Μέρες

Dani

Αποκλίνοντας από τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζει το γιουγκοσλαβικό σινεμά της δεκαετίας του ’60, ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς συνδέει την ατομικότητα των ανθρώπων με τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, τον ερωτισμό και τον ποιητικό λόγο. Αυτή η προσωπική ταινία είναι ένας διαλογισμός με θέμα την απομόνωση που διακόπτεται από μια σύντομη συνάντηση μεταξύ μιας παντρεμένης γυναίκας που ζει μια ζωή δίχως εκπλήξεις και ενός φοιτητή που θα την κάνει να χαμογελάσει, έστω και για μια μέρα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Αλεξάνταρ Πέτροβιτς
Σενάριο: Aleksandar Petrović, Bora Ćosić, Dušan Matić, Dušan Stojanović
Διεύθυνση φωτογραφίας: Aleksandar Petković
Μοντάζ: Mirjana Mitić
Ήχος: Dusan Aleksić
Μουσική: Vasilije Belošević
Ηθοποιοί: Olga Vujadinović, Ljubiša Samardžić, Tatjana Lukijanova
Παραγωγή: Avala Film
Παραγωγοί: Veljko Despotović
Κοστούμια: Mira Glisić
Σκηνικά: Nikola Rajić
Μακιγιάζ: Zorica Ratarov
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: A/M
Χώρα Παραγωγής: Γιουγκοσλαβία
Έτος Παραγωγής: 1963
Διάρκεια: 74΄
Επικοινωνία: Delta Video

Αλεξάνταρ Πέτροβιτς

Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς γεννήθηκε στο Παρίσι το 1929. Οι γονείς του σπούδασαν στη Γαλλία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέστρεψαν στο Βελιγράδι με την καινούργια τους οικογένεια το 1930. Το 1947 ο Σάσα ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας (FAMU), όμως για πολιτικούς λόγους επέστρεψε στο Βελιγράδι το 1948. Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη και κριτικός τέχνης, και συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία της τέχνης. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, το Flight Above the Marshes, εκπροσώπησε για πρώτη φορά τη Γιουγκοσλαβία στο Φεστιβάλ Καννών, το 1957. Το 1961, ο μοναχογιός του, ο Ντράγκαν, γεννήθηκε με εγκεφαλίτιδα, μια ασθένεια που τον κατέστησε ανάπηρο για το υπόλοιπο της σύντομης ζωής του. Το 1966 η τρίτη ταινία του Πέτροβιτς, το Three, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 1967 το I Even Met Happy Gypsies απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ επίσης ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Πέτροβιτς ήταν από τους πρώτους διανοουμένους που εναντιώθηκε στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παίρνοντας ξεκάθαρη στάση κατά του εθνικισμού και του πολέμου, και υποστηρίζοντάς την ως το τέλος της ζωής του. Το 1987 ο Πέτροβιτς ολοκλήρωσε την τελευταία του ταινία, το Migrations, με πρωταγωνιστές την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ρίτσαρντ Μπέρι. Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς πέθανε στο Παρίσι στις 20 Αυγούστου του 1994, προτού προλάβει να παραστεί στην πρεμιέρα του κύκνειου άσματός του.

Φιλμογραφία

1955 Shoulder by Shoulder (μμ ντοκ)
1956-1957 Flight Over the Marshes (μμ)
1957 Petar Dobrović (μμ)
1958 The Only Exit
1958 The Roads (μμ)
1960 The War on War (μμ)
1961 And Love Has Vanished
1963 Days
1964 Record (μμ)
1965 Assemblies (μμ)
1965 Three
1967 I Even Met Happy Gypsies
1968 It Rains in My Village
1972 The Master and Margarita
1977 Group Portrait with Lady
1989 Migrations – The Most Glorious of Wars