ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Η μνήμη του τόπου

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Η μνήμη του τόπου

24ο ΦΝΘ: Παγκόσμια πρεμιέρα

«… Xιλιάδες αγωνιστές σε όλο τον κόσμο είχαν δώσει ό,τι είχαν για ένα σκοπό που, όπως πίστευαν, όπως έλεγαν, ήταν μεγαλύτερος από τους ίδιους, μα που τελικά αποδείχτηκε πως το μεγαλείο του ήταν αυτοί οι ίδιοι» (Κρις Μαρκέρ). Ο Γιάννης Λιονάκης, επικηρυγμένος αντάρτης 87 χρονών, σ’ ένα ταξίδι αποχαιρετισμού στον τόπο που καθόρισε τη ζωή του.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης
Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Ασημακόπουλος
Μοντάζ: Σταύρος Ψυλλάκης
Ήχος: Ανάστασης Εφεντάκης, Βαγγέλης Φάμπας, Αλέξης Φάλαντας
Μουσική: Μανώλης Αγγελάκης
Παραγωγή: Βαγγέλης Φάμπας – Massive Productions
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 88΄
Επικοινωνία: Stavros Psillakis (stavrospsill@gmail.com),Vangelis Fampas “Massive Productions” (massiveproductions.gr@gmail.com)

Σταύρος Ψυλλάκης

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ανθρωποκεντρικών ντοκιμαντέρ, τα οποία συνήθως εστιάζουν σε οριακές καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Αρχικά, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ μετά στη σχολή Σκηνοθεσίας Ε. Χατζίκου στην Αθήνα. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους συνέχισε τις σπουδές του  στο Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN στο Παρίσι. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σπουδαιότερο το 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2010 για το ντοκιμαντέρ Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), ενώ έχει εργαστεί σε ταινίες των Λάκη Παπαστάθη, Δήμου Θέου, Σταύρου Τορνέ. Από την πλούσια φιλμογραφία του, με περισσότερα από 40 έργα ξεχωρίζουν οι ταινίες: Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν, ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο, Ολυμπία, Μικρές ιστορίες Ρομά, Το μέσα φως, καθώς και η τριλογία ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ, η οποία περιλαμβάνει τις ταινίες ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη, Οφειλή και ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ η μνήμη του τόπου.

Φιλμογραφία

2000 Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν
2009 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε
2011 Μυλωνογιάννη 120, Χανιά (TV)
2012 ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο
2013 Το δίλημμα (TV)
2014 Μικρές ιστορίες Ρομά
2015 Ολυμπία (μμ)
2015 Το μέσα φως
2019 ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη
2020 Η φωτογραφία μου (μμ)
2021 Οφειλή
2022 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Η μνήμη του τόπου