Ο μετρ και η Μαργαρίτα

Majstor i Margarita

Η ταινία διαδραματίζεται στη Μόσχα, το 1925. Ο συγγραφέας Νικολάι Μαξούντοφ Μαέστρο καταδικάζεται δημοσίως από τα μέλη του Προλεταριακού Συνδικάτου Συγγραφέων λόγω του θεατρικού έργου Πόντιος Πιλάτος κι έτσι η προγραμματισμένη πρεμιέρα της παράστασης ακυρώνεται. Η μυστηριώδης, ξαφνική εμφάνιση ενός καθηγητή μαύρης μαγείας και των συνεργατών του φέρνει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση σε μια σειρά ασυνήθιστων περιστατικών. Η Μαργαρίτα, με την οποία ο καθηγητής είναι ερωτευμένος, στέκεται στο πλευρό του στις πιο δύσκολες στιγμές. Όταν όμως αποφασίζει να μείνει μόνιμα μαζί του, ο συγγραφέας ξαφνικά εξαφανίζεται. Βρίσκεται σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας, έτσι ό,τι συμβαίνει στη συνέχεια θα μπορούσε να είναι είτε πραγματικό είτε αποκύημα της φαντασίας του.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Αλεξάνταρ Πέτροβιτς
Σενάριο: Aleksandar Petrović, σε συνεργασία με την Barbara Alberti και τον Amedeo Pagani, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουκγάκοφ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Nikola Majdak, Roberto Gerardi
Μοντάζ: Mihailo Ilić
Μουσική: Ennio Morricone
Ηθοποιοί: Ugo Tognazzi, Mimsy Farmer, Alain Cuny, Velimir Bata Živojinović, Pavle Vujisić, Fabijan Šovagović, Ljuba Tadić, Taško Načić, Danilo Bata Stojković, Fahro Konjhodzić, Zlatko Madunić, Radomir Reljić, Janez Vrhovec, Branka Veselinović, Eugen Verber, Šandor Medve, Vasa Pantelić, Aleksandar Đurić, Anela Gojkov, Eva Ras, Branislav Jerenić Branko Pleša
Παραγωγή: Dunav Film, Euro International Film
Παραγωγοί: Arigo Colombo
Κοστούμια: Divna Jovanović
Σκηνικά: Vlastimir Gavrik
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γιουγκοσλαβία, Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1972
Διάρκεια: 95΄
Επικοινωνία: Delta Video
Βραβεία/Διακρίσεις: Αργυρός Λέων, Βραβείο Cidalc για την Καλύτερη Διασκευή Λογοτεχνικού Έργου – Venice IFF 1972, Αργυρός Hugo – Chicago IFF 1972, Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία – Pula FF 1972, Βραβείο της Viennale – Vienna IFF 1973

Special Effects: Dušan Vukotić

Αλεξάνταρ Πέτροβιτς

Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς γεννήθηκε στο Παρίσι το 1929. Οι γονείς του σπούδασαν στη Γαλλία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέστρεψαν στο Βελιγράδι με την καινούργια τους οικογένεια το 1930. Το 1947 ο Σάσα ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας (FAMU), όμως για πολιτικούς λόγους επέστρεψε στο Βελιγράδι το 1948. Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη και κριτικός τέχνης, και συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία της τέχνης. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, το Flight Above the Marshes, εκπροσώπησε για πρώτη φορά τη Γιουγκοσλαβία στο Φεστιβάλ Καννών, το 1957. Το 1961, ο μοναχογιός του, ο Ντράγκαν, γεννήθηκε με εγκεφαλίτιδα, μια ασθένεια που τον κατέστησε ανάπηρο για το υπόλοιπο της σύντομης ζωής του. Το 1966 η τρίτη ταινία του Πέτροβιτς, το Three, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 1967 το I Even Met Happy Gypsies απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ επίσης ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Πέτροβιτς ήταν από τους πρώτους διανοουμένους που εναντιώθηκε στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παίρνοντας ξεκάθαρη στάση κατά του εθνικισμού και του πολέμου, και υποστηρίζοντάς την ως το τέλος της ζωής του. Το 1987 ο Πέτροβιτς ολοκλήρωσε την τελευταία του ταινία, το Migrations, με πρωταγωνιστές την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ρίτσαρντ Μπέρι. Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς πέθανε στο Παρίσι στις 20 Αυγούστου του 1994, προτού προλάβει να παραστεί στην πρεμιέρα του κύκνειου άσματός του.

Φιλμογραφία

1955 Shoulder by Shoulder (μμ ντοκ)
1956-1957 Flight Over the Marshes (μμ)
1957 Petar Dobrović (μμ)
1958 The Only Exit
1958 The Roads (μμ)
1960 The War on War (μμ)
1961 And Love Has Vanished
1963 Days
1964 Record (μμ)
1965 Assemblies (μμ)
1965 Three
1967 I Even Met Happy Gypsies
1968 It Rains in My Village
1972 The Master and Margarita
1977 Group Portrait with Lady
1989 Migrations – The Most Glorious of Wars