Τέσσερις κόρες

Les Filles d'Olfa

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η υποψήφια για Όσκαρ Καουτέρ Μπεν Ανιά (The Man Who Sold His Skin) αναδομεί την σπαρακτική ιστορία της Όλφα, μητέρας τεσσάρων κοριτσιών από την Τυνησία που μια μέρα είδε τις δύο μεγαλύτερες κόρες της να εξαφανίζονται για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το ανεκπλήρωτο κενό καθώς και άλλα κομβικά οικογενειακά πρόσωπα ξαναζωντανεύουν επαγγελματίες ηθοποιοί, σε μια κινηματογραφική πρόκληση που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ της πραγματικότητας και της αναπαράστασής της. Τελικά, έχοντας πλήρη επίγνωση της άρρηκτης σχέσης που συνδέει κάθε ερευνητή με το αντικείμενο της έρευνας, η σκηνοθέτρια δημιουργεί έναν υπερπολύτιμο χώρο ώστε η οικογένεια της Olfa να διεκδικήσει κάτι από την επούλωση και την αυτογνωσία που τόση ανάγκη έχει, την ώρα που η ταινία καταλήγει να μιλά με αφοπλιστική αμεσότητα για τη μνήμη, τη μητρότητα και τον χώρο που απομένει στις θηλυκότητες εντός του ασφυκτικού πατριαρχικού πλαισίου.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Καουτέρ Μπεν Ανιά
Σενάριο: Kaouther Ben Hania
Διεύθυνση φωτογραφίας: Farouk Laaridh
Μοντάζ: Jean-Christophe Hym, Qutaiba Barhamji, Kaouther Ben Hania
Ήχος: Amal Attia, Manuel Laval, Henry Uhl, Maxim Romasevich
Μουσική: Amine Bouhafa
Ηθοποιοί: Hend Sabri, Olfa Hamrouni, Eya Chikhaoui, Nour Karoui, Ichraq Matar, Majd Mastoura
Παραγωγή: Tanit Films
Παραγωγοί: Nadim Cheikhrouha, Habib Attia, Θανάσης Καραθάνος, Martin Hampel
Συμπαραγωγή: Cinetelefilms, Twenty Twenty Vision, Red Sea Film Festival Foundation, ZDF/Arte, Jour2Fête
Κοστούμια: Anissa Ghelala
Σχεδιασμός παραγωγής: Bessem Marzouk
Μακιγιάζ: Anissa Ghelala
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Τυνησία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 110'
Ελληνική διανομή: Ama Films
Επικοινωνία: The Party Film Sales
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο «Χρυσό Μάτι» – Cannes Film Festival 2023, Βραβείο ARRI/OSRAM για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία – Munich Film Festival 2023, Βραβείο της Επιτροπής – Brussels IFF 2023

Καουτέρ Μπεν Ανιά

Η Καουτέρ Μπεν Ανιά σπούδασε κινηματογράφο στην Τύνιδα και στο Παρίσι (στο La Fémis και στη Σορβόννη). Σκηνοθέτησε πολλές μικρού μήκους ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Sheik’s Watermelons (2018) και Wooden Hand (2013), οι οποίες επιλέχθηκαν για πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και έλαβαν πολλά βραβεία. Το The Challat of Tunis, η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, άνοιξε το ACID στο Φεστιβάλ Καννών το 2014 και σημείωσε διεθνή επιτυχία τόσο στο φεστιβαλικό κύκλωμα όσo και στις κινηματογραφικές οθόνες, καθώς βρήκε διανομή σε περισσότερες από 15 χώρες. Η ταινία μυθοπλασίας Beauty and the Dogs επιλέχθηκε στο Φεστιβάλ Καννών 2017 στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα», όπου κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηχητικού Έργου και στη συνέχεια ξεκίνησε μια διάσημη διεθνής πορεία. Η τελευταία της ταινία The Man Who Sold His Skin, με πρωταγωνίστρια τη Μόνικα Μπελούτσι, έκανε πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας και προτάθηκε για τα Όσκαρ του 2021 στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας μεγάλου μήκους.

Φιλμογραφία

2006 Me, My Sister and the Thing (μμ)
2013 Wooden Hand (μμ)
2014 The Challat of Tunis
2016 Zaineb Hates the Snow (ντοκ)
2017 Beauty and the Dogs
2020 The Man Who Sold His Skin
2023 Four Daughters