούσαν ένα μέρος που θα μπορούσαν να αποκαλέσουν σπίτι. Βασισμένη σε αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχής, από τις περιπέτειες που τους οδήγησαν εκεί μέχρι τα πορτρέτα τους σε ένα ακόμα βασανισμένο και αβέβαιο παρόν, η ταινία ολοκληρώνει μια τριλογία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα από τον Λευτέρη Ξανθόπουλο, μετά τα Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης και Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα. Με όπλο την ιδιότυπη καλλιτεχνική του γλώσσα και εντοπίζοντας την σκληρή αστική ποίηση στο σινεμά τεκμηρίωσης, ο Ξανθόπουλος στοχάζεται πάνω στον ξεριζωμό και την φυγή. Το βλέμμα του είναι αφενός εστιασμένο πάνω στους ήρωές του μέσα σε μια Αθήνα που αλλάζει ραγδαία, και αφετέρου στο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται, από τις αντιστάσεις που συναντούν μέχρι την αντιπαραβολή με ένα λαβυρινθώδες αστικό τοπίο που ελλοχεύει στο περιθώριο του πορτρέτου που ζωγραφίζει. Ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο με τα απολύτως αναγκαία υλικά, σμιλεμένο με ταπεινότητα και λεπτομέρεια πάνω σε πρόσωπα και σε τόπους, δομημένο σαν ένα δυσβάσταχτο κοινωνικό δράμα για μια ολόκληρη κοινωνία κρυμμένη από τα μάτια μας. Η ταινία θα προβληθεί σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP) που δημιουργήθηκε από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της δράσης Χώρα, σε βλέπω, με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH).

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Σενάριο: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σπύρος Νούνεσης
Μοντάζ: Σπύρος Προβής
Ήχος: Δημήτρης Αθανασόπουλος
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1982
Διάρκεια: 23΄

Λευτέρης Ξανθόπουλος

Φιλμογραφία

1976 Η Ελληνική Κοινότητα της Χαϊδελβέργης (μμ)
1978 Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα
1982 Στα Τουρκοβούνια (μμ)
1983 Επί Κολωνώ
1986 Καλή πατρίδα, σύντροφε
1991 Ο δραπέτης (μυθοπλασίας)
1998 Σκοτεινός συνωμότης
2006 Ευλογημένα χέρια
2012 Πάρε τα δώρα