Η τελευταία βασίλισσα

La Dernière reine

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Μια άγνωστη πτυχή της μεσογειακής ιστορίας παρουσιάζεται μέσα από μια μαχητική γυναικεία σκοπιά, σε αυτή τη συναρπαστική ταινία εποχής και εύγλωττο πορτρέτο μιας ηρωίδας που έρχεται από το παρελθόν και εμπνέει το μέλλον. Αλγερία, 1516. Ο πειρατής Μπαρμπαρόσα απελευθερώνει τον τόπο από την κυριαρχία των Ισπανών και καταλαμβάνει την εξουσία του βασιλείου. Φήμες λένε μάλιστα, πως σκότωσε τον Βασιλιά Σαλίμ Τουμί, παρά τη συμμαχία τους. Αλλά πέρα από κάθε προσδοκία, μια γυναίκα θα του αντιταχθεί: πρόκειται για τη Βασίλισσα Ζαφείρα. Μεταξύ ιστορίας και θρύλου, το ταξίδι αυτής της αφανούς προσωπικότητας μιλάει για τον αγώνα, για την προσωπική και πολιτική αναταραχή που υφίστανται κάποια θαρραλέα υποκείμενα στο πέρασμα του χρόνου, στο όνομα του κοινού καλού.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF63.

Σκηνοθεσία: Νταμιέν Ουνουρί, Αντιλά Μπεντιμεράντ
Σενάριο: Adila Bendimerad, Damien Ounouri
Διεύθυνση φωτογραφίας: Shadi Chaaban
Μοντάζ: Matthieu Laclau, Yann-Shan Tsai
Ήχος: Amine Teggar, Li-Dan Feng, Book Chien
Μουσική: Evgueni Galperine, Sacha Galperine
Ηθοποιοί: Adila Bendimerad, Dali Benssalah, Tahar Zaoui, Imen Nouel, Nadia Tereszkiewicz
Παραγωγή: Taj Intaj, Agat Films
Παραγωγοί: Adila Bendimerad, Patrick Sobelman
Συμπαραγωγή: CADC, Long Hu Bao
Συμπαραγωγοί: Roger Huang, Justine O.
Κοστούμια: Jean-Marc Mireté
Σχεδιασμός παραγωγής: Feriel Gasmi Issiakhem
Μακιγιάζ: Samia Zitouni, Celia Oudni
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αλγερία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ταϊβάν
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 113΄
Επικοινωνία: The Party Film Sales

Νταμιέν Ουνουρί

Ο Νταμιέν Ουνουρί είναι Αλγερινός σκηνοθέτης, εγκατεστημένος στην Αλγερία. Σπούδασε θεωρία κινηματογράφου και εξέλιξε την πρακτική του ως αυτοδίδακτος. Το ντοκιμαντέρ του Fidai (2012), μια συμπαραγωγή του σκηνοθέτη Τζία Ζανγκέ, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σε όλη τη Γαλλία. Η μεσαίου μήκους ταινία του Kindl El Bahr (2016) έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών και αναμεταδόθηκε μέσω του δικτύου ARTE. Είναι επίσης σκηνοθέτης μουσικών βίντεο και διαφημιστικών, παραδίδει εργαστήρια φωτογραφίας για τον κινηματογράφο και είναι παραγωγός της Taj Intaj (Αλγερία). Το The Last Queen είναι η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους

Φιλμογραφία

2012 Fidaï (ντοκ)
2016 Kindil El Bahr (μμ)
2022 The Last Queen

Αντιλά Μπεντιμεράντ

Η Αντιλά Μπεντιμεράντ είναι Αλγερινή ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτρια και παραγωγός, με βάση την Αλγερία. Το 2011, η ηθοποιός (με ρόλους στο The Repentant, το The Rooftops και το Normal του Μερζάκ Αλουάς, όπως και το Still Burning του Ζορζ Χαχέμ) ίδρυσε την εταιρεία Taj Intaj στην Αλγερία, με στόχο την προώθηση Αλγερινών καλλιτεχνών. Η παραγωγή της για το The Days Before (2013) του Καρίμ Μασάουι κέρδισε κριτική αναγνώριση, ταξιδεύοντας από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο μέχρι τα βραβεία César. Το Kindl el Bahr (2016) του Νταμιέν Ουνουρί, επιλέχθηκε για το Directors’ Fortnight του Φεστιβάλ Καννών. Σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία Agat Films / Ex Nihilo, ανέλαβε την παραγωγή του The Last Queen, το οποίο συνέγραψε και συν-σκηνοθέτησε με τον Ουνουρί, και στο οποίο πρωταγωνιστεί στον ρόλο της Βασίλισσας Ζαφείρα.

Φιλμογραφία

2022 The Last Queen