Επίγειες ρίμες

Ayeh haye zamini

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Ο θεατής μιας ταινίας είναι εξ ορισμού ηδονοβλεψίας, μάρτυρας γεγονότων που δεν φτάνουν ποτέ σε κοινή θέα, δικαστής που καλείται να κρίνει και να συγχωρέσει ή όχι τους χαρακτήρες που γνωρίζει στο περιορισμένο περιβάλλον μιας αίθουσας. Τι συμβαίνει όμως όταν μπαίνει στη θέση του ανακριτή και η φωνή του ταυτίζεται με αυτή ενός συντριπτικού καθεστώτος; Σε ένα απρόσμενο κινηματογραφικό πείραμα και μέσα από μια σειρά καλοζυγισμένων υποκειμενικών μονοπλάνων, εννιά άνθρωποι που κατηγορούνται από τους ιρανικούς θεσμούς –από το σχολείο ως την αστυνομία– ξεδιπλώνουν το γνήσια επαναστατικό πνεύμα τους μπροστά στον φακό και αποδεικνύουν πως η παραβατικότητα είναι η μόνη λογική επιλογή σε μια παράλογη κοινωνία. Άλλοτε ανάλαφρες κι άλλοτε αβάσταχτες, οι βινιέτες που φιλοτεχνούν το πορτρέτο μιας σύνθετης κοινωνίας κοσμούνται από τον τίτλο ενός έργου της αδικοχαμένης ποιήτριας Φορούγκ Φαροκζάντ. Και κάπως έτσι γίνονται «επίγειες ρίμες» στα στόματα όσων σιγοτραγουδούν για την ελευθερία.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF64.

Σκηνοθεσία: Άλι Ασγκαρί, Αλιρεζά Χαταμί
Σενάριο: Ali Asgari, Milad Khosravi
Διεύθυνση φωτογραφίας: Adib Sobhani
Μοντάζ: Ehsan Vaseghi
Ήχος: Alireza Alavian, Abdolreza Heydari, Iman Bazyar
Μουσική: Masoud Fayaz Zadeh
Ηθοποιοί: Bahram Ark, Arghavan Shabani, Servin Zabetian, Sadaf Asgari, Faezeh Rad, Hossein Soleymani, Majid Salehi, Farzin Mohades, Gouhar Kheir Andish, Ardeshir Kazemi
Παραγωγή: Taat Films, Seven Springs Pictures
Παραγωγοί: Ali Asgari, Milad Khosravi
Συμπαραγωγή: Tell Tall Tale, Cynefilms
Συμπαραγωγοί: Alireza Khatami, Cyrus Neshvad, Reyhaneh Rad
Κοστούμια: Morvarid Kashian
Σκηνικά: Hamed Aslani
Μακιγιάζ: Mehdi Sayad, Omid Golzadeh
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιράν
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 77'
Επικοινωνία: Films Boutique
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας – Anonimul International Independent Film Festival 2023

Άλι Ασγκαρί

Ο Άλι Ασγκαρί είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του ιρανικού κινηματογράφου με περισσότερα από 200 βραβεία στο ενεργητικό του. Δύο από τις ταινίες μικρού μήκους του, οι More Than Two Hours (2013) και The Silence (2016), ήταν υποψήφιες για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία The Baby συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2014. Η πρώτη του ταινία, Disappearance, υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Cinéfondation του Φεστιβάλ Καννών και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2017. Η ταινία Until Tomorrow, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2022.

Φιλμογραφία

2013 More than Two Hours (μμ)
2014 The Baby (μμ)
2016 The Silence (μμ)
2017 Disappearance
2022 About Me (μμ)
2022 Until Tomorrow
2023 Terrestrial Verses

Αλιρεζά Χαταμί

Ο Αλιρεζά Χαταμί είναι ένας βραβευμένος Ιρανοαμερικανός σκηνοθέτης που ζει στον Καναδά. Ως μέλος της αυτόχθονης φυλής Khamse του Ιράν, έχει επηρεαστεί από τις πλούσιες παραδόσεις αφήγησης της κληρονομιάς του. Οι ταινίες του διερευνούν με διεσδυτικό τρόπο τη διασύνδεση της μνήμης, του τραύματος και της δυναμικής της εξουσίας, συχνά μέσα από έναν φιλοσοφικό φακό και με μια σκοτεινή αίσθηση του χιούμορ. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους κινηματογραφιστές όπως ο Ασγκάρ Φαραντί. Το ντεμπούτο του Oblivion Verses, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Cinéfondation Residency του Φεστιβάλ Καννών, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αποσπώντας τρία βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Orizzonti για το Καλύτερο Σενάριο και το βραβείο FIPRESCI.

Φιλμογραφία

2010 Focal Point (μμ)
2013 Mr. Chang’s New Address (μμ)
2017 Oblivion Verses
2023 Terrestrial Verses