Η Βέρα ονειρεύεται τη θάλασσα

Vera andrron detin

62ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η Βέρα είναι μια μεσήλικη διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας, η οποία διάγει έναν καλά οργανωμένο βίο: είναι σύζυγος ενός γνωστού δικαστή, υποστηρικτική μητέρα και φιλοστοργη γιαγιά. Η γαλήνια ζωή της, όμως, διαταράσσεται από την αυτοκτονία του συζύγου της, την οποία ακολουθεί η ανεπιθύμητη και απειλητική εμφάνιση κάποιων ανδρών που ισχυρίζονται ότι έχουν την κυριότητα του σπιτιού της οικογένειας στο χωριό. Ο φόβος και η δυσπιστία θα αναγκάσουν τη Βέρα να πάρει την τύχη των οικείων της στα χέρια της. Ένα οικείο, οικουμενικό πορτρέτο μιας γυναίκας που καλείται ν’ αντιμετωπίσει την ωμή πραγματικότητα, υψώνοντας το ανάστημά της κόντρα στα βαθιά ριζωμένα έμφυλα ζητήματα της εποχής. Μια ταινία που αποκαλύπτει την ανελέητη όψη μιας κοινωνίας βουτηγμένης στη διαφθορά μετά τον πόλεμο, μια συνθήκη όπου οι γυναίκες παραμένουν παράπλευρες απώλειες μιας πορείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market.

Σκηνοθεσία: Καλτρίνα Κρασνίτσι
Σενάριο: Doruntina Basha
Διεύθυνση φωτογραφίας: Sevdije Kastrati
Μοντάζ: Vladimir Pavlovski, Kaltrina Krasniqi
Ήχος: Igor Popovski, Darko Spasovski
Μουσική: Petrit Çeku, Genc Salihu
Ηθοποιοί: Teuta Ajdini, Alketa Sylaj, Astrit Kabashi, Refet Abazi
Παραγωγή: Isstra Creative Factory, Vera Films
Παραγωγοί: Shkumbin Istrefi
Συμπαραγωγή: Dream Factory, Papadhimitri Film Production
Συμπαραγωγοί: Ognen Antov, Klajdi Papadhimitri, Kaltrina Krasniqi
Κοστούμια: Albulena Borovc
Σχεδιασμός παραγωγής: Burim Arifi, Blendina Xhema
Μακιγιάζ: Fiona Abdullahu
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Κόσοβο*, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 87'
Επικοινωνία: Heretic

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και σύμφωνα με την Απόφαση του ΣΑ ΗΕ 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Καλτρίνα Κρασνίτσι

Η Καλτρίνα Κρασνίτσι είναι βραβευμένη σκηνοθέτις και media specialist, με έδρα το Κόσοβο. Εργάζεται στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στις διαδικτυακές εκδόσεις από το 2001. Είναι ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Προφορικής Ιστορίας (Kosovo Oral History Initiative) του Κοσσυφοπεδίου – ενός διαδικτυακού αρχείου όπου καταγράφονται και δημοσιεύονται προσωπικές ιστορίες ατόμων με διαφορετικές καταβολές. Είναι επίσης μία εκ των ιδρυτών του δημοφιλούς καφέ-βιβλιοπωλείου της Πρίστινας Dit ’e Nat’, που αποτελεί ένα ασυνήθιστο σκηνικό για την προώθηση του σινεμά, της λογοτεχνίας και της μουσικής. Η Καλτρίνα αποφοίτησε από το τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου του Πανεπιστήμιο της Πρίστινα το 2004, ενώ το 2011 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Κοσόβου. Το 2015 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, με ειδίκευση στην παραγωγή ταινιών.

Φιλμογραφία

2000 Sudden Air (μμ)
2003 Relax (μμ)
2003 Silentio (μμ)
2009 Family Portray (μμ)
2009 Tatita (μμ)
2012 Rolling to Brussels
2014 The Canaries Know (μμ)
2018 Sarabande (μμ)
2021 Vera Dreams of the Sea