Rouge

Yinji kau

Η Φλερ, μια εταίρα, ερωτεύεται τον πλούσιο κληρονόμο Τσεν Μπονγκ εν μέσω της –εμποτισμένης με όπιο– ευωχίας της δεκαετίας του '30 στο Χονγκ Κονγκ. Έχοντας απορριφθεί από τους γονείς του, που αποδοκιμάζουν τη σχέση τους, οι εραστές σχεδιάζουν ν’ αυτοκτονήσουν μαζί προκειμένου να ενωθούν ξανά στη μετά θάνατον ζωή. Πολυβραβευμένο και εκθειασμένο απ’ την παγκόσμια κριτική, το θαυμάσιο φιλμ του Στάνλεϊ Κουάν (βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα της συγγραφέα Λίλιαν Λι) εμπνέεται από το κλασικό θέμα του ρομαντισμού (σύμφωνα με το οποίο ο τρελός έρωτας δεν χωράει στα μέτρα της πραγματικότητας και νομοτελειακά δραπετεύει από τους περιορισμούς της ζωής μέσω του θανάτου), για να το ανατρέψει με τον πιο ευφάνταστο, ευρηματικό και κινηματογραφικά πρωτότυπο τρόπο. Συνδυάζοντας τον μύθο, το χιτσκοκικό σασπένς, την παθιασμένη σινεφιλία κι ένα εξαιρετικά εύστοχο σχόλιο για τους τρόπους με τους οποίους ο μεταμοντέρνος πραγματισμός στειρώνει τα πάθη, το Rouge, 36 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, εξακολουθεί να ασκεί μια ακαταμάχητη σαγήνη.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κουάν
Σενάριο: Lee Pik Wah, Chui Dai an Ping
Διεύθυνση φωτογραφίας: Bill Wong
Μοντάζ: Cheung Yiu Chung
Μουσική: Michael Lai
Ηθοποιοί: Auita Mui, Leslie Cheung, Alex Man, Emily Chu
Παραγωγή: Golden Harvest Company
Παραγωγοί: Jackie Chan
Κοστούμια: Fung-Lan Wan
Σχεδιασμός παραγωγής: Horace Ma
Executive producer: Leonard Ho
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Χονγκ Κονγκ
Έτος Παραγωγής: 1987
Διάρκεια: 97'
Επικοινωνία: Fortune Star Media Limited
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Φωτογραφίας, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, Βραβείο Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης – Golden Horse FF 1987, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας – Asia-Pacific FF 1989, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου, Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας – Hong Kong Film Awards 1989

Στάνλεϊ Κουάν

Ο γεννημένος στο Χονγκ Κονγκ Στάνλεϊ Κουάν (1957) ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα στην Television Broadcasts Limited, όπου συνεργάστηκε στενά με πολλούς από τους νέους σκηνοθέτες του Νέου Κύματος της χώρας. Ως ένας από τους λίγους ανοιχτά ομοφυλόφιλους σκηνοθέτες στην Ασία, οι ταινίες του συχνά στρέφονται γύρω από τις διάφορες πτυχές του φύλου και της σεξουαλικότητας, όπως φαίνεται στις ταινίες του Rouge, Full Moon in New York και Center Stage. Ο ίδιος ο Κουάν αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος στο ντοκιμαντέρ του, Yang ± Yin (1996), το οποίο διερευνά την ιστορία του κινεζικού κινηματογράφου υπό το πρίσμα των έμφυλων ρόλων και της σεξουαλικότητας. Το διακεκριμένο Rouge απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Κινηματογραφικά Βραβεία του Χονγκ Κονγκ το 1988, ενώ το 2001, η ταινία του Lan Yu κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Golden Horse. Οι εξαιρετικά προσεγμένες, πλούσιες σε συναισθήματα ταινίες του αξιοποιούν τις συμβατικές μεθόδους του μελοδράματος με μια σπάνια ευαισθησία και ειλικρίνεια. Με απόλυτη ενσυναίσθηση στις επιθυμίες και τους αγώνες των γυναικών και μέσα από μια γοητευτική σκηνογραφία, τα έργα του συνυφαίνουν το αίσθημα της μεγαλοπρεπούς μελαγχολίας με πολύπλοκους προβληματισμούς για την ιστορία, την κοινωνία και την πολιτική.

Φιλμογραφία

1986 Love Unto Waste
1987 Rouge
1989 Full Moon in New York
1994 Red Rose White Rose
1998 Hold You Tight
2001 Lan Yu
2005 Everlasting Regret
2018 First Night Nerves