Κρίσιμη ζώνη

Mantagheye Bohrani

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Με φόντο μια Τεχεράνη όπου τα ναρκωτικά μοιάζουν το μοναδικό αντίδοτο στη συστημική καταπίεση, ο Αμίρ γίνεται ένας αυτόκλητος θεραπευτής-προφήτης που τα διακινεί ακούραστα στα κάθε λογής νυκτόβια πλάσματα της πόλης, με οδηγό και φύλακα-άγγελο τη γυναικεία φωνή του GPS. «Η δημιουργία αυτής της ταινίας ήταν επανάσταση, η προβολή της μια ακόμα μεγαλύτερη νίκη» εξηγεί ο σκηνοθέτης που, παρά τις απαγορεύσεις να κάνει σινεμά και της εξόδου από τη χώρα, συνέθεσε ένα guerilla σύμπαν συναρπαστικό και, κυρίως, αναπάντεχο για τα δεδομένα της σημαντικής κινηματογραφικής παράδοσης του Ιράν, το οποίο τιμήθηκε με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Μια ανυπότακτη ταινία δρόμου, η οποία πραγματοποιήθηκε δίχως αληθινούς ηθοποιούς, με μόνιμα κρυμμένη κάμερα και όρους θρίλερ, για να μας θυμίζει ότι ακόμα και στα πιο άγονα εδάφη μπορούν να ανθίσουν λουλούδια. Ενίοτε παραισθησιογόνα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Άλι Αχμαντζαντέχ
Σενάριο: Ali Ahmadzadeh
Διεύθυνση φωτογραφίας: Abbas Rahimi
Μοντάζ: Ali Ahmadzadeh, Ashkan Mehri
Ήχος: Parsa Asheghan
Μουσική: Milad Movahedi
Ηθοποιοί: Amir Pousti, Shirin Abedinirad, Alireza Keymanesh, Maryam Sadeghiyan, Saghar Saharkhiz, Mina Hasanlou, Saba Baghieri, Alireza Rastjou, Maman Pari, Mr. Fred
Παραγωγή: Counter Ιntuitive film
Παραγωγοί: Sina Ataeian Dena, Ali Ahmadzadeh
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιράν, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 99'
Επικοινωνία: Luxbox
Βραβεία/Διακρίσεις: Χρυσή Λεοπάρδαλη – Locarno IFF 2023

Άλι Αχμαντζαντέχ

Ο Άλι Αχμαντζαντέχ είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός τριών επιτυχημένων ταινιών μεγάλου μήκους, οι οποίες παρουσιάζουν το μοιραίο πορτρέτο μιας καταπιεσμένης ιρανικής νέας γενιάς. Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1986. Παρά την ειδίκευσή του στην αρχιτεκτονική, το ενδιαφέρον του για τη μουσική τον οδήγησε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Neinava. Αργότερα σπούδασε Σκηνοθεσία στο Young Cinema Society. Οι ταινίες του έχουν απαγορευτεί από τις ιρανικές αρχές.

Φιλμογραφία

2008 Avantage (μμ)
2013 Kami's Party
2015 Atomic Heart
2017 Phenomenon
2023 Critical Zone