Ένα φλιτζάνι καφέ και καινούργια παπούτσια

Një filxhan kafe dhe këpucë të reja veshur

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Δύο αχώριστα δίδυμα αδέλφια ανακαλύπτουν ότι θα τυφλωθούν σταδιακά και αναπότρεπτα εξαιτίας μιας γενετικής πάθησης, σε ηλικία μόλις τριάντα ετών, και επιδίδονται σε έναν συναισθηματικό αγώνα ταχύτητας και αντοχής για να δώσουν μια διαφορετική τροπή στα αβάσταχτα υπαρξιακά τους αδιέξοδα. Καθώς βυθίζονται αργά σε ένα αφόρητα σιωπηλό σκοτάδι, και αδυνατώντας να δουν τον κόσμο γύρω τους ή ο ένας τον άλλον, με μόνη συντροφιά τους μια δυναμική νεαρή γυναίκα, τα δύο αδέλφια θα κληθούν να πάρουν μια δύσκολη απόφαση πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, φορώντας τα καινούργια τους παπούτσια. Οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χαρακτήρων –που χτίζουν μινιμαλιστικούς, έντονους και σωματικούς διαλόγους στην απτική νοηματική γλώσσα– συμπυκνώνουν γενναία κινηματογραφικά συναισθήματα, ενώ τα ψυχρά χρώματα της φωτογραφίας βοηθούν να ξεδιπλωθεί η ποιητική και αναστοχαστική μελαγχολία της ιστορίας. Μια μοναδική υπαρξιακή ιστορία, και μαζί ένα ενδελεχές, ευαίσθητο, διεισδυτικό και απαιτητικό δράμα για στις έννοιες της αδελφότητας, της αγάπης και της επικοινωνίας, ξεδιπλώνεται σε ένα δεύτερο επίπεδο ως μια φιλμική αλληγορία για τα όρια του ιδίου του κινηματογράφου. Χωρίς εικόνα! Χωρίς ήχο! Χωρίς ομιλία!
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF64.

Σκηνοθεσία: Γκέντιαν Κότσι
Σενάριο: Gentian Koçi
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης
Μοντάζ: Μυρτώ Καρρά
Ηθοποιοί: Edgar Morais, Rafael Morais, Drita Kabashi
Παραγωγή: Artalb Film Productions
Παραγωγοί: Gentian Koçi, Blerina Hankollari
Συμπαραγωγή: Maria & Mayer, Graal Films, Added Value Films
Συμπαραγωγοί: Ειρήνη Βουγιούκαλου, Κωνσταντίνα Σταυριανού, Maria João Mayer, Liridon Cahani
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αλβανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κόσοβο
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 99'
Επικοινωνία: Graal
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Σκηνοθεσίας – Bergamo Film Meeting 2023, Χρυσός Ήλιος για την Καλύτερη Ταινία, Βραβείο Κριτικών (SEE Program) – Cinedays Skopje FF 2023

Γκέντιαν Κότσι

Ο Γκέντιαν Κότσι είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός με καταγωγή από τα Τίρανα. Μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ του έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ. Κέρδισε διεθνή αναγνώριση με το ντοκιμαντέρ του Not a Carwash (2012), το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο επίσημο διαγωνιστικό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Hot Docs, ενώ ήταν υποψήφιο για το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής του Sheffield Doc/Fest και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το περιοδικό Sight & Sound. Ο Γκέντιαν είναι απόφοιτος του Berlinale Talent Campus του 2011. Το 2017 παρουσίασε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Daybreak, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε, αναλαμβάνοντας και την παραγωγή της. Το Daybreak έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγεβο, όπου η πρωταγωνίστριά του απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού. Το Daybreak έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ ανά την υφήλιο, κερδίζοντας πολλά βραβεία και θετικές κριτικές. Το Daybreak αποτέλεσε την επίσημη υποψηφιότητα της Αλβανίας για τα Βραβεία Ακαδημίας του 2018. Η δεύτερη ταινία του, το A Cup of Coffee and New Shoes On (2022), έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Ταλίν Black Nights (PÖFF) και συνέχισε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Göteborg Film Festival και στο διαγωνιστικό τμήμα CineVision του 40ού Filmfest München. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το επόμενο έργο του, με τίτλο Cold Sun.

Φιλμογραφία

2012 Not a Carwash (ντοκ)
2017 Daybreak
2022 A Cup of Coffee and New Shoes On