Θηλαστικά

Mammalia

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ό,τι ξεκινά σαν το ρουμανικό Μεσοκαλόκαιρο εξελίσσεται γοργά σε ένα εντελώς απρόβλεπτο φιλμ που όμοιό του δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από τη χώρα που μας έδωσε κάποτε τον Ιονέσκο. Άλλωστε το Παράλογο πρωταγωνιστεί εδώ, πλάι στον Καμίλ ο οποίος, καθώς βυθίζεται σταδιακά στην ατέρμονη αναζήτηση της φευγάτης συντρόφου του που όλο ξεπορτίζει αλλά και της χαμένης του αρρενωπότητας, θα παρεισφρήσει σε μία μυστηριώδη κοινότητα γυναικών στην καρδιά του δάσους για να μυηθεί τελικά στα αλλόκοτα τελετουργικά της. Κάπως έτσι, το φυσικό στοιχείο θεριεύει μέσα από το φιλμ 16mm που χρησιμοποιεί ο Σεμπαστιάν Μιχαλέσκου, ο συνειρμός και η σημειολογία του πλούσιου κάδρου του επιδιώκουν να αλωνίσουν στο συλλογικό μας ασυνείδητο, οι έμφυλοι ρόλοι αμφισβητούνται ανοιχτά και το χιούμορ ενός πρώιμου Ρόι Άντερσον που εύκολα εντοπίζεται εδώ, φέρνει το Θηλαστικά σε μια παιχνιδιάρικη ακροβασία μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF64.

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Μιχαλέσκου
Σενάριο: Andrei Epure, Sebastian Mihăilescu
Διεύθυνση φωτογραφίας: István Téglás, Mãlina Manovici, Denisa Nicolae, Steliana Balacianu, Rolando Matsangos
Μοντάζ: Catalin Cristutiu
Ήχος: Dragos Dan Catarau, Maciej Pawlowski, Alin Zabrauteanu
Μουσική: Piotr Kurek
Ηθοποιοί: István Téglás, Mãlina Manovici, Denisa Nicolae, Steliana Balacianu, Rolando Matsangos
Παραγωγοί: Ada Solomon, Diana Paroiu
Συμπαραγωγοί: Nina Frese, Ewa Puszczyńska
Κοστούμια: Malgorzata Trzaskowska
Σχεδιασμός παραγωγής: Anca Lazar
Σκηνικά: Gabriel Bucur, Cristian Gherman, Cosmin Istodor, Bogdan Miron, Sebastian Oancea, Adrian Paraschiv, Nicu Preda, Marian Pîrvu, Daniel Stroescu
Μακιγιάζ: Katrin Paas
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ρουμανία, Πολωνία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 88'
Επικοινωνία: Lights On

Σεμπαστιάν Μιχαλέσκου

Ο Σεμπαστιάν Μιχαλέσκου, ο οποίος έχει σπουδάσει στο παρελθόν πληροφορική, είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός από τη Ρουμανία. Για να εμβαθύνει περισσότερο στα ενδιαφέροντά του στον τομέα της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου. Η ταινία Mammalia (2023) είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία και κάνει πρεμιέρα στη Wolrd στο φεστιβάλ Μπερλινάλε. Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, με τίτλο You are Caucescu to Me (2021), κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και καλύτερης φωτογραφίας στο Ji.hlava IFF, το βραβείο νέου ταλέντου του DocLisboa Festival και το What's Up Doc Competition του Transilvania IFF. Η ταινία μικρού μήκους του, Old, Luxurious Flat Located in an Ultra-Central, Desirable Neighborhood (2016), έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα Pardi di Domani του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2016. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ και μεγάλου μήκους ταινιών, ο Σεμπαστιάν σκηνοθετεί επίσης διαφημιστικά σποτ.

Φιλμογραφία

2012 Titza (μμ) 
2016 World Heritage (μμ) 
2016 Old, Luxurious Flat Located in an Ultra-Central, Desirable Neighborhood (μμ) 
2017 In no uncertain terms (μμ) 
2021 Pentru mine tu esti Ceausescu (ντοκ)
2023 Mammalia