Βridge to the North: Λιθουανία

 

Φέτος, η Αγορά του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει μια νέα γέφυρα συνεργασίας που φέρνει κοντά τον Νότο και τον Βορρά της Ευρώπης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο μια διαφορετική προσκεκλημένη χώρα από τις περιοχές της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ με τίτλο Bridge to the North φέρνει στο προσκήνιο τις ευκαιρίες και δυνατότητες στους τομείς της χρηματοδότησης και των καλλιτεχνικών συνεργασιών, καλλιεργώντας παράλληλα γόνιμο έδαφος για συμπαραγωγές, συνέργειες και πολιτιστικές συναλλαγές.

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε τη Λιθουανία ως πρώτη φιλοξενούμενη χώρα στην πρωτοβουλία Bridge to the North. Σε συνεργασία με το Λιθουανικό Κέντρο Κινηματογράφου, μια αντιπροσωπεία από λιθουανούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, διανομείς και προγραμματιστές ταινιών θα παρακολουθήσει όλες τις δραστηριότητες της Αγοράς. Παράλληλα, θα συμμετέχει με τα δικά της πρότζεκτ, φέρνοντας στο προσκήνιο τα ανερχόμενα ταλέντα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγοντας δρόμους που οδηγούν σε νέες ιστορίες και νέα κινηματογραφικά είδη από μια διαφορετική γεωγραφική περιοχή.

 

Lithuanian Delegation:

 

Eitvydas Doskus | Σκηνοθέτης, Διευθυντής Φωτογραφίας

O Eitvydas Doskus είναι βραβευμένος Λιθουανός κινηματογραφιστής. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη διεύθυνση φωτογραφίας στη Λιθουανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Θεάτρου. Αυτήν τη στιγμή εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας σε διάφορες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.

 

Zivile Gallego | Παραγωγός - Fralita Films

Η Fralita Films ιδρύθηκε το 2009 από την παραγωγό Zivile Gallego και από τότε δραστηριοποιείται στην παραγωγή Λιθουανικών ταινιών και ευρωπαϊκών συμπαραγωγών. Πάνω από 12 συμπαραγωγές της Fralita Films με χώρες όπως τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, Ολλανδία, την Εσθονία και την Ιταλία έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ της Λιθουανίας αλλά και διεθνώς. Η ταινία Remember to Blink της Austeja Urbaite συμμετέχει φέτος στο πρόγραμμα SMART7 του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με την συμμετοχή της εταιρείας στην φετινή Αγορά, αναζητούν μελλοντικούς συνεργάτες για συμπαραγωγές και νέες συνεργασίες.

 

Dovilė Grigaliūnaitė | Προγραμματίστρια & Acquisition Manager - Vilnius Iff “Kino Pavasaris”

Η Dovilė Grigaliūnaitė είναι επιμελήτρια και προγραμματίστρια κινηματογράφου καθώς και κριτικός κινηματογράφου με έδρα το Βίλνιους, Λιθουανία. Εργάζεται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βίλνιους και ως Διευθύντρια Acquisitions στην εταιρεία διανομής ταινιών Kino Pavasaris Distribution. Η Dovilė έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και κριτικός ταινιών για πολλά χρόνια και πρόσφατα, μαζί με ένα συνάδελφό της, ξεκίνησε μία ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Blissfully Yours" - μια εκπομπή αφιερωμένη στον κινηματογράφο στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Vilnius.Στο παρελθόν έχει εργαστεί για το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Βίλνιους, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Inconvenient Films, το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Βίλνιους και το ανεξάρτητο κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας Meno Avilys.

 

Uljana Kim | Παραγωγός - Studio Uljana Kim

Το Studio Uljana Kim είναι μια κορυφαία εταιρεία παραγωγής με βάση της την Λιθουανία. Από την ίδρυσή της το 1997 έως και σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τριάντα μία ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που έκαναν πρεμιέρα σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και βγήκαν με επιτυχία στις αίθουσες της χώρας. Ο πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή και συμπαραγωγή υψηλής ποιότητας arthouse ταινιών που είναι προσβάσιμες στο διεθνές κοινό.

 

Giedre Kriksciunaite | CEO - A-Οne Films Baltic

Η εταιρεία A-One Films Baltic και οι θυγατρικές εταιρείες, A-One Films Estonia και A-One Films Latvia, εστιάζουν στην διανομή κυρίως ευρωπαϊκών ταινιών στις χώρες της Βαλτικής, με έμφαση στην επιλογή ταινιών που έχουν συμμετάσχει σε αναγνωρισμένα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

 

Marija Razgute | Παραγωγός - M-FILMS

Από το 2008, η Λιθουανή παραγωγός Marija Razgute είναι διευθύντρια της εταιρείας παραγωγής M-FILMS - μία από τις πιο ενεργές εταιρείες παραγωγής στη χώρα, που εστιάζει σε διεθνείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές. Ολοκληρωμένες ταινίες της εταιρείας περιλαμβάνουν το Slow και το Summer Survivors της Marija Kavtaradze, το Nova Lituania του Karolis Kaupinis, το Runner και το The Saint του Andrius Blaževičius, καθώς και το Cherries του Vytautas Katkus. Η M-FILMS εστιάζει στην ανάδειξη νέων και τολμηρών κινηματογραφικών ιστοριών.

 

Klementina Remeikaite | Ιδρύτρια και Παραγωγός - afterschool production

Η Klementina Remeikaite (1988, Λιθουανία), παραγωγός, αποφοίτησε το 2014 από τη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου με σπουδές στην Κινηματογραφική Παραγωγή. Μετά τις σπουδές της, ίδρυσε μαζί με τον σκηνοθέτη Laurynas Bareisa την εταιρία παραγωγής "afterschool". Από τότε, η εταιρία έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 10 μικρού μήκους ταινίες και 2 μεγάλου μήκους. Το 2015 παρακολούθησε το εργαστήριο MAIA για νέους παραγωγούς, ενώ το 2019 συμμετείχε στο εργαστήριο APost Lab και στο Torino Feature Lab, όπου μαζί με τον σκηνοθέτη Laurynas Bareisa ανέπτυξαν την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο Pilgrims, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, στον διαγωνισμό Orizzonti το 2021. Η Klementina αναπτύσει 4 νέες μεγάλου μήκους ταινίες.

 

Irma Simanskyte | Υπεύθυνη Παραγωγής - Λιθουανικό Κέντρο Κινηματογράφου

Από το 2015, η Irma Simanskyte είναι η Επικεφαλής του Τμήματος Παραγωγής Ταινιών στο Λιθουανικό Κέντρο Κινηματογράφου (LFC), ενώ από το 2020 είναι η εκπρόσωπος της Λιθουανίας στο διοικητικό συμβούλιο του Eurimages. Η Irma Simanskyte σπούδασε Γλωσσολογία, Λογοτεχνία και Κριτική και Θεωρία Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, το Freie Universität Berlin και το Università Roma Tre. Έχει εργαστεί στον τομέα της πολιτιστικής δραστηριότητας για 20 χρόνια. Η προηγούμενη επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει διπλωματικές σχέσεις (Πολιτιστικός Πρόξενος για 4 χρόνια στη Λιθουανική Πρεσβεία στην Ιταλία), διαχείριση στρατηγικών διεθνών πολιτιστικών έργων, όπως η συμμετοχή της Λιθουανίας ως Χώρας Επισκέπτη τιμής σε Διεθνείς Βιβλιοθηκών για πολλά χρόνια. Η Irma Simanskyte γράφει στο Λιθουανικό τύπο εστιάζοντας σε κινηματογραφικές κριτικές και σε άρθρα για διεθνή φεστιβάλ.

 

Laimonas Ubavičius | Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) - Λιθουανικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ο Laimonas Ubavičius διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του Λιθουανικού Κέντρου Κινηματογράφου (LFC) το Νοέμβριο του 2020. Το Λιθουανικό Κέντρο Κινηματογράφου αποτελεί το κυριότερο οργανισμό υποστήριξης και χρηματοδότησης του κινηματογράφου στη Λιθουανία. Ξεκινώντας από τις ατομικές και εκπαιδευτικές υποτροφίες για τους δημιουργούς ταινιών, την υποστήριξη για την ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών, και φτάνοντας στην υποστήριξη της διανομής ταινιών στη Λιθουανία, την προώθηση των λιθουανικών παραγωγών στο εξωτερικό και τη διαχείριση της φορολογικής ελκυστικότητας για την παραγωγή ταινιών στη Λιθουανία.

Ο Laimonas Ubavičius είναι απόφοιτος Νομικής του Πανεπιστημίου της Λιθουανίας (Mykolas Romeris University) και στο παρελθόν έχει εργαστεί στον τομέα της πολιτικής και του νομικού πλαισίου των μέσων ενημέρωσης και της οπτικοακουστικής παραγωγής για 20 χρόνια. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού της Λιθουανίας ως Επικεφαλής Μονάδας, Διευθυντής του Τμήματος Πολιτιστικής Πολιτικής και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ενώ έχει διατελέσει Πρόξενος Πολιτικής Πολιτιστικών Μέσων και Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Λιθουανική Αντιπροσωπεία της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της Λιθουανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2013, ο Laimonas Ubavičius ήταν Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Οπτικοακουστικής Παραγωγής του Συμβουλίου της ΕΕ και Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τα Πνευματικά Δικαίωμα του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Austėja Urbaitė | Σκηνοθέτις

Η Austėja Urbaitė γεννήθηκε το 1991 και μεγάλωσε στη φύση, σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Σπούδασε υποκριτική και το 2010, άρχισε να σπουδάζει σκηνοθεσία στη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου. Η σπουδαστική της ταινία μικρού μήκους με τίτλο The Etude (Etiudas, 2013) κέρδισε μεγάλη προσοχή και ήταν το προοίμιο του πολύ αναγνωρισμένου μικρού μήκους ντεμπούτου της, The Bridges (Tiltai, 2015). Και οι δύο ταινίες έλαβαν πολλές υποψηφιότητες και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Το Remember to Blink (Per Arti, 2022) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Austėja και κέρδισε τα βραβεία «Καλύτερη ταινία», «Καλύτερη Σκηνοθεσία» και «Καλύτερο Σχεδιασμό Ήχου» στα National Silver Crane Awards 2023, ενώ κέρδισε το βραβείο «Κριτικών FIPRECI» και το βραβείο «Golden Lily για Καλύτερη Ταινία» και στο φεστιβάλ κινηματογράφου Go East στη Γερμανία, καθώς και «Βραβείο Κοινού» για την καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ IndieLisboa στην Πορτογαλία.

 

Dagne Vildziunaite | Διεθύνων Σύμβουλος & Παραγωγός - Just a moment

Η Just a moment ιδρύθηκε το 2007 και είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής με έδρα το Βίλνιους που εστιάζει σε ταινίες auteur, τηλεοπτικές παραγωγές και κινηματογραφικά πρότζεκτ υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, με πειραματική αισθητική και τολμηρές ιστορίες. Η φιλμογραφία της εταιρείας αποτελείται 31 παραγωγές (29 ταινίες και 2 τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ) εκ των οποίων οι 14, είναι διεθνείς συμπαραγωγές. Κατά τη διάρκεια της Αγοράς αναζητούν διεθνείς συνεργάτες και συμπαραγωγούς για το νέο τηλεοπτικό πρότζεκτ C FOR CANCEL (στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης).

 

Ilona Vitkauskaitė | Κριτικός Κινηματογράφου - KINAS

Από το 2021, η Ilona Vitkauskaitė είναι συντάκτρια του κινηματογραφικού τμήματος του πολιτιστικού εβδομαδιαίου περιοδικού 7 Art Days ενώ από το 2023 είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού KINAS. Η Ilona είναι επίσης υποψήφια διδάκτωρ και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Κριτική Κινηματογράφου και Θεάτρου και έχει μεταπτυχιακό σε Σπουδές Κινηματογράφου από τη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου.

  

Tax Incentive - Λιθουανία:

Το 30% του λιθουανικού προϋπολογισμού - πρέπει να υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία με τοπικό παραγωγό.

Ετήσιο όριο: 50 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει προθεσμία υποβολής αίτησης.

Επιλέξιμες παραγωγές: Ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και τηλεοπτικές σειρές.

 

Παραγωγικά κριτήρια επιλογής:

 

Πολιτιστικά κριτήρια επιλογής: 

Το έργο δεν μπορεί να είναι προϊόν πορνογραφίας και να αναπαράγει πρότυπα βίας ή μίσους.