Βέρα

Vera

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Παίζοντας με τα όρια μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, αυτή η συναρπαστική προσωπογραφία ακολουθεί με μια ρευστή και απροσποίητη κάμερα ένα αληθινό πρόσωπο: τη Βέρα, μια μεσήλικη ηθοποιό που ζει στη σκιά του διάσημου πατέρα της, που δεν είναι άλλος από τον Τζουλιάνο Τζέμα, έναν θρύλο του ιταλικού σινεμά. Κουρασμένη από την μπαναλιτέ της καθημερινότητας και από τις εφήμερες σχέσεις της, η Βέρα περιπλανιέται άσκοπα στον κόσμο της υψηλής κοινωνίας της Ρώμης, ώσπου ένα τροχαίο στο οποίο εμπλέκεται άθελά της τής γνωρίζει ένα οχτάχρονο αγόρι και τον πατέρα του – και μαζί τα φτωχικά προάστια της πόλης της, μια όψη της κοινωνίας που επέμενε να αγνοεί, αλλά και την προοπτική μιας πιο ουσιαστικής ζωής. Μια ταινία που μοιάζει να περιέχει όλη την ιστορία του σινεμά, από τον Ιταλικό Νεορεαλισμό και το Σπαγγέτι Γουέστερν ως τους αδερφούς Μέισλς, με ένα αξέχαστο φινάλε που θυμίζει άλλοτε τις Νύχτες της Καμπίρια και άλλοτε την Αιχμάλωτη της Ερήμου. Στις σκηνές ανθολογίας συγκαταλέγεται ο διάλογος μπροστά στον τάφο του Γκαίτε, όπου η Βέρα και η κολλητή της, η Έζια Αρζέντο, ακουμπούν για λίγο το βάρος της πατρικής κληρονομιάς, ανοίγοντας τη διαθήκη του κλασικού ιταλικού κινηματογράφου.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Τίτσα Κόβι, Ράινερ Φρίμελ
Σενάριο: Tizza Covi
Διεύθυνση φωτογραφίας: Rainer Frimmel
Μοντάζ: Tizza Covi
Ήχος: Tizza Covi
Ηθοποιοί: Vera Gemma, Daniel de Palma, Sebastian Dascalu, Annamaria Ciancamerla, Walter Saabel
Παραγωγή: Vento Film
Παραγωγοί: Tizza Covi, Rainer Frimmel
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αυστρία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 115΄
Επικοινωνία: Be For Films
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού (Orizzonti Competition) – Venice IFF 2022

Τίτσα Κόβι

Η Tίτσα Κόβι (1971, Μπολζάνο) είναι Ιταλίδα σεναριογράφος και σκηνοθέτρια. Έζησε στο Παρίσι και το Βερολίνο, προτού ξεκινήσει τις σπουδές της στη φωτογραφία στη Βιέννη. Μετά τις σπουδές της μετακόμισε στη Ρώμη, όπου δούλεψε ως φωτογράφος. Από το 1996 συνεργάζεται με τον Ράινερ Φρίμελ στον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της φωτογραφίας. Το 2002 ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία παραγωγής, την Vento Film. Έκτοτε έχουν κερδίσει πολλά βραβεία για τα ντοκιμαντέρ τους (συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Wolfgang-Staudte της Μπερλινάλε για το Babooska). Το La Pivellina, η πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους, έχει προβληθεί σε περισσότερα από 130 διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία έχει διακριθεί με πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων το Europa Cinemas Label του Φεστιβάλ Καννών, ενώ ήταν η επιλογή της Αυστρίας για τα 83α Βραβεία της Ακαδημίας, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η δεύτερη ταινία τους μεγάλου μήκους, το The Shine of Day, έκανε πρεμιέρα στο διεθνές διαγωνιστικό του Λοκάρνο το 2012 και κέρδισε η Χρυσή Λεοπάρδαλη για τον Καλύτερο Ηθοποιό. Η τρίτη τους ταινία, το Mister Universo, συμμετείχε στο διεθνές διαγωνιστικό του Λοκάρνο και κέρδισε πέντε βραβεία, μεταξύ άλλων και την Ειδική Μνεία της κριτικής επιτροπής, το βραβείο Europa Cinema Label και το βραβείο Fipresci.

Φιλμογραφία

Tizza Covi & Rainer Frimmel
2001 Das ist alles (ντοκ)
2005 Babooska (ντοκ)
2009 Little Girl
2016 Mister Universo
2020 Notes from the Underworld (ντοκ)
2022 Vera

Ράινερ Φρίμελ

Ο Ράινερ Φρίμελ (γεννημένος το 1971 στη Βιέννη), είναι Αυστριακός σκηνοθέτης και φωτογράφος. Αφού σπούδασε ψυχολογία στη Βιέννη, ολοκλήρωσε σπουδές φωτογραφίας. Έχει δεχθεί υποτροφίες στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, και τη Ρώμη, για τις φωτογραφικές δουλειές του. Από το 1996 συνεργάζεται με την Τίτσα Κόβι τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της φωτογραφίας. Το 2002 ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία παραγωγής, την Vento Film. Έκτοτε έχουν κερδίσει πολλά βραβεία για τα ντοκιμαντέρ τους (συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Wolfgang-Staudte της Μπερλινάλε για το Babooska). Το La Pivellina, η πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους, έχει προβληθεί σε περισσότερα από 130 διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία έχει διακριθεί με πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων το Europa Cinemas Label του Φεστιβάλ Καννών, ενώ ήταν η επιλογή της Αυστρίας για τα 83α Βραβεία της Ακαδημίας, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η δεύτερη ταινία τους μεγάλου μήκους, το The Shine of Day, έκανε πρεμιέρα στο διεθνές διαγωνιστικό του Λοκάρνο το 2012 και κέρδισε η Χρυσή Λεοπάρδαλη για τον Καλύτερο Ηθοποιό. Η τρίτη τους ταινία, το Mister Universo, συμμετείχε στο διεθνές διαγωνιστικό του Λοκάρνο και κέρδισε πέντε βραβεία, μεταξύ άλλων και την Ειδική Μνεία της κριτικής επιτροπής, το βραβείο Europa Cinema Label και το βραβείο Fipresci.

Φιλμογραφία

Tizza Covi & Rainer Frimmel
2001 Das ist alles (ντοκ)
2005 Babooska (ντοκ)
2009 Little Girl
2016 Mister Universo
2020 Notes from the Underworld (ντοκ)
2022 Vera