Φιλιά εις τα παιδιά

Φιλιά εις τα παιδιά

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες γενναίων Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους: ιστορίες τρόμου και αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των «ξένων» σωτήρων τους, που στάθηκαν στοργικές φωλιές, μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η ταινία γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς, και παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα: ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, οικογενειακά φιλμάκια και άλλα τεκμήρια. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών. Μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές
Σενάριο: Βασίλης Λουλές
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ: Βασίλης Λουλές, Χρόνης Θεοχάρης, Γιάννης Κατσάμπουλας
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Παραγωγή: Massive Productions, Βασίλης Λουλές, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)
Παραγωγοί: Βαγγέλης Φάμπας, Βασίλης Λουλές
Φορμάτ: HD
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2012
Διάρκεια: 114'
Επικοινωνία: Βασίλης Λουλές (vassilisloules@gmail.com)
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Κοινού – Greek FF Chicago 2012, Βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2011, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Κοινού – Διεθνές Φεστιβάλ Αγών 2012, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Β’ Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, Βραβείο Μουσικής – Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011

Ηλικίες 13+

Βασίλης Λουλές

Φιλμογραφία

1990 Απών (μμ μυθοπλασίας)
2000 Ένας λαμπερός ήλιος (μμ μυθοπλασίας)
2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη (μμ)
2011 Φιλιά εις τα παιδιά
2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί
2014 Θηλειά (μμ)
2019 Αδελφές ψυχές (μμ, συν-σκηνοθεσια)
2022 Μια μεγάλη οικογένεια