Ποτέ δεν θα ξαναχιονίσει

Śniegu Już Nigdy Nie Będzie

61ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ο Ζένια, ένας περιζήτητος ουκρανός μασέρ, προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους μιας πρωτοκλασάτης γειτονιάς, σε μια πόλη της Πολωνίας. Αυτός ο αινιγματικός άνδρας, προικισμένος με μαγικό άγγιγμα, είναι συγχρόνως θεραπευτής και εξομολογητής για τους νεόπλουτους πελάτες του, καθώς απαλύνει το υπαρξιακό τους κενό. Ένα δηκτικό πορτρέτο μιας αλλοτριωμένης κοινωνίας με βαθιές παθογένειες, που σκιαγραφεί την απότομη και βίαιη μετάβαση της Πολωνίας στον καπιταλιστικό κόσμο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Σενάριο: Michał Englert, Małgorzata Szumowska
Διεύθυνση φωτογραφίας: Michał Englert
Μοντάζ: Jaroslaw Kaminski, Agata Cierniak
Ήχος: Marcin Kasinski, Kacper Habisiak, Marcin Jachyra
Μουσική:
Ηθοποιοί: Alec Utgoff, Maja Ostaszewska, Agata Kulesza, Weronika Rosati, Katarzyna Figura, Andrzej Chyra
Παραγωγή: Lava Films, Match Factory Productions
Παραγωγοί: Jagna Janicka
Συμπαραγωγή: Mazovia Film Fund, Kino Swiat, DI-Factory, Bayerischer Rundfunk
Σκηνικά: Jagna Janicka
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 113'
Επικοινωνία: The Match Factory
Βραβεία/Διακρίσεις: Ειδική Μνεία – Venice FF 2020

Μοαυγκορζάτα Σιμόφσκα

Η Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα και o Μίχαου Ένγκλερτ έχουν συνεργαστεί ως δίδυμο σεναριογράφων και σκηνοθετών σε διάφορα πρότζεκτ για πάνω από 20 χρόνια. (Αν και μόνο στις δύο τελευταίες ταινίες τους αναφέρονται και οι δύο ως  σκηνοθέτες). Ο Ένγκλερτ εργάζεται επίσης και ως διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες τους, οι οποίες έχουν βραβευτεί σε όλη την Ευρώπη. Το ντεμπούτο τους, με τίτλο Happy Man (2000), και η δεύτερη ταινία τους, με τίτλο Stranger (2004), ήταν υποψήφιες για το βραβείο Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Ακόμη, η πρώτη κέρδισε και μια Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 33 Scenes from Life (2008) τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ενώ η ταινία In the Name Of (2013) απέσπασε το βραβείο Teddy στην Μπερλινάλε. Το 2015 τιμήθηκαν με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία τους Body (2015) και στη συνέχεια κατέκτησαν και δεύτερη Αργυρή Άρκτο (το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) για την ταινία τους Mug (2018) στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους έχουν γυρίσει αρκετές αγγλόφωνες και γαλλόφωνες ταινίες, όπως για παράδειγμα τις Elles (2011), Infinite Storm (2022) και The Other Lamb (2019). Η ταινία τους Never Gonna Snow Again (2020) έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας και αργότερα αποτέλεσε την πολωνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

Φιλμογραφία

2000 Happy Man
2008 33 Scenes from Life
2017 Face
2019 The Other Lamb
2020 Never Gonna Snow Again (συν-σκηνοθεσία)
2023 Woman of... (συν-σκηνοθεσία)

Μίχαoυ Ένγκλερτ

Η Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα και o Μίχαου Ένγκλερτ έχουν συνεργαστεί ως δίδυμο σεναριογράφων και σκηνοθετών σε διάφορα πρότζεκτ για πάνω από 20 χρόνια. (Αν και μόνο στις δύο τελευταίες ταινίες τους αναφέρονται και οι δύο ως  σκηνοθέτες). Ο Ένγκλερτ εργάζεται επίσης και ως διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες τους, οι οποίες έχουν βραβευτεί σε όλη την Ευρώπη. Το ντεμπούτο τους, με τίτλο Happy Man (2000), και η δεύτερη ταινία τους, με τίτλο Stranger (2004), ήταν υποψήφιες για το βραβείο Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Ακόμη, η πρώτη κέρδισε και μια Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 33 Scenes from Life (2008) τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ενώ η ταινία In the Name Of (2013) απέσπασε το βραβείο Teddy στην Μπερλινάλε. Το 2015 τιμήθηκαν με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία τους Body (2015) και στη συνέχεια κατέκτησαν και δεύτερη Αργυρή Άρκτο (το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) για την ταινία τους Mug (2018) στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους έχουν γυρίσει αρκετές αγγλόφωνες και γαλλόφωνες ταινίες, όπως για παράδειγμα τις Elles (2011), Infinite Storm (2022) και The Other Lamb (2019). Η ταινία τους Never Gonna Snow Again (2020) έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας και αργότερα αποτέλεσε την πολωνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

Φιλμογραφία

2000 Happy Man
2008 33 Scenes from Life
2017 Face
2019 The Other Lamb
2020 Never Gonna Snow Again (συν-σκηνοθεσία)
2023 Woman of... (συν-σκηνοθεσία)