Τρία

Tri

Τρεις ιστορίες που εκτυλίσσονται στη Γιουγκοσλαβία κατά την αρχή, το μέσον και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνδετικός κρίκος είναι ο πρωταγωνιστής, που συμμετέχει είτε ως μάρτυρας της βιαιοπραγίας, είτε ως θύμα είτε ως θύτης. Υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και, κατά κοινή ομολογία, η καλύτερη παρτιζάνικη ταινία του γιουγκοσλαβικού σινεμά, το αντιπολεμικό δράμα του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς είναι ένα υπαινικτικό, δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένο φιλμ με θέμα τον θάνατο και τη συντριβή των απλών ανθρώπων στις μυλόπετρες του πολέμου.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Αλεξάνταρ Πέτροβιτς
Σενάριο: Antonije Isaković, Aleksandar Petrović
Διεύθυνση φωτογραφίας: Tomislav Pinter
Μοντάζ: Mirjana Mitić
Ήχος: Milan Tricković, Radivoj Vujić
Ηθοποιοί: Velimir Bata Živojinović, Senka Veletanlić-Petrović, Vojislav Voja Mirić, Ali Raner, Slobodan Perović, Milivoje Mića Tomić, Branislav Ciga Jerinić
Παραγωγή: Avala Film
Κοστούμια: Maja Galasso, Mira Glisić
Σχεδιασμός παραγωγής: Vladislav Lasić
Μακιγιάζ: Vanda Petrović
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: A/M
Χώρα Παραγωγής: Γιουγκοσλαβία
Έτος Παραγωγής: 1965
Διάρκεια: 79΄
Επικοινωνία: Delta Video
Βραβεία/Διακρίσεις: Υποψηφιότητα για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας – Βραβεία Όσκαρ 1966, Μεγάλο Βραβείο για την Καλύτερη Ταινία, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας – Pula Film Festival 1965, Μεγάλο Βραβείο για την Καλύτερη Ταινία – Karlovy Vary IFF 1966

Αλεξάνταρ Πέτροβιτς

Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς γεννήθηκε στο Παρίσι το 1929. Οι γονείς του σπούδασαν στη Γαλλία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέστρεψαν στο Βελιγράδι με την καινούργια τους οικογένεια το 1930. Το 1947 ο Σάσα ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας (FAMU), όμως για πολιτικούς λόγους επέστρεψε στο Βελιγράδι το 1948. Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη και κριτικός τέχνης, και συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία της τέχνης. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, το Flight Above the Marshes, εκπροσώπησε για πρώτη φορά τη Γιουγκοσλαβία στο Φεστιβάλ Καννών, το 1957. Το 1961, ο μοναχογιός του, ο Ντράγκαν, γεννήθηκε με εγκεφαλίτιδα, μια ασθένεια που τον κατέστησε ανάπηρο για το υπόλοιπο της σύντομης ζωής του. Το 1966 η τρίτη ταινία του Πέτροβιτς, το Three, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 1967 το I Even Met Happy Gypsies απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ επίσης ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Πέτροβιτς ήταν από τους πρώτους διανοουμένους που εναντιώθηκε στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παίρνοντας ξεκάθαρη στάση κατά του εθνικισμού και του πολέμου, και υποστηρίζοντάς την ως το τέλος της ζωής του. Το 1987 ο Πέτροβιτς ολοκλήρωσε την τελευταία του ταινία, το Migrations, με πρωταγωνιστές την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ρίτσαρντ Μπέρι. Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς πέθανε στο Παρίσι στις 20 Αυγούστου του 1994, προτού προλάβει να παραστεί στην πρεμιέρα του κύκνειου άσματός του.

Φιλμογραφία

1955 Shoulder by Shoulder (μμ ντοκ)
1956-1957 Flight Over the Marshes (μμ)
1957 Petar Dobrović (μμ)
1958 The Only Exit
1958 The Roads (μμ)
1960 The War on War (μμ)
1961 And Love Has Vanished
1963 Days
1964 Record (μμ)
1965 Assemblies (μμ)
1965 Three
1967 I Even Met Happy Gypsies
1968 It Rains in My Village
1972 The Master and Margarita
1977 Group Portrait with Lady
1989 Migrations – The Most Glorious of Wars