AGORA Series

10-11-2022

Το 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει το AGORA Series, ένα νεοσύστατο τμήμα με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας με τους επαγγελματίες που δημιουργούν σειρές για τηλεοπτικά δίκτυα και πλατφόρμες.

Σε μια προσπάθεια να συνδεθεί με το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο παραγωγής σειρών στην Ελλάδα, το AGORA Series φιλοδοξεί να γίνει ένας κόμβος συνάντησης για τους επαγγελματίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το νέο τμήμα θα αποτελέσει σταθερό σημείο συνάντησης και εφαλτήριο για μελλοντικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της παραγωγής σειρών.

Το φετινό εναρκτήριο πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις δικτύωσης, masterclasses και συζητήσεις δίνοντας το λόγο σε ομιλητές, επαγγελματίες και δημιουργούς σειρών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Η νέα ενότητα της AGORA συγκεντρώνει Έλληνες και ξένους παραγωγούς, δημιουργούς σειρών για τηλεοπτικά δίκτυα και πλατφόρμες, καθώς και εκπροσώπους από δίκτυα εθνικής και παγκόσμιας κλίμακας.

 

AGORA SERIES MASTERCLASSES
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου @Αίθουσα Παύλος Ζάννας

10.00 - 12.00 Masterclass Call My Agent με τον Laurent Grégoire

12.15 - 14.15 - Masterclass: Don’t be scared, it’s only TV!
Εισηγητής: Victor Quinaz

Ο τηλεοπτικός σεναριογράφος και παραγωγός Victor Quinaz των Big Mouth και GLOW
του Netflix, θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στο διαρκώς μεταβαλλόμενο και φαινομενικά
κορεσμένο τοπίο της ψυχαγωγίας στις πλατφόρμες. Από την ιδέα και την παραγωγή έως
την κυκλοφορία, ο Βίκτορ θα μας διαφωτίσει για αυτό που κάποτε θεωρούνταν η επαρχία
του Χόλιγουντ, αλλά γρήγορα εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο πάρτι ιστοριών, διαφορετικών
format, περιεχόμενου και άλλων δαιμονίων.

 

VICTOR QUINAZ

Ο Βίκτορ Κουινάζ είναι δεύτερης γενιάς Αμερικανός σκηνοθέτης. Ως σεναριογράφος και παραγωγός, ο Victor έχει δουλέψει σε επτά σεζόν της υποψήφιας για Emmy, κωμωδίας κινουμένων σχεδίων του Netflix, Big Mouth, καθώς και στο spinoff της σειράς, Human Resources. Έχει γράψει και πρωταγωνιστήσει, στην, επίσης υποψήφια για Emmy, σειρά του Netflix, GLOW. Ο Βίκτορ είναι παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ Last Chance U, καθώς και αρκετών σειρών για το National Geographic και το BBC. Πριν δουλέψει στην τηλεόραση, ο Βίκτορ ήταν επί δέκα χρόνια σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ ενώ δημιούργησε την καλτ κωμική σειρά Periods., η οποία τον οδήγησε στη σκηνοθεσία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, Breakup at a Wedding, που κυκλοφόρησε από την Oscilloscope. Όταν δεν δημιουργεί κινούμενα σχέδια, εργάζεται ως εθελοντής για την ανακούφιση πληγέντων από καταστροφές, με πιο πρόσφατα παραδείγματα με τις οργανώσεις CORE και World Central Kitchen.

 

AGORA SERIES ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου @Αίθουσα Παύλος Ζάννας

Είσοδος μόνο με διαπίστευση.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ
Εξειδικευμένοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα και της παραγωγής σειρών μοιράζονται τις εμπειρίες τους, παρουσιάζουν βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα περιπτώσεων για τη δημιουργία, την παραγωγή και τη διανομή περιεχομένου σε μια συζήτηση που επικεντρώνεται στο μέλλον της διεθνούς αγοράς σειρών.

 

Πάνελ Συζήτησης I
15.00 - 17.00 The Triangle of Happiness: International Series - Entertainment services - Movies

Ομιλητές:

Ferdinand Dohna, Producer, Beta Film (Γερμανία)

Ο Ferdinand Dohna, σπούδασε Αρχαιολογία και Αρχαία Ελληνικά στη Βόννη και τη Χαϊδελβέργη. To 1999 έλαβε το διδακτορικό του από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης. Εργάστηκε ως story editor στην ιταλική εταιρεία παραγωγής Luxvide, ενώ το 1999 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως παραγωγός σε διεθνείς συμπαραγωγές στην KirchGruppe. Το 2001 δημιούργησε, μαζί με τον Jan Mojto, την EOS Entertainment. Μετά τη συγχώνευση της EOS Entertainment και της Betafilm, ο Ferdinand Dohna ανέλαβε Υπεύθυνος διεθνών παραγωγών και συμπαραγωγών. Είναι παραγωγός μεγάλων επιτυχιών όπως τα War and Peace, Borgia, The Same Sky, Sisi.

 

Sam Hoyle, Executive Producer, Sky Studios (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η Sam Hoyle είναι παραγωγός με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία βραβευμένων σειρών για το BBC, το ITV, το Starz και το Netflix. Σήμερα, είναι στην ομάδα επιλογής περιεχομένου της Βρετανικής εταιρείας UK Sky Drama. Ήταν, επίσης, παραγωγός της επιτυχημένης σειράς Doctor Who όταν η σειρά βγήκε στον αέρα με την Jodie Whitaker στον ρόλο του The Doctor. Ήταν επισης στην ομάδα σεναρίου και βοηθός παραγωγής της βραβευμένης με BAFTA σειράς του ITV Broadchurch. H Sam έχει επίσης εμπειρία στην παραγωγή VR περιεχομένου στο βραβευμένο με Emmy The Runaway.

 

Boban Jevtic, Head of Content Strategy and Development, Firefly Productions (Σερβία) - οnline

Ο Boban Jevtic είναι Σέρβος σεναριογράφος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 2015 έως το 2019 διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας. Από το 2019, εργάζεται ως Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Περιεχομένου στην Firefly Productions, εταιρεία παραγωγής με έδρα το Βελιγράδι της Σερβίας. Ως δημιουργικός διευθυντής της Firefly Productions, εργάστηκε σε τηλεοπτικές σειρές όπως - Tycoon 1-2 (2020 -2022), Underneath 1-2 (2020 -2022), The Clan 1-3 (2020 -2022), The Family (2021), No Trespassing 1-2 (2021-2022), Black Wedding (2021), Bock 27 (2021), Children of Evil (2022), The Fall (2022). Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα ως σεναριογράφος είναι: Military Academy (2012 -2013 ), Suspicious Faces (2016 – 2017), Black Sun (2017) Strange loves (2022). Το 2016 του απονεμήθηκε το παράσημο του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας με τον βαθμό του Ιππότη των Τεχνών και της Λογοτεχνίας.

 

Julien Leroux, Producer/Principal CEO Paper Entertainment (Ηνωμένο Βασίλειο) - online

Ο Julien Leroux είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της λονδρέζικης εταιρείας παραγωγής Paper Entertainment. Έχει εργαστεί για περισσότερα από 15 χρόνια στη διεθνή διανομή, συμπαραγωγή και χρηματοδότηση για εταιρείες όπως οι Cineflix, Newen και Mediawan σε τίτλους όπως τα Spiral, Marcella, The Ministry, Ouro και Coroner. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Julien ξεκίνησε να εργάζεται για τη χρηματοδότηση, τη διανομή και την παραγωγή της ισραηλινής κατασκοπευτικής σειράς Tehran. Τον Ιούνιο του 2020 έκλεισε συμφωνία με την Apple, η οποία απέκτησε τη σειρά, που γρήγορα έγινε δημοφιλής. Τον Νοέμβριο του 2020, ο Julien δημιούργησε την Paper Entertainment με στόχο να φέρει μοναδικές τοπικές ιστορίες σε ένα παγκόσμιο κοινό. Τον Ιούνιο του 2021 το Channel 4 επένδυσε στην Paper Entertainment και εξασφάλισε μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία. Τον Νοέμβριο του 2021 το Tehran κέρδισε το βραβείο Emmy για την Καλύτερη Διεθνή Δραματική Σειρά και τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε η δεύτερη σεζόν της με πρωταγωνίστρια την Glenn Close. Η Paper Entertainment αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή νέες διεθνείς σειρές με τους Leonardo Fasoli, Maddalena Ravagli, Isis Davis, Tim Loane, Rupert Taylor, Giula Sandler, Amy Pocha, Seth Cohen και Chris Silber μεταξύ άλλων.

 

Peter Nadermann, Producer, Nadcon production (Γερμανία)

Ο Peter Nadermann είναι παραγωγός και συμπαραγωγός ταινιών μεγάλου μήκους, τηλεοπτικών ταινιών και σειρών με πολυετή εμπειρία. Έχει συνδέσει το όνομά του με τη μεταφορά στην γερμανική τηλεοπτική οθόνη των σκανδιναβικών θρίλερ του Henning Mankell The Killing και το The Bridge ενώ είναι ο παραγωγός της μεταφοράς στον κινηματογράφο των Easy Money και της τριλογίας του Stieg Larsson Millennium. Αυτή την περίοδο η Nadcon Film έχει project όπως το The Marco Effect του Jussi Adler-Olsen (Nordisk Film, Δανία), το The Baztan Trilogy της συγγραφέας μπεστ σέλερ Dolores Redondo, σε σκηνοθεσία Fernando González Molina (Nostromo Pictures, Ισπανία) και σειρές όπως το Agatha Christie's Hjerson σε συνεργασία με την b-reel films (Σουηδία) και το The Perfect Mother (Quad Drama, Γαλλία) που είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα της Carol Noble. Το 2012, ο Peter Nadermann και η Constantin Film AG ίδρυσαν την Nadcon Film GmbH στην Κολωνία. Υπό την διεύθυνση του Peter Nadermann στόχος της εταιρείας είναι να αποκτά δικαιώματα μυθιστορημάτων και πρωτότυπων σχεδίων έργων καθώς και να κάνει συμπαραγωγές με συνεργάτες στο εξωτερικό. Σκοπός είναι να αναπτύσσει υψηλής ποιότητας συναρπαστικές, εντυπωσιακές και ανταγωνιστικές δραματικές σειρές και σειρές μυστηρίου που απευθύνονται σε διεθνές κοινό με υψηλές απαιτήσεις. Πρόσφατα, η πλειοψηφία των μετοχών της Constantin Film AG αποκτήθηκαν από το ZDF Studios GmbH.

 

Richard Pommérat, Head of Series Development, N9ne Studio (Γαλλία)

Μετά από 11 χρόνια εργασίας ως Sales and Acquisitions executive στην Wild Bunch TV, ο Richard είναι επικεφαλής ανάπτυξης περιεχομένου της νεοσύστατης N9ne Studio, μιας εταιρείας που επιδιώκει να ενώσει ταλαντούχους ανεξάρτητους παραγωγούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες κινουμένων σχεδίων, premium σειρών και ντοκιμαντέρ. Η N9ne Studio δραστηριοποιείται και στον τομέα του μάρκετινγκ και των πωλήσεων περιεχομένου, σε στενή συνεργασία με διανομείς και πλατφόρμες.

 

Veronica Vitali, Manager Content Acquisitions, NETFLIX (Ιταλία)

Η Veronica Vitali είναι Manager Content Acquisitions στο Netflix. Από την ένταξή της στην εταιρεία το 2020, η Veronica ηγείται της αγοράς δικαιωμάτων και της συμπαραγωγής ταινιών και σειρών για την Ιταλία και πρόσφατα, για την Ελλάδα. Πριν από την ένταξή της στο Netflix, η Veronica κατείχε διαφορετικές θέσεις στην Cattleya, δουλεύοντας κυρίως σε διεθνείς συμπαραγωγές και πωλήσεις τηλεοπτικών σειρών όπως οι Romulus και Django. Πριν από αυτό, η Veronica εργαζόταν στο νομικό τμήμα της σουηδικής εταιρείας διανομής ταινιών NonStop Entertainment.

Συντονισμός συζήτησης: Zac Ntim, International Film Reporter, Deadline

Ο Zac εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του Deadline το 2022 ως International Film Reporter. Πριν από αυτό εργαζόταν στο Business Insider με έδρα τις ΗΠΑ, ως τηλεοπτικός και κινηματογραφικός ρεπόρτερ και ανταποκριτής διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Σε συν-επιμέλεια με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Σε συνεργασία με το British Council

 

17.00 - 17.30 Διάλειμμα

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Επαγγελματίες από την ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία θα συζητήσουν για την τοπική αγορά της παραγωγής και διανομής σειρών: ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες και πώς διαμορφώνεται το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας σειρών τα επόμενα χρόνια;

 

Πάνελ συζήτησης II
17.30 - 18.15 The Modern Greek Drama – Setting the local scene: TV networks & platforms

Ομιλητές:

Γιάννης Δώνος, Original Content Manager & Head of Acquisitions, ANT1 +

Ο Γιάννης Δώνος εργάζεται στον χώρο της Ψυχαγωγίας για πάνω από 20 χρόνια κατέχοντας – μεταξύ άλλων – τις θέσεις διευθυντή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Παραγωγής, Διανομής, Εξαγοράς, των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα που ήταν και κάτοχοι άδειας των Μεγάλων Κινηματογραφικών Στούντιο.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει τη θέση του Original Content Manager και Head of Acquisition του ANTENNA PLUS (ANT1+) της νέας πλατφόρμας ροής, που ο OTT ANTENNA GROUP (ο μεγαλύτερος όμιλος πολυμέσων στην Ελλάδα) έχει αναπτύξει και λανσάρει από τον Απρίλιο του 2022, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας στρατηγική παραγωγής και απόκτησης περιεχομένου. Η ANTENNA PLUS έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο με όραμα το παγκόσμιο λανσάρισμα σύντομα.
Πρόσφατα η ANTENNA GROUP απέκτησε το Portfolio της Sony Pictures Television Network στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξασφαλίζοντας 22 συνδρομητικά κανάλια τηλεόρασης και δύο υπηρεσίες OTT σε 12 περιοχές.

 

Κωνσταντίνος Μπουρούνης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Προγράμματος, ΕΡΤ

Ο Κωνσταντίνος Μπουρούνης αποφοίτησε με Πτυχίο στην Φυσική από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά το έντονο ενδιαφέρον του για τα media, τον οδήγησε για πάνω από 20 χρόνια τώρα, σε θέσεις ευθύνης ως διευθυντή μέσων - έντυπων και ηλεκτρονικών – με έμφαση στο νεανικό κοινό. Σήμερα βρίσκεται στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Προγράμματος ΕΡΤ, ενώ έχει διατελέσει Προϊστάμενος Νεανικού και Digital Προγράμματος της ΕΡΤ όπου ασχολήθηκε σημαντικά με το ERTFLIX. Επί σειρά ετών υπήρξε Διευθυντής Προγράμματος, Εμπορικός Διευθυντής και Marketing στον όμιλο Mad (Mad TV, Mad Radio). Κατά τη διάρκεια 2004-2018 ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών 360ο παραγωγών όπως τα Mad Music Awards, τα Βραβεία Αρίων, το Madwalk, το Athens Music Forum, κ.α. Την καριέρα του ξεκίνησε σαν αρχισυντάκτης σε Νεανικά Μουσικά Έντυπα (Ποπ Κορν, Virgin Megastore Magazine).

 

Τζώρτζης Ποφάντης, Chief Content Officer, ANTENNA TV

Ο Τζώρτζης Ποφάντης είναι ο Γενικός Διευθυντής Προγράμματος του ANT1 TV, από τον Απρίλιο του 2018. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής Προγράμματος της Alpha TV από το 2013 έως το 2017. Ο κ. Ποφάντης ανέτρεψε τις τύχες και των δύο καναλιών, επενδύοντας εκ νέου στην παραγωγή μυθοπλασίας και ανανεώνοντας παλαιότερα ψυχαγωγικά πρότζεκτ. Από το 2010, επικεντρώνεται επίσης στο ψηφιακό οικοσύστημα δημιουργώντας το ComedyLab, μια κωμική κολεκτίβα / εταιρεία παραγωγής που δημιουργεί κωμικό περιεχόμενο για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις πλατφόρμες OTT.
Η εμπειρία του ως επαγγελματίας δημιουργίας περιεχομένου στην τηλεόραση και την ψηφιακή τεχνολογία, εκτείνεται πάνω από 30 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, όπου δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και παραγωγή περιεχομένου για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και εταιρείες παραγωγής.
Στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του παραγωγικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τη δημιουργία πρωτότυπων έργων μυθοπλασίας και ψυχαγωγίας και την προσέλκυση Ευρωπαίων συνεργατών για αυτό που αποκαλεί «sunny noir» συμπαραγωγή στην Ελλάδα.

 

Κωνσταντίνος Σούσουλας, Chief Content Officer, MEGA TV

Ο Κώστας Σούσουλας εργάζεται στον κλάδο του Κινηματογράφου, της Τηλεόρασης και της Παραγωγής από το 2000. Σήμερα είναι ο Chief Content Officer του Mega Channel (από τον Ιανουάριο του 2021). Είναι επικεφαλής του τμήματος περιεχομένου του Mega και διαδραματίζει βασικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις για τη συνεχή ανάπτυξη όλων των τμημάτων του Mega. Ταυτόχρονα, είναι υπεύθυνος για τις πωλήσεις και τις λειτουργίες του περιεχομένου του Mega παγκοσμίως.
Πριν από την ένταξή του στο Mega Channel, ο Κώστας ήταν Γενικός Διευθυντής σε μεγάλες εταιρείες του Ομίλου Alpha TV (2013-2020) υπεύθυνος για όλες τις πτυχές ανάπτυξης και λειτουργίας για την Alpha TV, την Plus Production και την Green Pixel (εταιρεία παραγωγής).
Ο Κώστας εργάστηκε επίσης για 12 χρόνια σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες οπτικοακουστικών παραγωγών όπως η Anosis, PLD Productions, TVE, studio ATA, Cut Productions, N-Orasis, Village Plus. Από το 2000 έως το 2008 ασχολήθηκε με την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών καθώς και την εμπορική παραγωγή. Από το 2008 έπαιξε σημαντικό ρόλο ως Εκτελεστικός παραγωγός ταινιών μεγάλου μήκους με μεγάλη αποδοχή από το κοινό (όπως Το Τανγκό των Χριστουγέννων, Αν, Ένας Άλλος Κόσμος).
Η καριέρα του στον κινηματογράφο έχει γνωρίσει μεγάλες διακρίσεις, με πιο πρόσφατη την ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Ένας Άλλος Κόσμος, που κέρδισε το βραβείο κοινού για την καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η καριέρα του στον τηλεοπτικό τομέα αποδείχθηκε επιτυχημένη όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα των εταιρειών στις οποίες εργάστηκε καθώς και οι επιδόσεις του στην ελληνική τηλεοπτική σκηνή. Ο ζωτικός του ρόλος σε μεγάλες σειρές μυθοπλασίας (όπως Το Νησι, Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα, Το σόι σου, Σιώπηλος δρόμος, Μαέστρο) είχε ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Έχει επίσης υπηρετήσει ως μέλος και κριτικός στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

 

Φαίη Τσιτσιπή, Senior Manager COSMOTE TV Originals

Η Φαίη Τσιτσιπή διαθέτει επαγγελματική εμπειρία 15 ετών σε διοικητικές θέσεις στην ελληνική τηλεόραση. Εργάζεται στον Όμιλο ΟΤΕ από το 2016, ξεκινώντας ως Senior Expert TV Content στην Deutsche Telekom TV Europe και την COSMOTE TV, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε Senior Manager για Στρατηγική Ανάλυση, καθώς και Υπεύθυνη για την ανάπτυξη και παραγωγή original περιεχομένου της COSMOTE TV (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία και ψυχαγωγία). Πριν την ένταξή της στον Όμιλο του ΟΤΕ, εργάστηκε για μια δεκαετία σε διοικητικές θέσεις στις διευθύνσεις Προγράμματος, Μάρκετινγκ και Εμπορικού των καναλιών ALPHA TV και RTL.
Η Φαίη Τσιτσιπή είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού τίτλου MA Media & Communications του City University του Λονδίνου με εξειδίκευση στην Τηλεόραση.

Συντονισμός συζήτησης: Πόλυ Λυκούργου, Δημοσιογράφος/Κριτικός κινηματογράφου, NOVA, FLIX.GR

 

 

Πάνελ συζήτησης III
18.15 - 19.00 The Modern Greek Drama – Setting the local scene: Production

Ομιλητές:

Φένια Κοσοβίτσα, Παραγωγός, Blonde

Η Φένια Κοσοβίτσα είναι καταξιωμένη παραγωγός ταινιών με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών και άλλων οπτικοακουστικών προγραμμάτων. Στο πορτφόλιο της έχει πάνω από 30 ελληνικές και διεθνείς ταινίες μεγάλου μήκους, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους σκηνοθέτες όπως οι Peter Bogdanovic, Jonathan Nossiter, Tony Gatlif, Dominik Moll, Delphine και Muriel Coulin, Cedric Klapisch.
Το βιογραφικό της περιλαμβάνει, επίσης, τηλεοπτικές σειρές υψηλής ποιότητας (Eden, Tehran Season 1 και 2 για την APPLE TV, Έτερος εγώ, Χαμένες ψυχές, Κάθαρσις και Νέμεσις για την COSMOTE TV, Greek Salad του Cedric Klapisch για την AMAZON ORIGINALS) και διεθνείς συνεργασίες συμπαραγωγής για περισσότερες από 20 ελληνικές και ξένες ταινίες μεγάλου μήκους (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Αλγερία, Κύπρος). Η Blonde έχει εξυπηρετήσει πολλά διεθνή έργα υψηλού προϋπολογισμού (Monday, Treadstone, Eden, Tehran, Jack Ryan 3).

 

Ιωάννα Δάβη, Παραγωγός, Indigo View

Η Ιωάννα σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews στη Σκωτία. Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Indigo View Productions, την οποία συν-ίδρυσε σε ηλικία 24 ετών, και παραγωγός πολλών βραβευμένων τηλεοπτικών σειρών, ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Μεταξύ αυτών, η δραματική τηλεοπτική σειρά εποχής 26 επεισοδίων Το νησί, η 13 επεισοδίων σειρά μυστηρίου/περιπέτειας Κομάντα και Δράκοι και το ιστορικό ντοκιμαντέρ Ο Ερμής κράτησε την αναπνοή του. Στα τρέχοντα έργα της σε εξέλιξη είναι η ταινία μεγάλου μήκους Ξανασταυρώνεται σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, η δραματικη σειρά Ο Πλασιέ και δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Cosmote TV.

 

Ορέστης Πλακιάς, Παραγωγός, Foss Productions

Ο Ορέστης σπούδασε Μαθηματικά και Οπτικοακουστικές Τέχνες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο αντίστοιχα, και έχει εργαστεί για περισσότερα από 12 χρόνια ως παραγωγός, σύμβουλος παραγωγής, επικοινωνίας και μάρκετινγκ στο σινεμά, την τηλεόραση και την διαφήμιση.
Στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται συνεργασίες με την Vodafone ως Senior Content Product Manager για περισσότερα από 3 χρόνια, με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ως Υπεύθυνος Επικοινωνίας, με τον #1 Ραδιοφωνικό Όμιλο της Ελλάδας Frontstage (EnLefko, Red, HiT και Μελωδία) ως Brand Manager, και ως freelance συνεργάτης με εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως οι 20th Century Fox, Lionsgate, HBO, The Match Factory, Onassis Foundation κ.α.
Είναι Μέτοχος και Συνιδρυτής της δημιουργικής ομάδας Late Bloomers, υπερήφανο μέλος της Documatism, και Διευθυντής του Κινηματογραφικού Τμήματος της εταιρείας Foss Productions.

 

Διονύσης Σαμιώτης, Παραγωγός, Tanweer Productions

Παραγωγός σε πάνω από 30 ταινίες μεγάλου μήκους, ανάμεσα σε αυτές, Βαλκανιζατέρ, Από την Άκρη της Πόλης, Ένας κι Ένας, Μόλις Χώρισα, Πολίτικη Κουζίνα, Ευτυχία καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ, associate Producer στη ταινία του Κώστα Γαβρά Eden is West και συμπαραγωγός / συντονιστής παραγωγής σε μια σειρά διεθνών συμπαραγωγών.
Μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Tutor σε θέματα χρηματοδότησης και marketing, σε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ της ΕΕ. Από τον Ιανουάριο του 2012, εντάχθηκε στην Tanweer Group, αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες πωλήσεων περιεχομένου σε διάφορες χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Μέση Ανατολή, Ινδία, Τουρκία, Ανατολική Ευρώπη).
Από το 2016, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος στον τομέα Sales, Acquisitions και Business Development, με κύριο αντικείμενο την αγορά και πώληση περιεχομένου στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, όπου δημιούργησε και κανάλι διεθνών δραματικών σειρών για Pay TV, OTT (Rewayat Fox), σε συνεργασία με το Fox Channels Network. Το 2018, ανέλαβε τη σύσταση και διεύθυνση της Tanweer Productions. Ήδη από την πρώτη παραγωγή της, την ταινία Ευτυχία σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή, η Tanweer Productions, σημείωσε μια τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Κατά την περίοδο 2020-2021, απέκτησε έντονη παρουσία και στην τηλεόραση, με τις σειρές: Τα Καλύτερά μας Χρόνια (ΕΡΤ1), Έρωτας με Διαφορά (STAR), την mini σειρά 42°C (COSMOTE TV) και τη σειρά ντοκιμαντέρ Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία (COSMOTE TV History). Το 2021, η Tanweer Productions, ολοκλήρωσε επιτυχώς τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης και μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές παραγωγές των τελευταίων ετών, την ταινία Σμύρνη μου Αγαπημένη σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση. Η ταινία προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες Ελλάδας και Κύπρου φτάνοντας στο Nο1 του box office και προσφάτως ξεκίνησε τις προβολές της στο εξωτερικό. Επόμενο project της Τanweer είναι η ταινία Η Φόνισσα, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που αποτελεί ορόσημο της ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Γεννήθηκε στο Στρασβούργο. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή της Ευγενίας Χατζίκου. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια στη Γαλλική τηλεόραση (FR-3 Alsase) και στην INEP- Paris.
Μέλος της συντακτικής επιτροπής του κινηματογραφικού περιοδικού Κινηματογραφικά Τετράδια και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Φεστιβάλ Super-8 Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και τηλεοπτική́ παραγωγή́. Ως ειδικός σύμβουλος του ΕΚΚ ανέλαβε την δημιουργία του Hellenic Film Commission.
Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ, δύο τηλεταινίες και δύο ταινίες μεγάλου μήκους. Η πρώτη του τηλεταινία Όνειρα Γλυκά είχε περιληφθεί στην ταινιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Πομπιντού του Παρισιού, ενώ η διεθνής συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα τιμήθηκε με την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pat Cox. Έχει σκηνοθετήσει όλα τα κινηματογραφικά είδη: μυθοπλασία ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια και σήμερα είναι πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Συντονισμός συζήτησης: Πόλυ Λυκούργου, Δημοσιογράφους/Κριτικός κινηματογράφου, NOVA, FLIX.GR

 

Πάνελ συζήτησης IV
19.00 - 19.45 The Modern Greek Drama – Setting the local scene: Content

Ομιλητές:

Γιώργος Καπουτζίδης, Σκηνοθέτης/Σεναριογράφος/Ηθοποιός

O Γιώργος Καπουτζίδης γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στη Θεσσαλονίκη ήταν που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή και με το θέατρο ως μέλος της θεατρικής ομάδας του Γαλλικού Ινστιτούτου της πόλης. Έγινε γνωστός ως ηθοποιός και σεναριογράφος σε σειρές που έγραψε και πρωταγωνίστησε (Σαββατογεννημένες, Στο Παρά Πέντε και Εθνική Ελλάδος). Η πιο πρόσφατη δουλειά του, με τίτλο Σέρρες, προβάλλεται αυτή την περίοδο στον ΑΝΤ1+ και είναι η πρώτη ελληνική σειρά της νέας πλατφόρμας. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο θέατρο ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Στο θέατρο ΗΒΗ, στην Αθήνα, παίζεται το δεύτερο θεατρικό του έργο με τίτλο 42497, ενώ παράλληλα αυτή την περίοδο συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ, καθώς στις 10 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου το πρώτο του θεατρικό έργο, με τίτλο Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του.


Βαρδής Μαρινάκης, Σκηνοθέτης

Το 2021 σκηνοθέτησε τη μίνι σειρά Σιωπηλός Δρόμος για το Mega, η οποία αγοράστηκε από την Beta Films, παρουσιάστηκε στις Canneseries '22, πουλήθηκε στην Mediaset Italia και βρέθηκε στη 2η θέση τηλεθέασης prime time στην Ιταλία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια σκηνοθετεί διαφημιστικά σποτ, ταινίες branded entertainment μία εκ των οποίων η From the Start, που κέρδισε το χρυσό λιοντάρι στα CannesLions 2017. Έχει σκηνοθετησει δύο ταινίες μεγάλου μήκους που έκαναν πρεμιέρα, στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Karlovy Vary και κέρδισαν πολλά διεθνή βραβεία. Μπορείτε να διαβάσετε γι' αυτές εδώ σε δύο κριτικές από το Variety. Η πρώτη ταινία είναι το BlackField (2009) και η δεύτερη το Zizotek (2019). Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου, όπου σπούδασε κοντά στον κορυφαίο Βρετανό σκηνοθέτη Stephen Frears.

 

Κατερίνα Μπέη, Συγγραφέας/Σεναριογράφος

Τελείωσε την Νομική Αθηνών και το Δημοσιογραφικό Κολέγιο κι είναι σεναριογράφος και συγγραφέας. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στα περιοδικά και στο ραδιόφωνο.
Έγραψε σενάρια για σειρές (Τα καλύτερά μας χρόνια, Λούφα και Παραλλαγή, Χρυσά Κορίτσια, Μόνη εξ αμελείας, Σχεδόν Ποτέ, Steps), και συνεργάστηκε σε ταινίες (Ευτυχία, Success Story, Πέντρο Νούλα, Η καρδιά του κτήνους, Φούσκα, Θηλυκή εταιρία, Η Λίζα κι όλοι οι άλλοι). Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα.

 

Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Σκηνοθέτης/Σεναριογράφος/Ηθοποιός

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Ο πρώτος του ρόλος ήταν σε ηλικία 16 ετών στη δραματική σειρά Οι Φρουροί της Αχαΐας που προβλήθηκε το 1992 στο Mega Channel. Μετά από πολλούς ρόλους ως ηθοποιός, έκανε το πρώτο του βήμα ως σεναριογράφος σε ηλικία 24 ετών. Η σειρά Η ζωή μας μια βόλτα προβλήθηκε τη σεζόν 1999-2000 και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Την επόμενη σεζόν (2000-2001) έγραψε και πρωταγωνίστησε στην σειρά Να με προσέχεις ενώ μετά δημιούργησε την τηλεταινία Τρεις Ευχές. Το 2003 έγραψε τη σειρά Κλείσε τα Μάτια στην οποία και πρωταγωνίστησε. Ήταν εκείνη η χρονιά που αποφάσισε να σκηνοθετήσει τα περισσότερα επεισόδια της δεύτερης και τρίτης σεζόν.
Τη σεζόν 2005-2007 έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στη σειρά Δυο Μέρες Μόνο. Η επόμενη τηλεοπτική του σειρά ήταν το 2009 όταν έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στη σειρά 4.
Το 2012 συμπρωταγωνίστησε μαζί με την Catherine Deneuve και τον Sebastian Koch στην ταινία Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή.
Το Αν ήταν η πρώτη του ταινια μεγάλου μήκους, την οποία έγραψε, σκηνοθέτησε ενώ επίσης υποδύθηκε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Η ταινία Αν είναι μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της χώρας.
Το 2015 προβλήθηκε η δεύτερη ταινία του με τίτλο Ένας Άλλος Κόσμος στην οποία πρωταγωνίστησε ο βραβευμένος με Όσκαρ J.K. Simmons. Η ταινία έλαβε διεθνή διανομή σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική.
Το 2017 έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ λαμβάνοντας πολύ θετικές κριτικές από τους Times του Los Angeles και άλλες εκδόσεις.
Το 2018 ταξίδεψε στο Νεπάλ και την Αφρική, δημιουργώντας το ντοκιμαντέρ Ένας Κόσμος συμβάλλοντας στο έργο της Action Aid.
Αυτή τη σεζόν προβάλλεται στο Mega Channel η νέα του τηλεοπτική σειρά Maestro, την οποία γράφει, σκηνοθετεί και επίσης έχει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

Κατερίνα Φιλιώτου, Σκηνοθέτης/Σεναριογράφος

Η Κατερίνα Φιλιώτου είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Αυτή την περίοδο σκηνοθετεί την σειρά Αυτή η Νύχτα Μένει, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή και προβάλλεται από την τηλεόραση του Alpha. Παράλληλα, συνυπογράφει το σενάριο του τρίτου κύκλου της επιτυχημένης σειράς της COSMOTE TV Έτερος εγώ.

 

Λευτέρης Χαρίτος, Σκηνοθέτης/Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Royal College of Art του Λονδίνου. Είναι γνωστός για τη Δραματική Σειρά Άγριες Μέλισσες (ΑΝΤ1 TV 2019-2022) που έγινε αμέσως επιτυχία. Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Dolphin Man (2017, Ελλάδα-Γαλλία-Καναδάς-Ιαπωνία-Ιταλία σε συμπαραγωγή, με ARTE, Γαλλικό και Ελληνικό Κέντρα Κινηματογράφου, WOWOW, SVT, Knowledge Network, ΕΡΤ, RTS) έλαβε τα βραβεία ΙΡΙΣ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ και καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη το 2018. Έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλές σειρές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων των πολύ αναγνωρισμένων σειρών ντοκιμαντέρ ιστορίας 1821 και Το ταξίδι της Τροφής (Cosmote TV) και της αστυνομικής σειράς μυθοπλασίας Άμυνα Ζώνης (ΕΡΤ). Παράλληλα με τη σκηνοθεσία έχει διδάξει στο SAE Creative Media College στην Αθήνα. Από τον Οκτώβριο του 2022 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Συντονισμός συζήτησης: Πόλυ Λυκούργου, Δημοσιογράφους/Κριτικός κινηματογράφου, NOVA, FLIX.GR

Σπούδασε Κοινωνιολογία για να σώσει τον κόσμο. Όταν της είπαν ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στο σινεμά, σπούδασε και σινεμά. Μετά από τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Newhouse School of Communications, Syracuse University (MS Television, Radio & Film και MA Creative Writing), επέστρεψε στην Ελλάδα το 1998, ξεκίνησε ως συντάκτης της κινηματογραφικής εκπομπής του ΑΝΤ1 και μπήκε στην οικογένεια του περιοδικού Σινεμά, με το οποίο συνεργάστηκε 11 χρόνια - 7 καλοκαίρια εκ των οποίων οργανώνοντας και προγραμματίζοντας τις Νύχτες Πρεμιέρας. Ταυτόχρονα, δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται ως freelancer σε εβδομαδιαία και μηνιαία περιοδικά, καθημερινές και Κυριακάτικες εφημερίδες (BHMagazino, Ποπ και Ροκ, Rolling Stone, Real News, In Style). Από το 2004 δουλεύει για την μεγάλη οθόνη στην…μικρή: 3 χρόνια κινηματογραφική συντάκτρια της ΕΡΤ στην εκπομπή Έχει Γούστο και εδώ και 16 χρόνια της Nova. Το 2011 γέννησε, μαζί με τρεις αξιόλογους συναδέλφους και φίλους, το πρώτο της παιδί: το Flix.gr, το απόλυτο κινηματογραφικό site στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας πίσω καταλαβαίνει ότι μπορεί να μην έσωσε ποτέ τον κόσμο, αλλά ο κόσμος του σινεμά σίγουρα έσωσε εκείνη.

 

 

Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη
22.00 Ειδική Προβολή- COSMOTE TV
Έτερος εγώ- Σεζόν 3 - Επεισόδιο 1: Η Αρχή του τέλους

 

 
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του AGORA Series με το Midpoint Institute και το Mediterranean Film Institute, παρατίθενται παρακάτω τα ελληνικά έργα που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν τα εντατικά προγράμματα την περίοδο από το 2017 έως το 2022.

 

MEDITERRANEAN FILM INSTITUTE (MFI)
Series Lab: Επιλεγμένα ελληνικά project

Τίτλος: Placier

Παραγωγή: Ιωάννα Δάβη (Indigo View)

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης

Σενάριο: Θοδωρής Παπαδουλάκης, Γιάννης Μελιτόπουλος, Βασίλης Πατμανίδης

Σε στάδιο ανάπτυξης

 

Τίτλος: Truth Be Lies

Παραγωγή: Κωνσταντίνος Γουργιώτης (Ace House Productions)

Σκηνοθεσία: TBC

Σενάριο: Χρήστος Καράμπελας, Αλεξάνδρα Δυράνη Μαούνη

Σε στάδιο ανάπτυξης

 

Τίτλος: The Little Devil

Παραγωγή: Κώστας Ταγκαλάκης (Top Spot)

Σκηνοθεσία: Θέλγια Πετράκη

Σενάριο: Θέλγια Πετράκη, Άλεξ Έσλην, Ιωάννα Τσιλιλή, Γεωργία Μιχαηλίδη, Κορίνα Τσινίδη, Νεφέλη Αθανασάκη

Σε στάδιο ανάπτυξης

 

MIDPOINT Institute
Series Launch: Επιλεγμένα ελληνικά project

Τίτλος: Babel (τίτλος εργασίας)

Παραγωγή: Jack Thomas-O'Brien(Sixteen Films), Φένια Κοσοβίτσα (Blonde)

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης

Σενάριο: Simon Coss

Σε στάδιο ανάπτυξης

 

Τίτλος: Nostos

Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος (Faliro House)

Σενάριο: Σταύρος Πάμπαλης, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος

Σε στάδιο ανάπτυξης

 

Τίτλος: Sleepover

Παραγωγή: Αμάντα Λιβανού (Neda Film), Μαρία Χατζάκου (Merricat Film)

Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζάκου, Άλκης Παπασταθόπουλος

Σενάριο: Μαρία Χατζάκου, Άλκης Παπασταθόπουλος

Σε στάδιο ανάπτυξης

 

Τίτλος: 10 Bullets

Παραγωγή: Στέλιος Κοτιώνης (Foss Productions), Βασίλης Χρυσανθόπουλος (PLAYS2PLACE)

Σκηνοθεσία: Κώστας Γεραμπίνης

Σενάριο:Κώστας Γεραμπίνης, Παύλος Μεθενίτης

Σε στάδιο χρηματοδότησης