Πορτρέτο των Γκίλμπερτ και Τζορτζ

Portrait of Gilbert & George (aka Gibralta)

Το Πορτρέτο των Γκίλμπερτ και Τζορτζ (1970) του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος είναι μια ταινία που καθορίζεται από την απουσία. Αν και πρόκειται για ένα πορτρέτο του καλλιτεχνικού διδύμου, η ταινία δεν ενδίδει σε κανένα από τα προνόμια της ορατότητας, στα οποία συχνά επαφίεται το είδος της προσωπογραφίας… Η ροή της κίνησης, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για τις περισσότερες ταινίες, εδώ λείπει. Στη θέση της βρίσκεται μια σχολαστική δέσμευση με τα πιο βασικά στοιχεία του μέσου, η οποία επιστρέφει στον θεατή την ακινησία του μεμονωμένου καρέ. (Έρικα Μπάλσον)
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Gregory J. Markopoulos
Φορμάτ: 16mm
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 1975
Διάρκεια: 12΄

Γκρέγκορι Μαρκόπουλος

Γεννημένος στο Οχάιο το 1928, από Έλληνες μετανάστες, ο πειραματικός σκηνοθέτης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος ξεκίνησε να γυρίσει ταινίες σε 8mm από την ηλικία των 12 ετών. Το 1967 εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Ο Μαρκόπουλος σταδιακά εξαφανίστηκε οικειοθελώς από τα κινηματογραφικά δρώμενα, αποσύροντας τις ταινίες του από την κυκλοφορία και αρνούμενος να παραχωρήσει οποιαδήποτε συνέντευξη. Παρότι συνέχισε να σκηνοθετεί, το έργο του παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστο για σχεδόν 30 χρόνια.

Φιλμογραφία

1949 Christmas U.S.A. (μμ)
1963 Twice a Man
1966 Ming Green (μμ)
1967 The Illiac Passion
1967 Bliss (μμ)
1968 The Mysteries
1975 Portrait of Gilbert & George (aka Gibralta) (μμ)