Ανοιχτή πόρτα

Derë e hapur

60ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η Ρουντίνα κουβαλά ολομόναχη στις πλάτες της ένα βουνό από ευθύνες: σπίτι, δουλειά, ηλικιωμένα πεθερικά και, κυρίως, τη φροντίδα του μικρού της γιου. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν επιστρέφει στην Αλβανία η Έλμα, η μικρότερη αδερφή της, η οποία περιμένει παιδί εκτός γάμου. Στο ταξίδι τους στο απόμερο ορεινό χωριό όπου ζει ο παλαιών αρχών πατέρας τους, οι δύο αδερφές θα έρθουν αντιμέτωπες με τις προκαταλήψεις και τον συντηρητισμό μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Μια σφιχτοδεμένη ταινία δρόμου για τα οικογενειακά δεσμά, η οποία μας ξεναγεί σε μια χώρα που αναζητά ταυτότητα και προοπτική στο μεταίχμιο παράδοσης και σύγχρονου κόσμου.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Florenc Papas
Σενάριο: Florenc Papas, Ajola Daja
Διεύθυνση φωτογραφίας: Sevdije Kastrati
Μοντάζ: Stefan Stabenow
Ήχος: Igor Popovski
Μουσική: Aleksandar Pejovksi
Ηθοποιοί: Luli Bitri, Jonida Vokshi, Gulielm Radoja, Sotiraq Bratko, Elidon Alikaj, Maxwell Guzja, Visar Vishka, Jorgaq Tushe, Kastriot Shehi, Andi Begolli
Παραγωγή: Bunker Film +, Circle Production, Lupin Film, Award Film & Video
Παραγωγοί: Eno Milkani
Συμπαραγωγοί: Besnik Krapi, Riccardo Neri, Goran Stojilkovic, Vladimir Stojcevski
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Erjona Daka
Κοστούμια: Borana Gjyzeli
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αλβανία, Κόσοβο*, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 78´
Επικοινωνία: Patra Spanou Film Marketing & Consulting, film@patraspanou.biz

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και σύμφωνα με την Απόφαση του ΣΑ ΗΕ 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Φλόρεντς Πάπας

Ο Αλβανός σκηνοθέτης Φλόρεντς Πάπας σπούδασε Σκηνοθεσία και Μίντια στην Ακαδημία Κινηματογράφου Marubi, στα Τίρανα. Έχει εργαστεί σε ταινίες μικρού μήκους, προωθητικά βίντεο, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, με τίτλο Open Door, πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο διαγωνιστικό τμήμα, στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Ο Πάπας εργάζεται ως προγραμματιστής στο Φεστιβάλ των Τιράνων και αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τη δεύτερη ταινία του, με τίτλο Luna Park.

Φιλμογραφία

2013 If... (μμ)
2019 Derë e hapur | Open Door