Κόστα Μπράβα, Λίβανος

Costa Brava, Lebanon

62ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η φιλελεύθερη οικογένεια Μπαντρί κατάφερε να ξεφύγει από την τοξική ρύπανση και την κοινωνική αναταραχή της Βηρυτού, βρίσκοντας άσυλο στο ουτοπικό σπίτι που έχτισαν στο βουνό. Προς έκπληξή τους, όμως, μια χωματερή που εκτείνεται στην άλλη μεριά του φράχτη φέρνει στην πόρτα τους τα σκουπίδια και τη διαφθορά μιας ολόκληρης χώρας. Καθώς ο σκουπιδότοπος εξαπλώνεται, εντείνεται και το δίλημμα μεταξύ φυγής και αντίστασης, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το ειδυλλιακό τους σπίτι όσο και τη συνοχή της οικογένειας. Μια πολυαναμενόμενη ταινία που παρουσιάζει με σκοτεινό χιούμορ και κριτική ματιά την σημερινή πραγματικότητα του Λιβάνου.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Μουνία Ακλ
Σενάριο: Mounia Akl, Clara Roquet
Διεύθυνση φωτογραφίας: Joe Saade
Μοντάζ: Carlos Marques-Marcet, Cyril Aris
Ήχος: Rana Eid, Peter Albrechtsen, Rawad Hobeika
Μουσική: Nathan Larson
Ηθοποιοί: Nadine Labaki, Saleh Bakri, Nadia Charbel, Ceana Restom, Yumna Marwan, Liliane Chacar Khoury, François Nour
Παραγωγή: Abbout Productions
Παραγωγοί: Myriam Sassine, Georges Schoucair, Jeff Skoll, Anikah McLaren, Fouad Mikati, Candice Abela Mikati, Karam Abulhusn, Monique Dib, Lara El Khoury, Elie Tabet, Harriet Harper Jones (executive producers)
Συμπαραγωγή: Cinema Defacto, Lastor Media, Fox in the Snow Films, Snowglobe, Barentsfilm, Gaïjin
Συμπαραγωγοί: Sophie Erbs, Sergi Moreno, Olivier Guerpillon, Ingrid Lill Høgtun, Katrin Pors, Tom Dercourt, Tono Folguera, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, Joakim Rang Strand
Κοστούμια: Beatrice Harb
Σχεδιασμός παραγωγής: Thomas Bremer, Issa Kandil
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Λίβανος, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Κατάρ
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 108'
Επικοινωνία: mk2

Μουνία Ακλ

Η Μουνία Ακλ είναι βραβευμένη σκηνοθέτις Λιβανέζικης καταγωγής. Η μικρού μήκους ταινία της Submarine (2016) διαγωνίστηκε στο 69ο Φεστιβάλ Καννών (Cinéfondation), στο SXSW, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι, στο οποίο διακρίθηκε με το βραβείο Muhr Jury Prize. Το 2017 συμμετείχε στο Lebanon Factory και συν-σκηνοθέτησε το μικρού μήκους El Gran Libano, με το οποίο άνοιξε το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών των Καννών εκείνης της χρονιάς, και το οποίο προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στο BFI του Λονδίνου. Μέρος της ανάπτυξης της ταινίας Costa Brava, Lebanon έγινε στο πλαίσιο του του προγράμματος, Cinéfondation Residency του Φεστιβάλ των Καννών. Είναι απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του πανεπιστημίου ALBA και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο Columbia. Έχει διδάξει σκηνοθεσία στο NHSI Film Summer Institute του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Φιλμογραφία

2017 El Gran Lebanon (μμ)
2019 Do not Disturb (TV, μμ ντοκιμαντέρ)
2021 Costa Brava, Lebanon