Η γη των κόκκινων ανθρώπων

Birdwatchers

Η Γη των κόκκινων ανθρώπων του Μάρκο Μπέκις μάς μεταφέρει στο Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ της Βραζιλίας, όπου οι γαιοκτήμονες ζουν πλουσιοπάροχα, περνώντας τις νύχτες τους παρέα με τους τουρίστες που έρχονται στην περιοχή για παρατήρηση πουλιών. Στο μεταξύ, λίγο έξω από τα κτήματά τους, ο θυμός των ιθαγενών, που ήταν κάποτε οι νόμιμοι κάτοχοι αυτής της γης, ολοένα και φουντώνει. Εξόριστοι σε καταυλισμούς, χωρίς καμία άλλη προοπτική πέρα από το να εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, πολλοί νέοι ιθαγενείς οδηγούνται στην αυτοκτονία. Ένα τέτοιο περιστατικό θα ανάψει τελικά τη σπίθα της εξέγερσης, όταν μια ομάδα από αυτόχθονες Γκουαρανί-Καϊοβά κατασκηνώσει έξω από ένα κτήμα, διεκδικώντας όσα της ανήκουν. Πέρα όμως από την οργή, οι αντιμαχόμενες πλευρές νιώθουν έλξη και περιέργεια για τον «Άλλο» που βρίσκεται απέναντί τους. Μια περιέργεια που θα βάλει τα θεμέλια για έναν βαθύ δεσμό ανάμεσα σε έναν νεαρό μαθητευόμενο Σαμάνο και την κόρη ενός γαιοκτήμονα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπέκις
Σενάριο: Marco Bechis, Luiz Bolognesi, Lara Fremder (συνεργασία)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Hélcio Alemão Nagamine
Μοντάζ: Jacopo Quadri
Ήχος: Gaspar Scheuer
Μουσική: Domenico Zipoli, Andrea Guerra
Ηθοποιοί: Abrísio Da Silva Pedro, Alicélia Batista Cabreira, Ademilson Concianza Verga (Kiki), Ambrósio Vilhalva, Matheus Nachtergaele, Fabiane Pereira Da Silva, Eliane Juca Da Silva
Παραγωγή: Gullane, Classic
Παραγωγοί: Marco Bechis, Caio Gullane, Fabiano Gullane, Débora Ivanov, Gabriel Lacerda, Amedeo Pagani
Κοστούμια: Caterina Giargia, Valeria Stefani
Executive producer: Daniele Mazzocca, Sônia Império Hamburger
Σκηνικά: Clóvis Bueno, Caterina Giargia
Φορμάτ: Blu-ray
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Βραζιλία, Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 2008
Διάρκεια: 104΄
Επικοινωνία: Tamasa Distribution
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Unesco – Venice IFF 2008, Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας – Motovun FF 2009, Βραβείο FACE– Istanbul IFF 2009

Μάρκο Μπέκις

Ο Μάρκο Μπέκις γεννήθηκε στο Σαντιάγκο, από μητέρα χιλιανής καταγωγής και Ιταλό πατέρα. Μεγάλωσε στο Σάο Πάολο και στο Μπουένος Άιρες, ενώ το 1977 εκδιώχθηκε από την Αργεντινή για πολιτικούς λόγους και κατέληξε στο Μιλάνο. Έκτοτε ζει και εργάζεται στο αυτοδιαχειριζόμενο οίκημα Morigi 8. Πέρασε μεγάλες περιόδους στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Παρίσι. Προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, εργάστηκε ως δάσκαλος δημοτικού στην Αργεντινή, ως φωτογράφος polaroid στο Παρίσι, και ως video artist στη Νέα Υόρκη. Το 1981 ξεκίνησε τις σπουδές του στη σχολή κινηματογράφου Albedo, στο Μιλάνο. Το 1982, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, δημιούργησε μια εγκατάσταση βίντεο με τίτλο Desaparecidos, dove sono? Η ταινία του με τίτλο Garage Olimpo βασίστηκε αργότερα σε αυτή την έκθεση. Το διάστημα μεταξύ 1983 και 1986 εργάστηκε για το Studio Pontaccio στο Μιλάνο ως σκηνοθέτης και παραγωγός πειραματικών ταινιών μικρού μήκους για τη RAI.

Φιλμογραφία

1984 Absent (μμ)
1991 Barbed Wire
1997 Luca’s Film
1999 Garage Olimpo
2001 Sons and Daughters
2003 Who Knows Ezra Pound? (μμ)
2008 Birdwatchers
2011 Il Sorriso del Cap (ντοκ)
2015 Il Rumore della Memoria (ντοκ)