Για μια πιο πράσινη και βιώσιμη εμπειρία του 63ου Φεστιβάλ

Τον Ιούνιο του 2022, η διοργάνωση του Evia Film Project (EFP) από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας με σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής και στην ανάγκη της για ανάπτυξη. Το EFP αποτέλεσε το πρώτο βήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον δρόμο της βιωσιμότητας.

Ξεκινώντας από το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των προβολών, των εργαστηρίων και των συζητήσεων και προχωρώντας στην αλληλεπίδρασή του με την τοπική κοινότητα και τις δράσεις του, το Φεστιβάλ υπήρξε όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμο και πράσινο. Η δέσμευσή του να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και κλιματικής κρίσης παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Ως κάτοικοι του ίδιου πλανήτη, συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος και των συνανθρώπων μας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο και προχωρά σε μια δέσμευση να αποκτήσει έναν όσο το δυνατόν πιο πράσινο και βιώσιμο χαρακτήρα, με όραμα την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης πόρων και του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Με την 63η διοργάνωση κάνει το επόμενο βήμα προς αυτόν τον απώτερο στόχο, ανανεώνοντας την υπόσχεση για μια ευσυνείδητη προσέγγιση και ενθαρρύνοντας κοινό και συμμετέχοντες να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση – όχι μόνο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και μετά το τέλος του.

Στόχος του Φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν η «φιλοξενία» ταινιών που θίγουν επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα παγκόσμιας κλίμακας, προσφέροντας στους θεατές το περιθώριο να προβληματιστούν για τον τρόπο ζωής τους.

Σε αυτή μας τη διοργάνωση σας προσκαλούμε ως συμμετέχοντες και ενεργούς πολίτες να μας ακολουθήσετε στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε μια ταυτότητα όσο το δυνατόν πιο πράσινη και βιώσιμη.

 

Δείτε παρακάτω κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 

Συνειδητές μετακινήσεις
Σκεφτείτε την άφιξή σας στο Φεστιβάλ και την αποχώρησή σας. Όταν είναι εφικτό, η μετακίνηση με τα πόδια, με ποδήλατο ή με κοινή χρήση οχημάτων μπορεί να είναι πιο γρήγορη, πιο πρακτική, αλλά και πιο ευχάριστη – ωφέλιμη για την υγεία και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Βιώσιμη κατανάλωση νερού
Η κατανάλωση τρεχούμενου νερού παραμένει η πιο βιώσιμη επιλογή. Στους χώρους του φεστιβάλ θα βρείτε ψύκτες νερού ή νερό σε οικολογική συσκευασία.

 

Εγκαταλείπουμε τα πλαστικά μίας χρήσης
Έχουμε σταματήσει να πουλάμε και να χρησιμοποιούμε πλαστικά μίας χρήσης. Έαν έχετε μαζί σας πλαστικό μπουκάλι μίας χρήσης, μπορείτε να το ανακυκλώσετε στα σημεία ανακύκλωσης πλαστικού του Φεστιβάλ.

 

Μείωση της κατανάλωσης
Έχουμε μειώσει τα υλικά προώθησης του φεστιβάλ, με μεγαλύτερη ευσυνειδησία ως προς την κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η ανακύκλωσή τους και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Σχεδιάζουμε τα αναμνηστικά είδη με γνώμονα τη χρηστικότητα και την αποδοτικότητα. Φέτος θα υπάρχει η επιλογή του «merch drop-off» στην Αποθήκη Γ. Αν δεν το θέλετε, το επιστρέφετε! Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του ΦΚΘ, τα έντυπα θα τυπωθούν σε χαρτί φιλικό προς το περιβάλλον με πιστοποίηση FSC® και θα τα ανακυκλώσουμε στο τέλος των δραστηριοτήτων μας. Αντί να πετάξετε το χαρτί, ανακυκλώστε το!

 

Βιώσιμη κατανάλωση ποτού και ροφημάτων
Προσπαθούμε να αξιοποιούμε όσα περισσότερα επαναχρησιμοποιημένα μαχαιροπίρουνα και προϊόντα μπορούμε. Υπάρχει η δυνατότητα αγοράς και κατανάλωσης ντόπιων φαγητών εποχής και ροφημάτων, σε όλους τους χώρους που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια διαμονής σας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται στα υλικά διανομής, μπορείτε να ενισχύσετε την τοπική οικονομία και να διαφοροποιήσετε την εμπειρία σας!

 

Το επόμενο βήμα προς τη διαχείριση μηδενικών απορριμάτων
Το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διευρύνει το δίκτυο του των συνεργατών βιωσιμότητας, με σκοπό την επίτευξη της κυκλικής διαχείρισης των αποβλήτων που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Σε συνεργασία με την εταιρεία VIPA Group, μια εταιρεία κυκλικής διαχείρισης απορριμμάτων και την ΑΜΚΕ InCommOn, η οποία προωθεί τη βιώσιμη και συμμετοχική ανάπτυξη, θα υπάρξει καθημερινή συλλογή, οργάνωση και κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων κάθε σημείου εκδηλώσεων των χώρων του 63ου ΦΚΘ. Ειδικότερα, στις τοποθεσίες όπου θα διεξαχθούν εκδηλώσεις, θα υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι ανακύκλωσης για τις ροές χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, αλουμίνιου, καφέ και οργανικών αποβλήτων. Στο τέλος κάθε εκδήλωσης, τα συγκεντρωμένα υλικά θα μεταφέρονται σε ειδικούς κάδους αποθήκευσης, κι έπειτα στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων των εγκαταστάσεων της VIPA και της InCommOn. Εκεί πρώτα θα ζυγιστούν και θα καταγραφούν, θα ανακυκλωθούν, θα κομποστοποιηθούν ή θα επαναχρησιμοποιηθούν, αποκτώντας εν τέλει μια δεύτερη ζωή. Με το τέλος του 63ου ΦΚΘ, θα γνωρίζουμε όχι μόνο τις ποσότητες υλικών που περισυλλέχθηκαν κατά τη διεξαγωγή του, αλλά και πώς να τα διαχειριστούμε ανά κατηγορία. Θα φροντίσουμε επίσης ώστε κάποια απορριμματικά υλικά να επαναχρησιμοποιηθούν.

 

Συνεργάτες βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων