Κόκκινα δωμάτια

Les Chambres Rouges

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η καναδική απάντηση στις ταινίες δικαστηρίου που καθόρισαν το πρόσφατο ευρωπαϊκό σινεμά (και ιδιαίτερα το Saint Omer και τον τελευταίο Χρυσό Φοίνικα Η ανατομία μιας πτώσης) είναι μια διαδρομή στους πιο μύχιους θαλάμους της διαστροφής και στη σχέση μας με τα λογής σκοτεινά δίκτυα – ένα ανατριχιαστικό θρίλερ για τη σχέση ανάμεσα στο κυνήγι της αλήθειας και το κυνήγι της ταυτότητας, το οποίο δεν μπορεί παρά να καταλήγει στις βαθύτερες αβύσσους. Χτίζοντας από το πρώτο λεπτό μια τεταμένη, σχεδόν ερωτική ατμόσφαιρα με τα πιο απλά υλικά, η ταινία ακολουθεί μια ένορκο στη δίκη ενός διάσημου καλλιτέχνη που κατηγορείται για τρεις γυναικοκτονίες. Σαν άγγελος του θανάτου με καθηλωτική παρουσία ή σαν σύγχρονη Θέμις εθισμένη στο dark web, η γυναίκα –που εργάζεται ως μοντέλο– αλλάζει όψεις και οπτικές, νιώθει πως είναι προγραμματισμένη να βρει την αλήθεια, αλλά κατρακυλά στην παράνοια, σε έναν λαβύρινθο αντικατοπτρισμών που περνάει από πολλαπλές μιντιακές πλατφόρμες. Ο θαυμασμός και η επιθυμία γίνονται έκθεση ωμοτήτων σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό σύμπαν με ανεξίτηλο (κόκκινο, επιτακτικό) αποτύπωμα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Πασκάλ Πλαντ
Σενάριο: Pascal Plante
Διεύθυνση φωτογραφίας: Vincent Biron
Μοντάζ: Jonah Malak
Ήχος: Martyne Morin, Olivier Calvert, Stéphane Bergeron
Μουσική: Dominique Plante
Ηθοποιοί: Juliette Gariépy, Laurie Babin, Elisabeth Locas, Natalie Tannous, Pierre Chagnon, Guy Thauvette, Maxwell McCabe Lokos
Παραγωγή: Nemesis Films
Παραγωγοί: Dominique Dussault
Κοστούμια: Renée Sawtell
Σχεδιασμός παραγωγής: Laura Nhem
Executive producer: Tim Ringuette
Μακιγιάζ: Marie Salvado
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 118'
Επικοινωνία: h264 distribution
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Ερμηνείας Cheval Noir, Βραβείο Σεναρίου, Sandro Forte Βραβείο Καλύτερης Μουσικής, Winner Cheval Noir Καλύτερη Ταινία – Fantasia Film Festival (2023)

Πασκάλ Πλαντ

Ο Πασκάλ Πλάντε είναι σκηνοθέτης με έδρα το Μόντρεαλ. Η αφηγηματική του ταινία Nadia, Butterfly προβλήθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του 73ου Φεστιβάλ  Καννών το 2020. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Κινηματογράφου Mel Hoppenheim του Πανεπιστημίου Concordia, ο Πασκάλ συνίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Nemesis Films, με την οποία σκηνοθέτησε πολυάριθμες ταινίες μικρού μήκους, όπως το Blast Beat (Slamdance 2019), το Blue-Eyed Blonde (καλύτερη καναδική ταινία μικρού μήκους, VIFF 2015) και το Nonna (Slamdance 2017).

Φιλμογραφία

2011 Je suis un château de sable qui attend la mer (μμ)
2015 Blonde aux yeux bleus (μμ)
2016 Nonna (μμ)
2017 Les Faux tatouages
2018 Blast Beat (μμ)
2020 Nadia, Butterfly
2023 Red Rooms