Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Jang-e Jahani Sevom

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ο Σακίμπ είναι ένας άστεγος εργάτης του μεροκάματου, ο οποίος δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια της γυναίκας και του γιου του από έναν σεισμό. Ώσπου το εργοτάξιο όπου εργάζεται μετατρέπεται από τη μια μέρα στην άλλη στο σκηνικό μιας ταινίας για τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο Χίτλερ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, του δίνεται ένας μικρός ρόλος, ένα σπίτι και μια ευκαιρία να γίνει κάποιος. Αλλά παρόλο που η ταινία υποτίθεται πως αποτελεί μια δριμεία κριτική των δικτατορικών καθεστώτων, οι ίδιοι οι σκηνοθέτες μετατρέπονται σε δυνάστες που θα έκαναν τα πάντα για να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι ο Σακίμπ μεταμορφώνεται αναπότρεπτα σε ένα ανήμερο θηρίο... Ανακυκλώνοντας ένα από τα πιο διάσημα αποφθέγματα του Μαρκ Τουέιν («Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, κάνει όμως ομοιοκαταληξίες») και παραπέμποντας σ’ ένα μάλλον άγνωστο ρητό της Χάνα Άρεντ («στις δικτατορίες όλα πάνε καλά ως τα 15 λεπτά πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση»), ένας από τους πιο πολυμήχανους δημιουργούς του ιρανικού κινηματογράφου παραδίδει ένα πολυεπίπεδο, αναστοχαστικό σχόλιο για τη δημιουργία μύθου ή ιστορίας, τα όρια της κυριότητας και της κυριαρχίας.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Χουμάν Σεγιεντί
Σενάριο: Houman Seyedi, Arian Vazir Daftari, Azad Jafarian
Διεύθυνση φωτογραφίας: Payman Shadmanfar
Μοντάζ: Houman Seyedi
Ήχος: Mehran Malakouti, Alireza Alavian
Μουσική: Bamdad Afshar
Ηθοποιοί: Mohsen Tanabandeh, Neda Jebraeili, Mahsa Hejazi, Navid Nosrati
Παραγωγή: Houman Seyedi
Παραγωγοί: Houman Seyedi
Κοστούμια: Elham Moein
Σχεδιασμός παραγωγής: Mohesn Nasrolahi
Μακιγιάζ: Mehdi Sayyad
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιράν
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 107΄
Επικοινωνία: Iranian Independents
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβεία του Τμήματος Orizzonti για την Καλύτερη Ταινία και την Καλύτερη Α΄ Ανδρική Ερμηνεία – Venice IFF 2022

Χουμάν Σεγιεντί

Γεννημένος το 1980 στο Ραστ, ο Χιουμάν Σεγιεντί είναι ένας παραγωγικότατος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μοντέρ και ηθοποιός του ιρανικού θεάτρου και κινηματογράφου. Έχει συμμετάσχει σε 44 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες και σειρές, μεταξύ άλλων και στο Wednesday Firework του Ασγκάρ Φαραντί. Διευθύνει μία εκ των πιο αναγνωρισμένων σχολών κινηματογράφου του Ιράν και διδάσκει υποκριτική, εξοικειώνοντας πολλούς νέους ηθοποιούς με το ιρανικό σινεμά. Γύρισε κάποιες μικρού μήκους ταινίας, ώσπου σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το Africa (2011), το οποίο διακρίθηκε με πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία.

Φιλμογραφία

2007 Blue-Tooth (μμ)
2008 Meter Over the Water (μμ)
2010 Asghar Peykan, His Wife and A Little More unconventional Life (μμ)
2011 Africa
2015 Confessions of My Dangerous Mind
2016 The Sound and the Fury 
2022 World War III