Hello Dankness

Hello Dankness

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Αν κάθε εικόνα μεταφέρει ένα νόημα, κάθε νόημα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο που θα δείξεις την εικόνα. Ιδού μια παρατήρηση την οποία παραδειγματοποιεί με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το σκηνοθετικό δίδυμο των Αυστραλών Soda Jerk, οι οποίες έχουν σαμπλάρει περισσότερα από 500 κλιπ από ταινίες, σειρές, διαφημίσεις και ειδήσεις ώστε να αφηγηθούν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο την πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, από τις εκλογές του 2016 που έφεραν στην εξουσία τον Τραμπ μέχρι σήμερα. Ταινίες τρόμου ή κωμωδίες αλλά και γνώριμοι χαρακτήρες αποκτούν νέα σημαινόμενα, καθώς η ταινία τούς μετατρέπει σε γείτονες ενός επινοημένου προαστίου, που έχει ήδη περάσει στο συλλογικό μας ασυνείδητο μέσα από την ποπ κουλτούρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικά σουρεαλιστικό αναρχικό κολάζ, το οποίο αγγίζει απολύτως καίριες θεματικές – από τα deepfakes και τα fake news ως τη βαθύτερη πολιτική φύση των εικόνων και τη βαθιά δύναμή τους. Όπως κάνει σαφές το Hello Dankness –με τρόπο απενοχοποιημένο πλην ανησυχητικό–, όποιος ελέγχει τις εικόνες, ελέγχει και το νόημά τους.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Soda Jerk
Σενάριο: Soda Jerk
Μοντάζ: Soda Jerk
Ήχος: Soda Jerk, Sam Smith
Παραγωγή: Soda Jerk
Παραγωγοί: Soda Jerk
Σχεδιασμός παραγωγής: Soda Jerk
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αυστραλία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 70'
Επικοινωνία: Soda Jerk
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Berwick New Cinema – Berwick Film & Media Arts Festival 2023, Βραβείο της Επιτροπής για το Καλύτερο Αφηγηματικό Έργο – Atlanta Film Festival 2023, Έύφημος Μνεία για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία – Guanajuato IFF 2023, Αυστραλέζικο Βραβείο Καινοτομίας Blackmagic Design – Melbourne IFF 2023

Soda Jerk

Οι Soda Jerk είναι ένα καλλιτεχνικό δίδυμο που φτιάχνει ταινίες από samples, ενώ τους ωθεί μια ακατανίκητη παρόρμηση για την κιμηματογραφική τεκμηρίωση. Ενδιαφέρονται θεμελιωδώς για την πολιτική των εικόνων: πώς κυκλοφορούν, ποιούς επωφελούν και πώς μπορούν να υπονομευτούν. Το δίδυμο σχηματίστηκε στο Σίδνεϊ το 2002 και από το 2012 έχει τη βάση του στη Νέα Υόρκη.

Φιλμογραφία

2006 Hollywood Burn
2018 Terror Nullius
2022 Hello Dankness