Το πνεύμα του μελισσιού

El espiritu de la colmena

Σε ένα χωριό της Καστίλης, το 1940, ένα μικρό κορίτσι παρακολουθεί την ταινία Φρανκενστάιν, η οποία προβάλλεται στον δημοτικό κινηματογράφο. Επηρεασμένη από το φιλμ, αρχίζει να βλέπει παντού το τέρας, το οποίο αντιμετωπίζει ως φίλο, και σταδιακά δημιουργεί με τη φαντασία της έναν άλλο, παραμυθένιο κόσμο, που γίνεται το καταφύγιό της, μακριά από την γκρίζα πραγματικότητα. Μια θαυμάσια αλληγορία για τη φρανκική Ισπανία (όπου ο φασισμός σηματοδοτεί τον θάνατο της αθωότητας, την καταστροφή της φαντασίας), το Πνεύμα του μελισσιού καταργεί τις λογικές συνδέσεις ανάμεσα στις εικόνες και εφαρμόζει μια αφήγηση ελεύθερων συνειρμών, θυμίζοντας ως προς αυτό τα τεχνάσματα του ονείρου. Ο σπουδαίος Βίκτορ Ερίθε στο ανεπανάληπτο αριστούργημά του καλεί τον θεατή να ψάξει μαζί του τις πρωταρχικές πηγές απ’ όπου αναβλύζει η ποίηση: την αθωότητα, το όνειρο, τη φαντασία. Θέλει να γίνουμε ξανά παιδιά, προκειμένου να ανακτήσουμε την ικανότητα να μένουμε έκθαμβοι μπροστά στο άρρητο, στο μυστηριώδες, στο μαγικό. Γιατί μόνο τα παιδιά είναι αθάνατα.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ερίθε
Σενάριο: Víctor Erice
Διεύθυνση φωτογραφίας: Luís Cuadrado
Μοντάζ: Pablo G. del Amo
Μουσική: Luis de Pablo
Ηθοποιοί: Ana Torrent, Isabel Tellería, Fernando Fernán Gómez, Teresa Gimpera, Queti de la Cámara
Παραγωγή: Elías Querejeta Producciones Cinematográficas
Παραγωγοί: Elías Querejeta
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 1973
Διάρκεια: 99'
Επικοινωνία: Tamasa Distribution
Βραβεία/Διακρίσεις: Χρυσό Κοράλι – San Sebastián IFF 1973, Αργυρός Χιούγκο – Chicago IFF 1973, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, Βραβείο CEC – Βραβεία Κύκλου Ισπανών Κριτικών 1974

Βίκτορ Ερίθε

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Βίκτορ Ερίθε θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους κινηματογραφιστές της Ισπανίας. Γεννήθηκε στην Καράνσα, το 1940. Σε ηλικία 17 ετών, ο Ερίθε μετακόμισε στη Μαδρίτη, όπου σπούδασε αρχικά οικονομικά και πολιτική, προτού στραφεί σε σπουδές στον τομέα της σκηνοθεσίας στη σχολή Escuela Oficial de Cinematografia. Έχει εργαστεί ως αρθρογράφος και συντάκτης για το ισπανικό κινηματογραφικό περιοδικό Nuestro Cine. Αφού σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Το πνεύμα του μελισσιού (1973), που πρόκειται για ένα μαγικό αλλά και συνάμα ρεαλιστικό έργο, το οποίο έμελλε να αποκτήσει θρυλική υπόσταση στον ισπανικό κινηματογράφο. Στη συνέχεια, προχώρησε στη δημιουργία της ταινίας Ο Νότος (1983), διασκευή του μυθιστορήματος της Adelaida García Morales. Το The Quince Tree Sun (1992), το ντοκιμαντέρ του για τον ζωγράφο Αντόνιο Λόπεζ Γκαρθία, κέρδισε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο FIPRESCI στις Κάννες. Το 2002, ο Ερίθε γύρισε το Lifeline, ένα από τα επεισόδια της ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο 10 λεπτά γηραιότερος: η τρομπέτα, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι διακεκριμένοι διεθνείς σκηνοθέτες, όπως οι Άκι Καουρισμάκι, Τζιμ Τζάρμους, Βέρνερ Χέρτζογκ και Σπάικ Λι. Το 2005, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο Αλληλογραφία Ερίθε-Κιαροστάμι, ξεκίνησε να δημιουργεί τη σειρά ταινιών μικρού μήκους Γράμματα στον Αμπάς Κιαροστάμι. Το 2014, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ο Ερίθε τιμήθηκε με το βραβείο Χρυσής Λεοπάρδαλης που δίνεται για επίτευγμα ζωής. Το Close your Eyes, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά από τριάντα χρόνια, έκανε πρεμιέρα στις Κάννες το 2023.

Φιλμογραφία

1963 Los Días Perdidos (μμ)
1973 The Spirit of the Beehive
1983 The South
1992 The Quince Tree Sun (ντοκ)
2023 Close Your Eyes