Πλανημένοι

Głupcy

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Σε αυτό το δράμα Μπεργκμανικών καταβολών που μένει πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, μπαίνουμε για λίγο μέρος της ζωής της Μαρλένα (62 ετών) και του Τομάς (42 ετών), βρίσκονται σε μια ευτυχή και μακροχρόνια σχέση και ζουν απομονωμένοι σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Η πολύ συγκεκριμένη, σταθερή κοινή τους καθημερινότητα αρχίζει σιγά σιγά να καταρρέει, όταν, παρά τη θέληση του Τομάς, η Μαρλένα επιτρέπει στον γιο της να μετακομίσει μαζί τους. Καθώς το παρελθόν επιστρέφει δριμύτερο, οι δυο τους θα αναγκαστούν να επαναπροσδιορίσουν τον έρωτα, τις επιλογές και τη ζωή τους. Καθώς γινόμαστε κοινωνοί αυτού του «δύσκολου έρωτα», μόλις που αφουγκραζόμαστε τις κραυγές και τους ψιθύρους, καθώς το βλέμμα μας ταξιδεύει στη μελαγχολική παλέτα του περίτεχνου, ανάγλυφου οικιακού χώρου και κρατάμε την αναπνοή μας περιμένοντας μια αποκάλυψη που μοιάζει τελικά μεγαλύτερη από τη ζωή.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Τόμας Βασιλέφσκι
Σενάριο: Tomasz Wasilewski
Διεύθυνση φωτογραφίας: Oleg Mutu
Μοντάζ: Beata Walentowska
Ήχος: Maciej Pawłowski, Ilja Koster
Ηθοποιοί: Dorota Kolak, Łukasz Simla, Tomasz Tyndyk, Katarzyna Herman, Marta Nieradkiewicz
Παραγωγή: Extreme Emotions
Παραγωγοί: Ewa Puszczyńska
Συμπαραγωγή: microFILM, Achtung Panda!, TVN, EC1 ŁÓDŹ – CITY OF CULTURE, THE MAZOVIA AND WARSAW FILM FUND, OPUS FILM, DI FACTORY
Συμπαραγωγοί: Ada Solomon, Jamila Wanske
Σχεδιασμός παραγωγής: Katarzyna Sobańska, Marcel Sławiński
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 115΄
Επικοινωνία: New Europe Film Sales
Βραβεία/Διακρίσεις: Ειδική Μνεία – Palić FF 2022

Τόμας Βασιλέφσκι

Ο Τόμας Βασιλέφσκι είναι Πολωνός σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το In a Bedroom, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Κάρλοβι Βάρι το 2012. Η δεύτερη ταινία του, το Floating Skyscrapers, έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Tribeca της Νέας Υόρκης το 2013. Αμερικάνοι κριτικοί του IndieWire επέλεξαν το Floating Skyscrapers ως την Καλύτερη Ταινία που προβλήθηκε στο Tribeca· η ταινία κέρδισε έπειτα το βραβείο του τμήματος East of the West Competition του Κάρλοβι Βάρι το 2013, μεταξύ άλλων διακρίσεων σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Το 2016, το περιοδικό Variety επέλεξε τον Βασιλέφσκι ως έναν από τους «10 Ευρωπαίους σκηνοθέτες που αξίζει να δεις». Η τρίτη του ταινία, το United States of Love, έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 66ου Φεστιβάλ Βερολίνου (2016) και κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου.

Φιλμογραφία

2012 In a Bedroom
2013 Floating Skyscrapers
2016 United States of Love
2022 Fools