Ήσυχα κυλά η ζωή...

Zivotat Si Teche Tiho…

62ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Οι τύχες μιας ομάδας παρτιζάνων μετά τον θρίαμβο της σοσιαλιστικής επανάστασης... Μια μονάδα παρτιζάνων δίνει μάχη με τους χωροφύλακες. Ο Βέλκο μένει πίσω για να καλύψει την αποχώρηση της ομάδας. Έχει ένα μικρό πιστόλι με λαβή από φίλντισι. Με κόστος τη ζωή του, ο Βέλκο βοηθά τους συντρόφους του να διαφύγουν σε ασφαλές μέρος. Μεταξύ των επιζώντων είναι ο διοικητής Ζέλιο, η γυναίκα του, ο γιος του ο Πάβελ... Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ζέλιο έχει εγκαταλείψει τις περιπετειώδεις αποστολές για χάρη μιας άνετης διευθυντικής θέσης. Ο πρώην διοικητής αποξενώνεται από τους συντρόφους του και περνάει τον χρόνο του πίνοντας με τον γλύπτη Μάρκοφ και τη Λουντμίλα, την κόρη του βιομήχανου που έχασε την περιουσία του κατά την κομμουνιστική απαλλοτρίωση. Με την ιδιότητα του βουλευτή, ο Ζέλιο αποφασίζει ότι πρέπει να ανεγερθεί μνημείο για τον Βέλκο στον τόπο του ηρωικού του θανάτου, αντί να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα σιδήρου στην περιοχή και να εξασφαλιστούν έτσι θέσεις εργασίας για τους ντόπιους... Το θαρραλέο κινηματογραφικό ντεμπούτο της Ζελιάσκοβα είναι η πρώτη ταινία σε ολόκληρο το σοσιαλιστικό μπλοκ που στηλιτεύει τη διαφθορά της νέας μεταπολεμικής τάξης, μέσα από μια οξυδερκή ανάλυση της ηθικής παρακμής και της απόστασης μεταξύ σοσιαλιστικών ιδανικών και πραγματικότητας.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Μπίνκα Ζελιάσκοβα, Χρίστο Γκάνεφ
Σενάριο: Hristo Ganev
Διεύθυνση φωτογραφίας: Vasil Holiolchev
Μουσική: Georgi Ivanov Tutev
Ηθοποιοί: Bogomil Simeonov, Georgi Georgiev-Getz, Emilia Radeva, Ivan Bratanov, Dimitar Buynozov, Nikola Popov, Lyubomir Dimitrov
Παραγωγή: Boyana Film
Σχεδιασμός παραγωγής: Asen Grozev
Μακιγιάζ: Kiril Trayanov
Φορμάτ: Ψηφιακό αρχείο
Χρώμα: A/M
Χώρα Παραγωγής: Βουλγαρία
Έτος Παραγωγής: 1957
Διάρκεια: 105'
Επικοινωνία: Ταινιοθήκη της Βουλγαρίας

Μπίνκα Ζελιάσκοβα

Η Μπίνκα Ζελιάσκοβα γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1923 στο Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας. Σπούδασε Θέατρο στο Εθνικό Ινστιτούτο Θεάτρου στη Σόφια. Για ένα μικρό διάστημα σπούδασε επίσης σκηνοθεσία θεάτρου στη σχολή VGIK της Μόσχας υπό τον καθηγητή Λομπανόφ. Μετά την αποφοίτησή της, ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη στο Εθνικό Στούντιο Κινηματογράφου στη Σόφια. Η καριέρα της ως σκηνοθέτιδας ξεκίνησε το 1957, όταν συν-σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους Ήσυχα κυλά η ζωή... με τον σύζυγό της, τον Χρίστο Γκάνεφ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Μπίνκα ήταν μία από τις λίγες γυναίκες δημιουργούς ταινιών μεγάλου μήκους παγκοσμίως. Η καριέρα της εξελίχτηκε την περίοδο του κοινωνικού ρεαλισμού στον βουλγαρικό κινηματογράφο, που απαιτούσε την παρουσίαση μιας ιδεώδους εικόνας της ζωής, σαν να ήταν αυτή η πραγματικότητα. Αυτό γινόταν συχνά μέσα από ιστορίες με απλή πλοκή και θετικούς ήρωες. Όμως το δικό της σινεμά πήγε κόντρα στην κυρίαρχη αντίληψη για τον κοινωνικό ρεαλισμό, αμφισβητώντας συχνά τους περιοριστικούς κανόνες που επέβαλε η κομμουνιστική ιδεολογική μηχανή. Το ύφος της Ζελιάσκοβα επηρεάστηκε από τον Ιταλικό Νεορεαλισμό και το Γαλλικό Νέο Κύμα, αλλά και από τον ρωσικό κινηματογράφο. Οι ποιητικές και μεταφορικές εικόνες των ταινιών της έκαναν συχνά τους κριτικούς να τη συγκρίνουν με τον Φελίνι και τον Ταρκόφσκι. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της σκηνοθέτησε επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δύο ντοκιμαντέρ. Στις τέσσερις από τις εννιά ταινίες της απαγορεύτηκε η διανομή, επομένως το κοινό είχε τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει μόνο μετά την πτώση του κομμουνισμού. Ήταν διευθύντρια του Βουλγαρικού οργανισμού Women in Film, ο οποίος ιδρύθηκε το 1989 μετά το Διεθνές Συνέδριο «Women in Film - KIWI» στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Σταμάτησε να κάνει ταινίες μετά το 1989, τη χρονιά που κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία. Για λίγο καιρό μετά, παρεμεινε ενεργή στον οργανισμό Women in Film, ώσπου σύντομα αποσύρθηκε εντελώς από τη δημόσια ζωή.

Φιλμογραφία

1957 Zivotat si teche tiho | Life Flows Slowly By...
1961 A biahme mladi | We Were Young
1967 Privarzanijat Balon | The Tied-Up Balloon
1973 Poslednata duma | The Last Word
1977 Baseinat | The Swimming Pool
1980 Goliamoto noshtno kapane | The Big Night Bathe
1982 Nani-na | Lullaby (ντοκ)
1982 Litse i opako | The Bright and Dark Side of Things (ντοκ)
1988 Noshtem po pokrivite | On the Roofs at Night (TV)

Χρίστο Γκάνεφ

Ο Βούλγαρος κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Χρίστο Γκάνεφ γεννήθηκε το 1924. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε παρτιζάνος, ενώ από το 1944 εργάστηκε στην παραγωγή ταινιών ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 1971 διαγράφτηκε από το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως και αρκετοί άλλοι συγγραφείς, αφού αρνήθηκε να καταδικάσει το έργο του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν που του χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Γκάνεφ έχει υπογράψει το σενάριο αρκετών εμβληματικών βουλγαρικών ταινιών: Ήμασταν νέοι, Η πισίνα, Μια βουτιά τη νύχτα και πολλών άλλων. Ήταν παντρεμένος με την Μπίνκα Ζελιάσκοβα (1923-2011), με την οποία γύρισε αυτές και άλλες ταινίες. Το 2011 ο Γκάνεφ έλαβε το κρατικό βραβείο «St. Paisii Hilendarski» για την εξαιρετική συμβολή του στην ανάπτυξη της βουλγαρικής κινηματογραφικής τέχνης. Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2021.