Ατλαντικοί

Atlantiques

Μια φωτιά που ανάβει στην καρδιά της νύχτας μαζεύει γύρω της τρεις άνδρες που μοιράζονται το βίωμα της αναγκαστικής μετακίνησης, αλλά και τα χιλιάδες πνεύματα των ανθρώπων που χάθηκαν στα ανοιχτά της θάλασσας, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στον ορίζοντα. Ανοίγοντας με μια υπαινικτική σκηνή που συνδέει τους τροχούς της μηχανής του πλοίου με την ανέμη που ξετυλίγει τον μίτο της ιστορίας, η Ματί Ντιόπ μιλά με αξιοθαύμαστη αφηγηματική οικονομία για τα θραύσματα των ψυχών που ξυπνούν από τον πυρετό της φυγής, που είναι πάντα «ένας νυχτερινός εισβολέας που πιάνει τον ασθενή σε βαθύ ύπνο». Το Atlantiques, μια κάψουλα πυκνού κινηματογραφικού χρόνου, μοιάζει με spin-off ή προοίμιο της ταινίας Atlantique (2019), η οποία έχρισε τη σκηνοθέτιδα την πρώτη μαύρη γυναίκα που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Σε αυτό το πέρασμα του ωκεανού από τον πληθυντικό αριθμό στον ενικό θυμόμαστε πόσο συχνά βρέθηκε η λέξη «φαντάσματα» (spooks) στα χείλη ρατσιστών, αλλά και ότι η ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι παρά μια ιστορία της μετανάστευσης.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ματί Ντιόπ
Σενάριο: Mati Diop
Διεύθυνση φωτογραφίας: Mati Diop
Μοντάζ: Nicolas Milteau
Ήχος: Papi M’Bow, Mansour Dieng
Ηθοποιοί: Serigne Seck, Alpha Diop, Cheikh M’Baye, Ouli Seck και Asta M’Boup
Παραγωγή: Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains
Παραγωγοί: Frédéric Papon
Συμπαραγωγή: Anna Sanders Films
Συμπαραγωγοί: Corinne Castel
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2009
Διάρκεια: 15'
Επικοινωνία: Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains
Βραβεία/Διακρίσεις: Χρυσή Τίγρη Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους – Rotterdam IFF 2010, Βραβείο Louis Marcorelles - Μνεία – Cinéma du Réel 2010

Ματί Ντιόπ

Η Ματί Ντιόπ, γεννημένη το 1982 στη Γαλλία, είναι σκηνοθέτρια και ηθοποιός. Σπούδασε στο Le Fresnoy (Εθνικό Στούντιο Σύγχρονης Τέχνης) στην Τουρκουάν της Γαλλίας και στο Le Pavillon του Palais de Tokyo στο Παρίσι. Έγινε ευρέως γνωστή για τον ρόλο της στην ταινία 35 Shots of Rum (2008), για τoν οποίo ήταν υποψήφια για το βραβείο Lumières στην κατηγορία της πιο υποσχόμενης ηθοποιού. Οι δικές της ταινίες –Mille Soleils (2013), Snow Canon (2011), Big in Vietnam (2012) και Atlantiques (2009)– έχουν βραβευτεί σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (όπου η ταινία Atlantiques κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ του BFI του Λονδίνου (2012), στο Museum of the Moving Image της Νέας Υόρκης (2013), στη Viennale της Βιέννης και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαλντίβια της Χιλής. Οι ταινίες της Atlantiques και Mille Soleils παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2014. Η Ντιόπ επίσης ήταν υπότροφος του Radcliffe-Harvard Film Study Center το 2014-15. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Φιλμογραφία

2004 Last Night (μμ)
2009 Atlantics (μμ)
2011 Big in Vietnam (μμ)
2013 A Thousand Suns (μμ ντοκ)
2019 Atlantics
2020 In My Room (μμ ντοκ)