Ο ρήτορας

O Le Tulafale

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη νήσο Ουπόλου στη Σαμόα και στη σαμοανή γλώσσα, αυτό το χαμηλότονο αλλά σπαρακτικό δράμα μιλά για το κουράγιο, τη συγχώρεση και την αγάπη. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Σαΐλι, ο οποίος ζει μια απλή και ταπεινή ζωή με την αγαπημένη του γυναίκα και την κόρη τους σε ένα απομονωμένο, παραδοσιακό χωριό. Αναγκασμένος να προστατέψει τη γη και την οικογένειά του, ο Σαΐλι πρέπει να υπερβεί τους φόβους του και να βρει το κουράγιο να υπερασπιστεί εκείνους που αγαπά.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Τούσι Ταμασέσε
Σενάριο: Tusi Tamasese
Διεύθυνση φωτογραφίας: Leon Narbey
Μοντάζ: Simon Price
Ήχος: Tim Prebble
Μουσική: Tim Prebble
Ηθοποιοί: Fa‟afiaula Sagote,Tausili Pushparaj, Salamasina Mataia, Ioata Tanielu
Παραγωγή: O Le Tulafale, New Zealand Film Commision
Παραγωγοί: Catherine Fitzgerald
Κοστούμια: Kirsty Cameron
Σχεδιασμός παραγωγής: Rob Astley
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Νέα Ζηλανδία, Σαμόα
Έτος Παραγωγής: 2011
Διάρκεια: 111΄
Επικοινωνία: New Zealand Film Commission
Βραβεία/Διακρίσεις: Ειδική Μνεία (Διαγωνιστικό Orizzonti), Βραβείο C.I.C.A.E., Βραβείο CinemAvenire – Venice IFF 2011, Βραβείο Κοινού – Brisbane IFF 2011, Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία, Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία, Καλύτερος Β΄ Γυναικείος Ρόλος, Καλύτερος Ήχος σε Μεγάλου Μήκους Ταινία – New Zealand Film and TV Awards 2012

Σύμβουλοι επί του πολιτισμού τoυ Ανεξάρτητου Κράτους των Σαμόα: Manu Asafo Maugatai, Tuitautai Henry Tamasese

Παραχώρηση του Te Tumu Whakaata Taonga New Zealand Film Commission

Τούσι Ταμασέσε

Ο Τούσι Ταμασέσε πέρασε 18 χρόνια στην πατρίδα του, τη Σαμόα, προτού μετακομίσει στη Νέα Ζηλανδία και ολοκληρώσει τις σπουδές του, με ειδίκευση στον κινηματογράφο και στις πολιτικές επιστήμες. Μετά την ολοκλήρωση της μικρού μήκους ταινίας του Sacred Places στη Σαμόα, με ιδιωτική χρηματοδότηση, σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, τον Ρήτορα, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη σαμοανή γλώσσα. Αυτή η ιστορία ενός περιθωριακού που συγκρούεται με την κοινότητά του διακρίθηκε με πολλά βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2011. Ο Ταμασέσε συνέχισε με το οικογενειακό δράμα One Thousand Ropes, το οποίο αφηγείται μια σχέση πατέρα-κόρης με φόντο τη Νέα Ζηλανδία· αυτή η ιστορία με θέμα την οικογένεια και την εξιλέωση έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2017.

Φιλμογραφία

2009 Sacred Places (short)
2011 The Orator
2017 One Thousand Ropes