Το πράσινο των Μινγκ

Ming Green

Τις πρώτες μέρες της άνοιξης του 1966, και ενώ ετοιμαζόταν να αφήσει το διαμέρισμά του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ όπου έμενε για χρόνια, ο Μαρκόπουλος γύρισε το Πράσινο των Μινγκ, ένα αποκαλυπτικό επτάλεπτο πορτρέτο ενός εσωτερικού χώρου, το οποίο πήρε τον τίτλο του από το βαθυπράσινο χρώμα των τοίχων του σπιτιού. Το μοντάζ της ταινίας έγινε αποκλειστικά «μέσα» στην κάμερα [σ.σ. κατά τη διάρκεια των λήψεων] και η ακρίβεια με την οποία αναπτύσσεται ρυθμικά βασίζεται στα dissolve πλάνα που αλληλεπικαλύπτονται και σε πιο εκτενείς εκλάμψεις, κι όχι σε ενότητες μεμονωμένων καρέ… Διαπλέκοντας αναμνήσεις με διακοσμητικά στοιχεία, χρώμα και φως, το φιλμ υπαινίσσεται την άρρηκτη σύνδεση παρελθόντος και παρόντος: παρά την αιθέρια ελαφρότητά του, θα μπορούσε να απεικονίζει το πέρασμα των ωρών και των ημερών, παρά των λεπτών. (Κρέτιν Μ. Τζόουνς, «Το χρώμα της μνήμης», Millenium Film Journal, τεύχ. 32-33)
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Gregory J. Markopoulos
Μουσική: Richard Wagner
Φορμάτ: 16mm
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 1966
Διάρκεια:

Γκρέγκορι Μαρκόπουλος

Γεννημένος στο Οχάιο το 1928, από Έλληνες μετανάστες, ο πειραματικός σκηνοθέτης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος ξεκίνησε να γυρίσει ταινίες σε 8mm από την ηλικία των 12 ετών. Το 1967 εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Ο Μαρκόπουλος σταδιακά εξαφανίστηκε οικειοθελώς από τα κινηματογραφικά δρώμενα, αποσύροντας τις ταινίες του από την κυκλοφορία και αρνούμενος να παραχωρήσει οποιαδήποτε συνέντευξη. Παρότι συνέχισε να σκηνοθετεί, το έργο του παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστο για σχεδόν 30 χρόνια.

Φιλμογραφία

1949 Christmas U.S.A. (μμ)
1963 Twice a Man
1966 Ming Green (μμ)
1967 The Illiac Passion
1967 Bliss (μμ)
1968 The Mysteries
1975 Portrait of Gilbert & George (aka Gibralta) (μμ)