AGORA Series: 4 - 5 Νοεμβρίου

 

Το AGORA Series, η επιτυχημένη νέα πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε το 2022, επιστρέφει φέτος με ένα διήμερο πρόγραμμα το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Με τη συμμετοχή εξειδικευμένων καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το AGORA Series προσκαλεί επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου από την χώρα μας, αλλά και από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο για να παρακολουθήσουν μια σειρά εκδηλώσεων όπως, masterclasses, πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεις καλών πρακτικών, παρέχοντας τη δυνατότητα δικτύωσης στους συμμετέχοντες.

Παράλληλα, το AGORA Series ξεκινά νέες συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς που εξειδικεύονται στην παραγωγή και προώθηση περιεχομένου σειρών, καθώς και στην επαγγελματική εκπαίδευση στον τομέα της ανάπτυξης περιεχομένου για την τηλεόραση και τις πλατφόρμες streaming.

Σύμβουλος προγράμματος του AGORA Series για το 2023 είναι ο παραγωγός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και CEO της Paper Entertainment, Julien Leroux, γνωστός για τη συμμετοχή του στη συμπαραγωγή της σειράς Tehran για το δίκτυο της Apple TV.

Το φετινό πρόγραμμα επικεντρώνεται στη δημιουργική διαδικασία της συγγραφής σεναρίου σειρών και περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες δικτύωσης, προωθώντας τα ανερχόμενα ταλέντα της περιοχής και τα πιο ελπιδοφόρα ανερχόμενα οπτικοακουστικά έργα.

Στη διάρκεια του AGORA Series θα παρουσιαστεί ένα εκτενές διήμερο πρόγραμμα με μαθήματα από ειδικούς στον χώρο της αφήγησης σειρών, συζητήσεις πάνελ με τοπικούς και διεθνείς επαγγελματίες του χώρου των σειρών και άλλες ευκαιρίες δικτύωσης.

Το κύριο πρόγραμμα συνοδεύεται από ειδικές προβολές με πρεμιέρες επεισοδίων ελληνικών και διεθνών σειρών.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 09.00 - 10.00 @ Green Room, Ολύμπιον, 1ος όροφος

ΑGORA Series Breakfast Meetings

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους διαπιστευμένους της Αγοράς με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης (έως 20 συμμετέχοντες).

 

Εισηγητές: 

Alex Traila, Υπεύθυνος Προγράμματος, Συμβούλιο της Ευρώπης Eurimages, (Γαλλία) 

Caroline von Kühn, Εκτελεστική Διευθύντρια Oxbelly (Ελλάδα) & Καρολίνα Δημοπούλου, Oxbelly Episodic Υπεύθυνη Προγράμματος - Oxbelly Episodic Program και Writers Retreat (Ελλάδα)

Άννα Κασιμάτη, Επικεφαλής Γραφείου Media Desk Ελλάδας, Creative Europe MEDIA Desk Greece TV & Online Content (Ελλάδα)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 10.30-11.30 @Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Ολύμπιον, 5ος όροφος

AGORA Series Masterclass - Από το Six Feet Under, στην κορυφή: Η εξέλιξη της σύγχρονης τηλεόρασης

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών και σειρών, Jeremy Podeswa, παρουσιάζει ένα masterclass σχετικά με το μέλλον της αφήγησης. Ο Podeswa, με πολλαπλές υποψηφιότητες και βραβεία για σειρές όπως το Six Feet Under, Game of Thrones, Boardwalk Empire, The Pacific, True Detective και πολλές άλλες, θα μοιραστεί με το κοινό την προσωπική του εμπειρία για το πώς ένας δημιουργός ενορχηστρώνει τη διαδικασία παραγωγής και για την εξέλιξη του περιεχομένου των σειρών μέσα στα χρόνια. Με ενδιαφέρουσες αναφορές από το προσωπικό του ταξίδι στην δημιουργία σειρών, το masterclass συντονίζει ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης ταινιών και σειρών και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 

Jeremy Podeswa, Σκηνοθέτης / Παραγωγός, ΗΠΑ
Ο Jeremy Podeswa είναι βραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών και σειρών, τέσσερις φορές υποψήφιος για το Βραβείο Emmy Καλύτερου Σκηνοθέτη (για τις σειρές Boardwalk Empire και Game of Thrones του HBO - δύο φορές - και για τη σειρά The Pacific, σε παραγωγή των Tom Hanks και Steven Spielberg, επίσης υποψήφια για το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών της Αμερικής). Είναι executive producer και σκηνοθέτης της limited edition σειράς του HBO Max, Station Eleven (βασισμένη στο βιβλίο της Emily St. John Mandel, υποψήφια για 7 βραβεία Emmy και για το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών της Αμερικής). Επίσης, έχει σκηνοθετήσει τις σειρές The Three Body Problem για το Netflix (από τους δημιουργούς του Game of Thrones, Dan Weiss και David Benioff), και The New Look για την Apple (με πρωταγωνίστρια τη Juliette Binoche).  Έχει επιπλέον σκηνοθετήσει πολλές από τις πιο πρωτοποριακές σειρές της καλωδιακής τηλεόρασης και μίνι-σειρές, συμπεριλαμβανομένων των The Handmaid's Tale για το HULU, και Game of Thrones, True Detective, The Newsroom, Here and Now, Boardwalk Empire, True Blood, Rome, Six Feet Under, Carnivale και The Pacific για το HBO. Έχει επίσης σκηνοθετήσει σειρές όπως το The Mosquito Coast για την Apple TV, The Loudest Voice, On Becoming a God in Central Florida, Homeland, Ray Donovan, The Borgias, The Tudors, Dexter, Weeds, Queer as Folk και The L Word. Επίσης, σκηνοθέτησε τις σειρές The Walking Dead για το AMC, American Horror Story: Asylum και Coven για το F/X, καθώς και την μίνι-σειρά Into the West για το TNT (παραγωγή των Steven Spielberg, υποψήφια για 16 βραβεία Emmy).

Άλλες δουλειές του περιλαμβάνουν την τηλεταινία After the Harvest, με πρωταγωνιστή τον Sam Shepard, που κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών του Καναδά για την Καλύτερη Σκηνοθεσία. Έχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει τρεις βραβευμένες ταινίες: Fugitive Pieces, με πρωταγωνιστές τους Stephen Dillane και Rosamund Pike (Samuel Goldwyn Films, Πρεμιέρα, Φεστιβάλ Τορόντο), The Five Senses με πρωταγωνίστρια την Mary Louise Parker (Fine Line Distribution, Directors' Fortnight, Φεστιβάλ Καννών) και Eclipse (Φεστιβάλ Βερολίνου και Σάντανς).

 

Συντονισμός: Λευτέρης Χαρίτος, Σκηνοθέτης / Showrunner, Προεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ελλάδα

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 16.30 - 17.30 @ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

AGORA Series Talk - Storytelling : Η αφηγηματική γέφυρα μεταξύ ταινίας και σειράς

Δημιουργοί από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως ο Λευτέρης Χαρίτος με τη φετινή επιτυχία Η Μάγισσα, ο Nima Javidi, νικητής του βραβείου στο Φεστιβάλ Series Mania για το The Actor, και ο Berkun Oya, δημιουργός της επιτυχημένης σειράς του Netflix, Ethos, συζητούν τη δημιουργική διαδικασία ανάπτυξης σεναρίων για σειρές. Μέσα από αυτήν τη συζήτηση, προκύπτει η γέφυρα μεταξύ κινηματογράφου και σειρών.

Εισαγωγή από την Alexandra Gabrižová, Συντονίστρια Προγράμματος, MIDPOINT Institute, Τσεχία

Ομιλητές: 

Λευτέρης Χαρίτος, Σκηνοθέτης / Showrunner, Ελλάδα
Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Royal College of Art του Λονδίνου. Είναι γνωστός για τη Δραματική Σειρά Άγριες Μέλισσες (ΑΝΤ1 TV 2019-2022) που έγινε αμέσως επιτυχία, όπως και για την καινούργια του σειρά Η Μάγισσα (ANT1 TV 2023-). Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Dolphin Man (2017, Ελλάδα-Γαλλία-Καναδάς-Ιαπωνία-Ιταλία σε συμπαραγωγή, με ARTE, Γαλλικό και Ελληνικό Κέντρα Κινηματογράφου, WOWOW, SVT, Knowledge Network, ΕΡΤ, RTS) έλαβε τα βραβεία ΙΡΙΣ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ και καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη  το 2018. Έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλές σειρές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων των πολύ αναγνωρισμένων σειρών ντοκιμαντέρ ιστορίας 1821 και Το ταξίδι της Τροφής (Cosmote TV) και της αστυνομικής σειράς μυθοπλασίας Άμυνα Ζώνης (ΕΡΤ). Από τον Οκτώβριο του 2022 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 

Nima Javidi, Σεναριογράφος / Σκηνοθέτης, Ιράν
Ο Nima Javidi είναι Ιρανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, γεννημένος το 1980. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο Μελβούρνη (2014) που ήταν η ταινία έναρξης στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (2014) έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 90 φεστιβάλ ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Tokyo FF, Stockholm FF, Zurich FF, Cairo FF, Mardel plata FF, Shanghai FF, Istanbul FF, κ.ά. Έχει λάβει 14 διεθνή βραβεία για την πρώτη του ταινία Melbourne και συγκεκριμένα: Καλύτερη Ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου (2014), Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Στοκχόλμης (2014), Καλύτερο Σενάριο στα Βραβεία Asia Pacific (2014), Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Gijon (2014). To The Warden έκανε πρεμιέρα στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου και προβλήθηκε σε περισσότερα από 27 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

H ταινία Sun Children που έγραψε με τον διάσημο Ιρανό σκηνοθέτη Majid Majidi συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (2020) και ήταν μεταξύ των 15 ταινιών που διεκδήκησαν να ενταχθούν στην κατηγορία ξενόγλωσσων ταινιών στα 93α Βραβεία Όσκαρ. Η σειρά The Actor  κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ Series Mania (2023), τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Serien Camp (2023) και υποψηφιότητα για καλύτερη μίνι σειρά, Καλύτερο Σενάριο και Καλύτερο Ηθοποιό στα Seoul Drama Awards (2023). Επιπλέον, είναι μέλος του Asia Pacific Academy Awards και υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Gijon (2016), στο 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τιφλίδας (2018) και στο 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Dostluk (2019).

  

Berkun Oya, Σεναριογράφος / Σκηνοθέτης, Τουρκία
Γεννημένος το 1977, ο Berkun Oya άρχισε να γράφει για θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση στα πρώτα του είκοσι χρόνια και έγινε ο νεότερος δραματουργός που προσλήφθηκε από το Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας. Το 1999, ίδρυσε την εταιρεία Krek, εταιρεία παραγωγής και εκδοτικό οίκο, που αποτελεί μία από τις πιο επιδραστικές σύγχρονες θεατρικές εταιρείες που βασίζονται στην Κωνσταντινούπολη σήμερα. Έχει βραβευτεί πολλές φορές ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το φορματ των σειρών που έχει δημιουργήσει και γράψει ο Berkun Oya έχει άδεια χρήσης σε πολλές χώρες όπως: ΗΠΑ, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία. Η τελευταία σειρά του ήταν το Ethos για το Netflix, το οποίο έγραψε, παρήγαγε και σκηνοθέτησε.

 

Συντονισμός: Müge Ozen, Παραγωγός, Τουρκία
Η Müge εργάστηκε στον χώρο των film sales και acquisitions για 6 χρόνια πριν ενταχθεί στη δυναμική τουρκική εταιρεία παραγωγής AC Film ως παραγωγός. Εξακολουθεί να παράγει mainstream ταινίες και σειρές με την ίδια εταιρεία. Ίδρυσε την εταιρεία Solis Film το 2015 εστιάζοντας σε διεθνείς συμπαραγωγές ενώ έχει συμμετάσχει στο EAVE Producers Workshop. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως το Τορόντο, το Ταλίν και το Sitges και έχουν κερδίσει διάφορα βραβεία. Έχει εργαστεί ως συν-διευθύντρια του Antalya Film Forum 2021. Από το 2020, προσφέρει προγράμματα κατάρτισης σε ανερχόμενους κινηματογραφιστές. Η Müge είναι επίσης ένας από τους ιδρυτές του «m2», ενός εργαστηρίου σεναρίου και ανάπτυξης σεναρίων για Τούρκους κινηματογραφιστές.

 

Σε συνεργασία με το MIDPOINT Institute

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 17.45 - 18.45 @ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

AGORA Series Talk - Από το σενάριο στην οθόνη: Έχει σημασία η πνευματική ιδιοκτησία; 

Σε συνδιοργάνωση με το European Producers Club, το AGORA Series προσκαλεί συντελεστές από τον οπτικοακουστικό χώρο σε μια συζήτηση για τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς με στόχο την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Ομιλητές: 

Dr. Ferdinand Dohna, Παραγωγός, Beta Film, Γερμανία
Ο Ferdinand Dohna,  σπούδασε  Αρχαιολογία και Αρχαία Ελληνικά στη Βόννη και τη Χαϊδελβέργη. To 1999 έλαβε το διδακτορικό του από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης. Εργάστηκε ως story editor στην ιταλική εταιρεία παραγωγής Luxvide, ενώ το 1999 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως παραγωγός σε διεθνείς συμπαραγωγές στην Kirch Gruppe. Το 2001 δημιούργησε, μαζί με τον Jan Mojto, την EOS Entertainment. Μετά τη συγχώνευση της EOS Entertainment και της Betafilm, ο Ferdinand Dohna ανέλαβε υπεύθυνος διεθνών παραγωγών και συμπαραγωγών. Είναι παραγωγός μεγάλων επιτυχιών όπως τα War and Peace, Borgia, The Same Sky και Sisi.

 

Έλλη Φιλιπποπούλου, Δικηγόρος / Ειδική σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ελλάδα
Η Έλλη Φιλιπποπούλου είναι Δικηγόρος (Α.Π.) και Σύμβουλος Ρυθμιστικών Πολιτικών ειδικευμένη στην Πνευματική Ιδιοκτησία, το Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.E. και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού (Master in Law / Πανεπιστημίου Cambridge). Με εμπειρία 30 ετών σε διεθνείς και ελληνικές οπτικοακουστικές παραγωγές και συμπαραγωγές, συμβουλεύει εταιρείες παραγωγής, δημιουργούς, καλλιτέχνες και εμπορικές ενώσεις από την Ελλάδα, την Ε.Ε., τις Η.Π.Α. και τους εκπροσωπεί στο πλαίσιο διαβούλευσης νομοθετημάτων που μεταφέρουν στην Ελλάδα Ευρωπαϊκό δίκαιο περί πνευματικών δικαιωμάτων και οπτικοακουστικών πολιτικών. Έχει διατελέσει Σύμβουλος Δημοσίων Ρυθμιστικών Πολιτικών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού για της Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε προγράμματα που είχαν στόχο την τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

 

Julien Leroux, Παραγωγός / Διευθύνων Σύμβουλος, Paper Entertainment, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Julien Leroux είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής Paper Entertainment με έδρα το Λονδίνο. Έχει εργαστεί για περισσότερα από 15 χρόνια στη διεθνή διανομή, συμπαραγωγή και χρηματοδότηση για εταιρείες όπως οι Cineflix, Newen και Mediawan δουλεύοντας σε τίτλους όπως τα: Spiral, Marcella, The Ministry, Ouro και Coroner. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Julien ξεκίνησε να εργάζεται για τη χρηματοδότηση, τη διανομή και την παραγωγή της ισραηλινής σειράς Τεχεράνη. Τον Ιούνιο του 2020, έκλεισε συμφωνία με την Apple για την αγορά της σειράς, η οποία γρήγορα έγινε ένα από τα προγράμματα με τις περισσότερες προβολές. Το Νοέμβριο του 2020, ο Julien δημιούργησε την Paper Entertainment η οποία εστιάζει στο να φέρει μοναδικές τοπικές ιστορίες σε παγκόσμιο κοινό. Τον Ιούνιο του 2021, το Channel 4 επένδυσε στην Paper Entertainment και εξασφάλισε μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία. Τον Νοέμβριο του 2021, η Τεχεράνη κέρδισε το βραβείο Emmy για την Καλύτερη Διεθνή Δραματική Σειρά και τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε ο δεύτερος κύκλος της με πρωταγωνιστή την Γκλεν Κλόουζ που έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

 

Αμάντα Λιβανού, Παραγωγός  /  Ιδρύτρια, Neda Film, Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών έργων (ΣΑΠΟΕ), Ελλάδα
Η Αμάντα Λιβανού είναι παραγωγός και ιδρύτρια της Neda Film με έδρα την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της 25ετούς καριέρας της, έχει εργαστεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και σε Ελληνικά κινηματογραφικά ιδρύματα.  Ορισμένοι τίτλοι περιλαμβάνουν τις ταινίες L  και Οίκτος —2012 & 2018 Sundance World Dramatic Competition, Birds (or How to Be One) - 2020 Φεστιβάλ του Ρότερνταμ από τον Μπάμπη Μακρίδη. Επίσης, την ταινία Park της Σοφίας Εξάρχου, που κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Νέου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Άλλοι τίτλοι περιλαμβάνουν την ταινία Broadway του Χρήστου Μασσαλά στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2022, καθώς και το ντοκιμαντέρ New Worlds: The Cradle of Civilisation με τον Bill Murray σε σκηνοθεσία του Andrew Muscato, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2022. Επιπλέον, το βραβευμένο με το Prix Canal+ Στο Θρόνο του Ξέρξη της Εύης Καλογηροπούλου (μικρού μήκους ταινία) που παρουσιάστηκε στη Semaine de la Critique στις Κάννες το 2022 και η ταινία The Invisible Fight του Rainer Sarnet που συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό  του Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2023. Μελλοντικά έργα περιλαμβάνουν την ταινία Buzzheart του Ντένη Ηλιάδη, Unclickable των Μπάμπη Μακρίδη και Guy Krief, Cora της Εύης Καλογηροπούλου, Hot Spot της Agnieszka Smoczynska, καθώς και την τηλεοπτική σειρά Costa Armonia που δημιουργήθηκε από τους Λευτέρη Χαρίτο & Peter Carlton και το παιδικό κινούμενο σχέδιο Travel Bugs από τον Φωκίων Ξένο. Η λίστα ανάπτυξης έργων της Neda υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Creative Europe MEDIA. Είναι απόφοιτη του Sundance Creative Producing Summit, μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Ταμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών ‘Έργων (ΣΑΠΟΕ).

 

Alex Traila, Υπεύθυνος Προγράμματος, Συμβούλιο της Ευρώπης Eurimages, Γαλλία
Ο Alex Traila είναι ειδικός στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική πολιτική με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στον κινηματογράφο και τις κυβερνητικές υποθέσεις. Σήμερα είναι Υπεύθυνος Προγράμματος στο Πιλοτικό Πρόγραμμα για συμπαραγωγές σειρών στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Eurimages).

 

Συντονισμός: Alexandra Lebret, Διευθύνουσα Σύμβουλος, European Producers Club, Γαλλία
Μετά την αποφοίτησή της με μεταπτυχιακό στη Μακροοικονομία στο Πανεπιστήμιο Dauphine και MSc στη Διεθνή Οικονομία στο ESSEC και στο Università di Bocconi, η Alexandra αφιέρωσε την καριέρα της στον κινηματογράφο. Το 2002, διορίστηκε Διευθύνουσα Σύμβουλος του EPC και έκτοτε οδήγησε τον σύλλογο σε μια νέα εποχή, δουλεύοντας για να μεταμορφώσει τον σύλλογο σε παράγοντα εξελίξεων στον χώρο. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο Chevalier des Arts et des Lettres από τη γαλλική κυβέρνηση για το έργο και την αφοσίωσή της υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Το 2014, έγινε και η ίδια παραγωγός, ιδρύοντας τις εταιρείες παραγωγής Mare Nostrum Productions και Halley Production και παρήγαγε 8 ταινίες σε 2 χρόνια που έλαβαν 16 βραβεία. Η πιο πρόσφατη ταινία της είναι η τελευταία δουλειά της Iciar Bollain με τίτλο La Boda de Rosa που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν 2020. Το 2020, η Αλεξάνδρα συμμετείχε επίσης στην παραγωγή της APPLE FILM της ταινίας Numbers του Oleg Sentsov ως συμπαραγωγός που έκανε πρεμιέρα στη Berlinale.

 

Σε συνεργασία με το European Producers Club

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 09.00 - 10.00 @ Green Room, Ολύμπιον, 1ος όροφος

ΑGORA Series Breakfast Meetings

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους διαπιστευμένους της Αγοράς με ηλεκτρονική προκράτηση θέσης (έως 20 συμμετέχοντες).

Εισηγητές:

Alexandra Gabrižová, Συντονίστρια Προγράμματος, MIDPOINT Institute Series launch, Writers’ Room, Τσεχία
Ελένη Καλογεροπούλου, Συντονίστρια Προγράμματος, Mediterranean Film Institute (MFI) Script 2 Film Workshops, Series Lab, Ελλάδα
Χριστίνα Μητροπούλου, Υπεύθυνη ΑνάπτυξηςAthens Film Office, The Owl, Ελλάδα
Κατερίνα Γραμματικοπούλου, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Συντονίστρια Έργου "Sub.5 ΕΚΚ: Προγράμματα Ενίσχυσης της Κινηματογραφίας" που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 12.00 - 13.00 @ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

AGORA Series Talk - Πως το ελληνικό οπτικοακουστικό οικοσύστημα στηρίζει τη δημιουργικότητα

Συντελεστές του κινηματογραφικού χώρου και εκπρόσωποι Οργανισμών τοποθετούνται, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, πάνω στις στρατηγικές τους που αποσκοπούν στην ενίσχυση και διαμόρφωση του εγχώριου οπτικοακουστικού τομέα. 

Ομιλητές:

Λεωνίδας Χριστόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟΜΕ, Ελλάδα
O Λεωνίδας Χριστόπουλος ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. τον Ιούλιο του 2023. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιούλιο του 2023, έχοντας υπό την εποπτεία του το ΕΚΟΜΕ. Την περίοδο αυτή, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στο καθεστώς ενίσχυσης των οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα (Cash Rebate), ενώ παράλληλα επανενεργοποιήθηκε το κίνητρο της φορολογικής ελάφρυνσης (Tax Relief) και δημιουργήθηκε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.  Κατέχει πτυχίο (B.S.) Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (M.Α.) στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Warwick στη Μεγάλη Βρετανία, όπου μελέτησε την Πολιτική Οικονομία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Φένια Κοσοβίτσα, Παραγωγός, Αντιπρόεδρος ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Η Φένια Κοσοβίτσα είναι καταξιωμένη παραγωγός ταινιών με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών και άλλων οπτικοακουστικών προγραμμάτων. Στο πορτφόλιο της έχει πάνω από 30 ελληνικές και διεθνείς ταινίες μεγάλου μήκους, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους σκηνοθέτες όπως οι Peter Bogdanovic, Jonathan Nossiter, Tony Gatlif, Dominik Moll, Delphine και Muriel Coulin, Cedric Klapisch. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει, επίσης, τηλεοπτικές σειρές υψηλής ποιότητας (Eden, Τεχεράνη σαιζόν 1,2 και 3 για την Apple TV,  Έτερος εγώ, Χαμένες ψυχές, Κάθαρσις και Νέμεσις για την COSMOTE TV, Greek Salad του Cedric Klapisch για την Amazon Originals και Karantina για το MBC) και διεθνείς συνεργασίες συμπαραγωγής για περισσότερες από 20 ελληνικές και ξένες ταινίες μεγάλου μήκους (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Αλγερία, Κύπρος). Η Blonde έχει εξυπηρετήσει πολλά διεθνή έργα υψηλού προϋπολογισμού (Monday, Treadstone, Eden, Tehran, Jack Ryan 3).

 

Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελλάδα
Γεννήθηκε στο Στρασβούργο. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή της Ευγενίας Χατζίκου. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια στη Γαλλική Τηλεόραση (FR-3 Alsase) και στην INEP- Paris. Είναι Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του κινηματογραφικού περιοδικού Κινηματογραφικά Τετράδια και Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Super-8 Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και Τηλεοπτική Παραγωγή. Ως ειδικός σύμβουλος του ΕΚΚ ανέλαβε την δημιουργία του Hellenic Film Commission. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ,  δύο τηλεταινίες και δύο ταινίες μεγάλου μήκους. Η πρώτη του τηλεταινία Όνειρα Γλυκά είχε περιληφθεί στην ταινιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Πομπιντού του Παρισιού, ενώ η διεθνής συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα τιμήθηκε με την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pat Cox. Έχει σκηνοθετήσει όλα τα κινηματογραφικά είδη: μυθοπλασία ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια και σήμερα είναι πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Φαίη ΤσιτσιπήSenior Manager Market Insights & Content Production COSMOTE TV, Ελλάδα
Η κα. Φαίη Τσιτσιπή διαθέτει επαγγελματική εμπειρία 15 ετών σε διοικητικές θέσεις στην ελληνική τηλεόραση. Εργάζεται στον Όμιλο ΟΤΕ από το 2016, ξεκινώντας ως Senior Expert TV Content στην Deutsche Telekom TV Europe και την COSMOTE TV, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε  Senior Manager για Στρατηγική Ανάλυση, καθώς και Υπεύθυνη για την ανάπτυξη και παραγωγή original περιεχομένου της COSMOTE TV (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία και ψυχαγωγία). Πριν την ένταξή της στον Όμιλο του ΟΤΕ, εργάστηκε για μια δεκαετία σε διοικητικές θέσεις στις διευθύνσεις Προγράμματος, Μάρκετινγκ και Εμπορικού των καναλιών ALPHA TV και RTL. Η κα. Τσιτσιπή είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού τίτλου MA Media & Communications του City University του Λονδίνου με εξειδίκευση στην Τηλεόραση.

 

Συντονισμός:  Ελένη Χανδρινού, Σύμβουλος Οπτικοακουστικών / Εκπρόσωπος Eurimages στην Ελλάδα, Ελλάδα
Με έδρα τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, η Ελένη Χανδρινού έχει πολυετή διεθνή εμπειρία στον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά. Αποστολή της είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης και παραγωγής ανεξάρτητων έργων, με έμφαση στα ντοκιμαντέρ. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σκηνοθέτες και παραγωγούς σε όλη τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας, από το αρχικό στάδιο ανάπτυξης, έως την παρουσίαση και τις στρατηγικές χρηματοδότησης. Παρέχει επίσης τεχνογνωσία σε φεστιβάλ, αγορές και σημαντικούς εθνικούς και διεθνείς φορείς χρηματοδότησης ταινιών και σειρών. Από το 2020 έως το 2022 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ από 2022 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurimages.

 
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,  14.30-15.30 @ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

AGORA Series Talk - Σειρές: Δείχνοντας τον δρόμο προς την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη 

Στόχος της συζήτησης είναι η επισήμανση των βέλτιστων πρακτικών εκπροσώπησης και συμπερίληψης στις σειρές και πως αυτές μπορούν να εξασφαλιστούν σε όλη τη δημιουργική διαδικασία. Από την σύλληψη της ιδέας, έως την πραγμάτωση της παραγωγής και την διανομή στο κοινό. 

Ομιλητές: 

Peter Carlton, Παραγωγός, Διευθύνων Σύμβουλος Warp Films, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Peter Carlton είναι από κοινού διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας παραγωγής Warp Films για περισσότερα από δέκα χρόνια. Πριν από αυτό ήταν Ανώτερος Διευθυντής της Film4. Οι παραγωγές του περιλαμβάνουν τις αναγνωρισμένες τηλεοπτικές σειρές Little Birds, The Last Panthers και Southcliffe, ταινίες μεγάλου μήκους Everybody's Talking About Jamie, Hunger του Steve McQueen, Four Lions του Chris Morris's, This is England του Shane Meadows και You & Me and Everyone We Know της Miranda July. Αυτήν τη στιγμή εργάζεται στη σειρά The Abbess, για έναν φαύλο αγώνα εξουσίας σε ένα μοναστήρι για το Sky TV και τη σειρά Costa Armonia, μια σκοτεινή σειρά τρόμου σε ένα πολυτελές καταφύγιο ευεξίας που διευθύνει ένα πρόγραμμα AI, και δημιουργήθηκε από κοινού με τον Λευτέρη Χαρίτο και τη Neda Film στην Ελλάδα.

 

Γιάννης Δώνος, Υπεύθυνος Πρωτότυπων Σειρών και Acquisitions, ANT1 + | Antenna Group, Ελλάδα
Ο Γιάννης Δώνος εργάζεται στον χώρο της Ψυχαγωγίας για πάνω από 20 χρόνια κατέχοντας – μεταξύ άλλων – τις θέσεις διευθυντή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Παραγωγής, Διανομής, Εξαγοράς, των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα που ήταν και κάτοχοι άδειας των Μεγάλων Κινηματογραφικών Στούντιο Τα τελευταία δύο χρόνια έχει τη θέση του Original Content Manager και Head of Acquisition του ANTENNA PLUS (ANT1+) της νέας πλατφόρμας ροής, που ο OTT ANTENNA GROUP (ο μεγαλύτερος όμιλος πολυμέσων στην Ελλάδα) έχει αναπτύξει και λανσάρει από τον Απρίλιο του 2022, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας στρατηγική παραγωγής και απόκτησης περιεχομένου. Η ANTENNA PLUS (ANT1+) έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο με όραμα το παγκόσμιο λανσάρισμα σύντομα.

Πρόσφατα η ANTENNA GROUP απέκτησε το Portfolio της Sony Pictures Television Network στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξασφαλίζοντας 22 συνδρομητικά κανάλια τηλεόρασης και δύο υπηρεσίες OTT σε 12 περιοχές.

 

Caroline von Kühn, Εκτελεστική Διευθύντρια Oxbelly, Ελλάδα
Η Caroline von Kühn είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του Oxbelly και Διευθύντρια της Faliro House. Πρόσφατα ήταν Director of Industry & Catalyst στο Ινστιτούτο του Sundance, διευθύνοντας την ανεξάρτητη πρωτοβουλία χρηματοδότησης ταινιών αφού υπηρέτησε ως Director of Artist Development στο SFFILM όπου ξεκίνησε το SFFILM Invest. Υπήρξε Συνιδρυτής και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Points North Institute (Camden International Film Festival), όπου παραμένει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Πρόσφατες παραγωγές της περιλαμβάνουν το Slow Machine (2020 Rotterdam, NYFF), το Burn Country (2016 νικητής της Tribeca) ενώ είχε αναλάβει την διεύθυνση παραγωγής του Peer Gynt του Ίψεν στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας. Έχει πτυχίο στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και MFA από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

 

Κωνσταντίνος Σούσουλας, Chief Content Officer, Mega TV, Ελλάδα
Ο Κώστας Σούσουλας εργάζεται στον κλάδο του Κινηματογράφου, της Τηλεόρασης και της Παραγωγής από το 2000. Σήμερα είναι ο Chief Content Officer του Mega Channel (από τον Ιανουάριο του 2021). Είναι επικεφαλής του τμήματος περιεχομένου του Mega και διαδραματίζει βασικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις για τη συνεχή ανάπτυξη όλων των τμημάτων του Mega. Ταυτόχρονα, είναι υπεύθυνος για τις πωλήσεις και τις λειτουργίες του περιεχομένου του Mega παγκοσμίως 

Πριν από την ένταξή του στο Mega Channel, ο Κώστας ήταν Γενικός Διευθυντής σε μεγάλες εταιρείες του Ομίλου Alpha TV (2013-2020) υπεύθυνος για όλες τις πτυχές ανάπτυξης και λειτουργίας για την Alpha TV, την Plus Production και την Green Pixel (εταιρεία παραγωγής). Ο Κώστας εργλαστηκε επίσης για 12 χρόνια σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες οπτικοακουστικών παραγωγών όπως η Anosis, PLD Productions, TVE, studio ATA, Cut Productions, N-Orasis, Village Plus. Από το 2000 έως το 2008 ασχολήθηκε με την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών καθώς και την εμπορική παραγωγή. Από το 2008 έπαιξε σημαντικό ρόλο ως Εκτελεστικός παραγωγός ταινιών μεγάλου μήκους με μεγάλη αποδοχή από το κοινό (όπως Το Τανγκό των Χριστουγέννων, Αν, Ένας Άλλος Κόσμος). Η καριέρα του στον κινηματογράφο έχει γνωρίσει μεγάλες διακρίσεις, με πιο πρόσφατη την ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Ένας Άλλος Κόσμος, που κέρδισε το βραβείο κοινού για την καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η καριέρα του στον τηλεοπτικό τομέα αποδείχθηκε επιτυχημένη όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα των εταιρειών στις οποίες εργάστηκε καθώς και οι επιδόσεις του στην ελληνική τηλεοπτική σκηνή. Ο ζωτικός του ρόλος σε μεγάλες σειρές μυθοπλασίας (όπως Το Νησι, Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα, Το Σόι σου, Σιωπηλός Δρόμος, Μαέστρο) είχε ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα. Έχει επίσης υπηρετήσει ως μέλος και κριτικός στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

 

Συντονισμός: Zac Ntim, Δημοσιογράφος, Deadline, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Ζακ είναι δημοσιογράφος του διεθνούς κινηματογράφου. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.