Οι ΗΠΑ τα Χριστούγεννα

Christmas U.S.A.

Η ταινία Οι ΗΠΑ τα Χριστούγεννα του 1949, μία από τις πιο όμορφες αμερικανικές ταινίες της μεταπολεμικής εποχής, εκφράζει μόλις σε 13 λεπτά περισσότερα πράγματα για την κατάσταση της queer αμερικανικής ανδρικής ψυχής απ’ ό,τι θα μπορούσε να ονειρευτεί ή να τολμήσει οποιαδήποτε αφηγηματική ταινία της εποχής. Μια υποκειμενική ανάκληση ενός ονειρικού κόσμου σε υπόγειους τόνους, η ταινία του Μαρκόπουλος λειτουργεί σαν ένα είδος ευρετηρίου ενός μυαλού κοινωνικά καταπιεσμένου, εκφράζοντας την παγίδευση και την απελευθέρωση, την ευλάβεια και την επιθυμία… [Το φιλμ] έχει μια σχεδόν αφόρητη αίσθηση του ιδιωτικού και, παρά τη μεθοδική κατασκευή του, μοιάζει σαν μυστικό που εμφανίστηκε αυθόρμητα στην οθόνη. (Μάικλ Κορέσκι, Film Comment, 2019)
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Ηθοποιοί: Frederic Burae Davenport, Mario Antonnini
Φορμάτ: 16mm
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 1949
Διάρκεια: 13΄

Γκρέγκορι Μαρκόπουλος

Γεννημένος στο Οχάιο το 1928, από Έλληνες μετανάστες, ο πειραματικός σκηνοθέτης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος ξεκίνησε να γυρίσει ταινίες σε 8mm από την ηλικία των 12 ετών. Το 1967 εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Ο Μαρκόπουλος σταδιακά εξαφανίστηκε οικειοθελώς από τα κινηματογραφικά δρώμενα, αποσύροντας τις ταινίες του από την κυκλοφορία και αρνούμενος να παραχωρήσει οποιαδήποτε συνέντευξη. Παρότι συνέχισε να σκηνοθετεί, το έργο του παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστο για σχεδόν 30 χρόνια.

Φιλμογραφία

1949 Christmas U.S.A. (μμ)
1963 Twice a Man
1966 Ming Green (μμ)
1967 The Illiac Passion
1967 Bliss (μμ)
1968 The Mysteries
1975 Portrait of Gilbert & George (aka Gibralta) (μμ)