Το φάντασμα

O Fantasma

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Ο Σέρζιου είναι ένας ομοφυλόφιλος νέος άντρας που εργάζεται τις νύχτες ως ρακοσυλλέκτης σε μια μεγάλη πόλη. Ζει με τον σκύλο του, είναι μοναχικός, δεν έχει εραστή, οικογένεια ή φίλους. Ωστόσο, δίνει την εντύπωση ότι συμβιώνει μονίμως με μια τεράστια επιθυμία, η οποία νομοτελειακά θα ανατρέψει την ηθελημένη απομόνωσή του. Ή μήπως όχι; Κάπου ανάμεσα στον Πιερ-Πάολο Παζολίνι (χωρίς την έντονη πολιτική/μαρξιστική διάσταση), τον Πέδρο Αλμοδόβαρ (χωρίς το έντονο εικαστικό στιλιζάρισμα), τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και την οριακή λογοτεχνία του Ζαν Ζενέ, το φιλμ του Ζουάου Πέδρου Ροντρίγκες βυθίζεται στην άβυσσο της αστικής μοναξιάς για να ανακαλύψει εκεί ανθρώπους στοιχειωμένους από την ανάγκη για επικοινωνία, τραυματισμένους ανεπανόρθωτα από την αποτυχία να συνδεθούν πραγματικά με τους άλλους ώστε να ξεφύγουν από τη φυλακή του εαυτού τους: το μέρος όπου το κτηνώδες μοιάζει με μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισης των «φαντασμάτων» της σάρκας.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ζουάου Πέδρου Ροντρίγκεζ
Σενάριο: João Pedro Rodrigues, José Neves, Paulo Rebelo, Alexandre Melo
Διεύθυνση φωτογραφίας: Rui Poças
Μοντάζ: Paulo Rebelo, João Pedro Rodrigues
Ήχος: Mafalda Roma
Ηθοποιοί: Ricardo Meneses, Beatriz Torcato, André Barbosa, Eurico Vieira
Παραγωγή: Rosa Filmes
Παραγωγοί: Sandra Figueiredo
Κοστούμια: João Rui Guerra da Mata
Σκηνικά: João Rui Guerra da Mata
Μακιγιάζ: Rita Castro
Φορμάτ: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Πορτογαλία
Έτος Παραγωγής: 2000
Διάρκεια: 87'
Επικοινωνία: Rosa Filmes
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας – Belfort FF-Entrevues 2000, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – NewFest: New York’s LGBT Film Festival 2001

Ζουάου Πέδρου Ροντρίγκεζ

Ο Ζουάου Πέδρου Ροντρίγκεζ είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Πορτογάλος σκηνοθέτης. Όταν ήταν 8 ετών, ο πατέρας του του χάρισε ένα ζευγάρι κιάλια και έτσι, εκείνος αποφάσισε να γίνει ορνιθολόγος. Ταξιδεύει πάντα με τα κιάλια του, για να περιπλανιέται στη φύση και να παρατηρεί τα πουλιά. Το έργο του διερευνά το φύλο και την ανθρώπινη επιθυμία σε όλες τις μορφές –και τις μεταμφιέσεις– αντικατοπτρίζοντας την πολύπλευρη ιστορία του κινηματογράφου, από το κλασικό είδος μέχρι το ντοκιμαντέρ και τον πειραματικό κινηματογράφο. Οι ταινίες του έκαναν πρεμιέρα και κέρδισαν βραβεία στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, όπως αυτό των Καννών, της Βενετίας, του Λοκάρνο, του Τορόντο και του Βερολίνου. Το 2016 το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι τίμησε τον Ροντρίγκεζ και τον συνεργάτη του, Ζουάου Ρούι Γκέρα ντα Μάτα, με τη διοργάνωση μιας συνολικής αναδρομικής έκθεσης για τα έργα του.

Φιλμογραφία

1988 O Pastor (μμ)
1997 Happy Birthday! (μμ)
1998 A Trip to the Expo (ντοκ)
2000 Phantom
2005 Two Drifters
2007 China China (short)
2009 To Die Like a Man
2012 The Last Time I Saw Macao
2016 The Ornithologist
2022 Will-o'-the-Wisp