Αναζητώντας τη Βενέρα

Ne kërkim të Venerës

62ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η Βενέρα, μια έφηβη χαμηλών τόνων, ζει σ’ ένα μικρό χωριό στο Κόσοβο. Στο σπίτι, τρεις γενιές συγκρούονται συνεχώς καθώς συμβιώνουν μέσα σε τέσσερις στενούς τοίχους, με αποτέλεσμα να μην έχει κανείς τον προσωπικό του χώρο. Αλλά και εκτός σπιτιού, στους δρόμους και στα μαγαζιά, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Το χωριό είναι μικρό και υπάρχει πάντα ένας αδερφός, ανιψιός ή γείτονας που θα την επιτηρεί. Μια κοπέλα πρέπει πάνω απ’ όλα να προστατεύει την υπόληψή της – και αυτή της οικογένειάς της. Όλα αυτά δυσκολεύουν τη Βενέρα να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Η διάθεση της βελτιώνεται όταν έρχεται κοντά με την ανήσυχη Ντορίνα, η οποία έχει ήδη αγόρι. Τα δύο κορίτσια βγαίνουν και περνάνε καλά, στον βαθμό που το επιτρέπει αυτό ο πατέρας της Βενέρα. Για ένα πράγμα είναι σίγουρες: δεν θέλουν να καταλήξουν όπως οι μητέρες τους. «Δεν έχω καν δει ποτέ τους γονείς μου να φιλιούνται», λέει η Βενέρα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market.

Σκηνοθεσία: Νορίκα Σέφα
Σενάριο: Norika Sefa
Διεύθυνση φωτογραφίας: Luis Armando Arteaga
Μοντάζ: Stefan Stabenow, Norika Sefa
Ήχος: Risto Alchinov
Ηθοποιοί: Kosovare Krasniqi, Rozafa Celaj, Erjona Kakeli, Basri Lushtaku
Παραγωγή: Circle Production
Παραγωγοί: Besnik Krapi
Συμπαραγωγή: In My Country Postproductions House
Συμπαραγωγοί: Igor Popovski, Dejan Krajcevski, Gazmend Nela
Κοστούμια: Desantila Lika
Σχεδιασμός παραγωγής: Arben Shala
Μακιγιάζ: Lidona Berisha
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Κόσοβο*, Βόρεια Μακεδονία
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 111'
Επικοινωνία: Film Republic

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και σύμφωνα με την Απόφαση του ΣΑ ΗΕ 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Νορίκα Σέφα

Η Νορίκα Σέφα είναι σκηνοθέτις γεννημένη στο Κόσοβο. Οι ταινίες της είναι ετερογενείς ως προς το ύφος τους, συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, έργα που περισσότερο δημιουργούν ατμόσφαιρα παρά ακολουθούν μια συμβατική αφήγηση. Στις πρόσφατες ταινίες της περιλαμβάνονται το Kiss Me, Now (2020) και το Desde Arriba (2020), δύο υβριδικά ντοκιμαντέρ. Το τελευταίο γυρίστηκε υπό την καθοδήγηση του Βέρνερ Χέρτζογκ στη ζούγκλα του Περού. To Looking for Venera (2021), η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, όπου απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού.

Φιλμογραφία

2016 Flutter (short doc)
2019 Desde Arriba (short doc)
2020 Kiss me, Now (short doc)
2021 Looking for Venera