Σαμψών και Δαλιδά

Samson & Delilah

Το Σαμψών και Δαλιδά, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του πολυβραβευμένου Γουόρικ Θόρντον –το οποίο έσκασε σαν μετεωρίτης στη διεθνές arthouse κινηματογραφικό κύκλωμα όταν πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών αποσπώντας τη Χρυσή Κάμερα–, σκιαγραφεί μια ευαίσθητη και αντισυμβατική ιστορία αγάπης. Δυο Αβορίγινες έφηβοι ξεκινούν ένα δύσβατο ταξίδι επιβίωσης στην ενδοχώρα της αυστραλιανής ερήμου. Η σιωπηρή αλλά γεμάτη νόημα οδύσσειά τους αποτυπώνει την εύθραυστη φύση της νεότητας και της μάχης της για επιβίωση εντός ενός πλαισίου βίαιης περιθωριοποίησης, έλλειψης προοπτικής και διακρίσεων. Με λιτούς διαλόγους, την πολυμήχανη χρήση εκφραστικών μέσων και την επιτυχημένη καθοδήγηση των ερασιτεχνών ηθοποιών, ο σκηνοθέτης υφαίνει μια ακατέργαστη, σκληρή ιστορία αγάπης, ταυτόχρονα ανθρώπινη και τρυφερή. Μια ταινία-ορόσημο του σινεμά της Ωκεανίας.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Γουόρικ Θόρντον
Σενάριο: Warwick Thornton
Διεύθυνση φωτογραφίας: Warwick Thornton
Μοντάζ: Roland Gallois
Ήχος: David Tranter, Liam Egan
Ηθοποιοί: Rowan McNamara, Marissa Gibson, Mitjili Gibson, Scott Thornton
Παραγωγή: Footprint Films
Παραγωγοί: Kath Shelper
Κοστούμια: Heather Wallace
Σχεδιασμός παραγωγής: Daran Fulham
Μακιγιάζ: Carol Cameron
Φορμάτ: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αυστραλία
Έτος Παραγωγής: 2009
Διάρκεια: 101΄
Επικοινωνία: Elle Driver
Βραβεία/Διακρίσεις: Χρυσή Κάμερα – Cannes IFF 2009, Βραβείο Asia Pacific Screen για την Καλύτερη Ταινία – Asia Pacific Screen Awards 2009, Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία – Adelaide FF 2009, Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο, Καλύτερος Ήχος, Καλύτερη Φωτογραφία – Australian Film Institute Awards 2009, Βραβείο John Schlesinger (Ειδική Μνεία) – Palm Springs IFF 2010, Βραβείο των Δουβλινέζων Κριτικών για την Καλύτερη Ταινία – Dublin IFF 2010

Γουόρικ Θόρντον

Ο Γουόρικ Θόρντον είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους σύγχρονους Αυστραλούς σκηνοθέτες. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του, ως διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Γεννημένος στο Άλις Σπρινγκς, ο Γουόρικ είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου της Αυστραλίας. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, το Payback, φιλοξενήθηκε στο διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τέλιουραϊντ, ενώ και οι τέσσερις μικρού μήκους ταινίες του απέσπασαν βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Σαμψών και Δαλιδά, θεωρείται ευρέως ως μία από τις καλύτερες ταινίες της Αυστραλίας και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών του 2009, όπου διακρίθηκε με τη Χρυσή Κάμερα για το καλύτερο μεγάλου μήκους ντεμπούτο.

Φιλμογραφία

2002 Mimi (μμ)
2005 Green Bush (μμ)
2009 Samson & Delilah
2011 Stranded (μμ)
2013 The Darkside
2017 We Don’t Need a Map (ντοκ)
2017 Sweet Country
2023 The New Boy