Νυχτερινό (Λεπτό 09 Μότσαρτ)

Nachtstück (Mozart Minute 09)

Βυθιζόμαστε στη «Μικρή νυχτερινή μουσική» του Μότσαρτ, ώσπου σύντομα εγκαταλείπουμε την πεπατημένη του συμβατικού αναπαραστατικού σινεμά για να συναντήσουμε μερικά δευτερόλεπτα παθιασμένου αισθητηριακού κινηματογράφου – ένα δείγμα αυτού του σινεμά που θα ήθελα να αποκαλέσω «σωματικό». Η βασική τοποθέτηση: Ο κύριος Μότσαρτ θα το απολάμβανε. (Πέτερ Τσερκάσκι)

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Πέτερ Τσερκάσκι
Φορμάτ: 35mm
Χρώμα: A/M
Χώρα Παραγωγής: Αυστρία
Έτος Παραγωγής: 2006
Διάρκεια:
Επικοινωνία: sixpackfilm

Η προβολή δεν συνιστάται σε θεατές με ιστορικό επιληψίας

Πέτερ Τσερκάσκι

Ο Πέτερ Τσερκάσκι κάνει ταινίες από το 1979. Τα φιλμ του έχουν διακριθεί με περισσότερα από 50 βραβεία, μεταξύ άλλων με το Golden Gate Award του Σαν Φρανσίσκο, το Πρώτο Βραβείο στο Ομπερχάουζεν και το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στη Βενετία. Ο Τσερκάσκι σπούδασε φιλοσοφία και ολοκλήρωσε την πτυχιακή του εργασία με τίτλο Film as Art. Έχει οργανώσει πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου και έχει επιμεληθεί πολυάριθμα προγράμματα. Από το 1984 έχει συγγράψει πλήθος άρθρων με θέμα τον αβαν-γκάρντ κινηματογράφο, ενώ επίσης επιμελήθηκε την έκδοση Peter Kubelka (1995). Το 1991 έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας sixpackfilm. Το 2005, η ταινία του με τίτλο Instructions for A Light and Sound Machine έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών. Από το 2006 έχει παρουσιάσει ανά την υφήλιο μια σειρά εκθέσεων του έργου του Film Strips Light Boxes. Το 2010, η ταινία του Coming Attractions έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο Film Unframed: A History of Austrian Avant-Garde Cinema, σε δική του επιμέλεια. Η ταινία του The Exquisite Corpus έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2015. Το διάστημα μεταξύ 2018 και 2021 πραγματοποιήθηκε μια περιοδεία του μουσικού σχήματος Ensemble Nikel, το οποίο παρουσίασε το soundtrack της τριλογίας του CinemaScope στο Ντάρμστατ, στην Ουτρέχτη, στο Γκρατς, στη Νέα Υόρκη, στο Τελ Αβίβ, στο Παρίσι, στο Μετς, στις Βρυξέλλες και στην Κοπεγχάγη. Το 2019 του απονεμήθηκε το βραβείο Golden Cross of Merit της πόλης της Βιέννης. Το 2021 πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα του Train Again στο Φεστιβάλ Καννών. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε σε βινύλιο το διπλό LP Dirk Schaefer: Peter Tscherkassky, All the Soundtracks (2005–2021), από τη δισκογραφική εταιρεία purge.

Φιλμογραφία

1981 Blood-Letting (μμ)
1982 Erotique (μμ)
1982 Film of Love (μμ)
1983 Freeze Frame (μμ)
1983 Holiday Film (μμ)
1983 Miniatures – Many Berlin Artists in Hoisdorf (μμ)
1984 Ballett 16 (short)
1984 Motion Picture (La sortie des Ouvrier de l’Usine Lumiére á Lyon) (short)
1985 Manufracture (short)
1986 kelimba (short)
1987 Shot-Countershot (shot)
1992 Parallel Space: Inter-View (short)
1996 Happy-End (short)
1997 L'Arrivée (short)
1999 Get Ready (short)
1999 Outer Space (short)
2001 Dream Work (short)
2005 Instructions for a Light and Sound Machine (μμ)
2006 Nachtstueck (Nocturne) (μμ)
2010 Coming Attractions (μμ)
2015 The Exquisite Corpus (μμ)
2021 Train Again (μμ)