beDevil

beDevil

H εικαστικός, φωτογράφος, multimedia artist και σκηνοθέτρια Τρέισι Μόφατ είναι ίσως η πιο επιδραστική και πολυσχιδής φωνή στον καλλιτεχνικό κόσμο των Αβορίγινων της Αυστραλίας, ενώ έργα και εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί σε οργανισμούς όπως η Tate και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Λος Άντζελες. Στο beDevil ξεδιπλώνονται τρεις ιστορίες όπου κυριαρχεί το μεταφυσικό στοιχείο και η επιστροφή στις ρίζες. Ο Ρικ, ένα αβορίγινο αγόρι που ζει κοντά σ’ έναν βάλτο, κατατρύχεται από την εικόνα ενός αμερικανού στρατιώτη που πνίγηκε στην κινούμενη άμμο. Η Ρούμπι και η οικογένειά της μένουν σ’ ένα σπίτι δίπλα σε εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές, όπου μπορεί κανείς να δει φαντάσματα να κόβουν βόλτες. Ένας σπιτονοικοκύρης δυσκολεύεται να κάνει έξωση στους ενοίκους μιας παλιάς αποθήκης – ένα ζευγάρι νεκρό εδώ και χρόνια. Η πραγματικότητα, το αποικιοκρατικό παρελθόν, τα ιστορικά τραύματα, οι θρύλοι και οι δοξασίες συνυφαίνουν μια ταινία μυσταγωγική και παραισθησιογόνα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Τρέισι Μόφατ
Σενάριο: Tracey Moffatt
Διεύθυνση φωτογραφίας: Geoff Burton
Μοντάζ: Wayne Le Clos
Ήχος: Frank Lipson
Μουσική: Carl Vine
Ηθοποιοί: Diana Davidson, Jack Charles, Tracey Moffatt, Banula (David) Marika, Mawuyul Yanthalawuy, Lex Marinos, Debai Baira, Luke Roberts, Pinau Ghee, Patricia Handy
Παραγωγή: Australian Film Finance Corporation, Anthony Buckley Productions
Παραγωγοί: Anthony Buckley, Carol Hughes
Κοστούμια: Rosalea Hood
Σχεδιασμός παραγωγής: Stephen Curtis
Σκηνικά: Glen W. Johnson
Μακιγιάζ: Lesley Rouvray
Φορμάτ: Ψηφιακό αρχείο
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αυστραλία
Έτος Παραγωγής: 1993
Διάρκεια: 87΄
Επικοινωνία: Ronin Films
Βραβεία/Διακρίσεις: Καλύτερο OST – Sitges Catalonian IFF 1993

Τρέισι Μόφατ

Η Τρέισι Μόφατ είναι μια από τις πιο καταξιωμένες σύγχρονες καλλιτέχνιδες της Αυστραλίας. Δουλεύοντας κυρίως με τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο και το βίντεο, έγινε γνωστή ως μια δυναμική εικαστικός. Οι αφηγήσεις της είναι συχνά υπαινικτικές και αυτοαναφορικές, καθώς διερευνούν τις δικές της παιδικές αναμνήσεις και φαντασιώσεις, αλλά και ευρύτερα ζητήματα φυλής, φύλου, σεξουαλικότητας και ταυτότητας. Εκπροσώπησε την Αυστραλία στην 57η Biennale το 2017, με την ατομική της έκθεση My Horizon, σε επιμέλεια της Natalie King. Το 2012, ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο σύνολο της φιλμογραφίας της παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η Μόφατ καταξιώθηκε από την κριτική όταν η μικρού μήκους ταινία της Night Cries επιλέχθηκε για το επίσημο διαγωνιστικό των Καννών το 1990. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, το beDevil, συμμετείχε επίσης στις Κάννες το 1993.

Φιλμογραφία

1987 Nice Coloured Girls (μμ)
1990 Night Cries: A Rural Tragedy (μμ)
1993 beDevil
1997 Heaven (μμ)