Αινείας

Enea

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ένας νεαρός άνδρας που πλησιάζει τα τριάντα χωρίς να έχει κάποιο σκοπό στη ζωή, αποφασίζει να αδράξει την ευκαιρία που του προσφέρεται και να πουλήσει είκοσι κιλά κοκαΐνης για λογαριασμό ενός ντόπιου αρχιμαφιόζου. Ένα εικαστικά εκθαμβωτικό γκανγκστερικό δράμα με επιρροές από το σινεμά του Πάολο Σορεντίνο και του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, ο Αινείας του Πιέτρο Καστελίτο (στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης στο πλευρό του διάσημου πατέρα του), εμπνέεται χαλαρά απ’ την Αινειάδα του Βιργιλίου για να προσφέρει μια εντελώς φρέσκια ματιά στο είδος. Μέσα από μια εντυπωσιακή νυχτερινή κινηματογράφηση και άψογο οπτικό στυλιζάρισμα, ο σκηνοθετέτης επιδεικνύει στη μόλις δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά του εντυπωσιακή σκηνοθετική ωριμότητα, συνδυάζοντας ιδανικά το σασπένς με τη μελαγχολία για να μας δώσει την εικόνα ενός παρηκμασμένου κόσμου που οδεύει προς την τελική του εξαφάνιση με περήφανη, αμοραλιστική μεγαλοπρέπεια.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Πιέτρο Καστελίτο
Σενάριο: Pietro Castellitto
Διεύθυνση φωτογραφίας: Radek Ladczuk
Μοντάζ: Gianluca Scarpa
Ήχος: Filippo Barracco
Ηθοποιοί: Pietro Castellitto, Giorgio Quarzo Guarascio, Benedetta Porcaroli, Chiara Noschese, Giorgio Montanini, Adamo Dionisi, Matteo Branciamore, Cesare Castellitto, Clara Galante, Paolo Giovannucci, Sergio Castellitto
Παραγωγή: The Apartment (A Fremantle Company), Vision Distribution and Frenesy
Παραγωγοί: Lorenzo Mieli, Luca Guadagnino
Συμπαραγωγή: Giovane Film, Sky, Prime Video
Κοστούμια: Andrea Cavalleto
Μακιγιάζ: Mauro Tamagnini, Giovanna Turco
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 111'
Επικοινωνία: Vision Distribution

Πιέτρο Καστελίτο

Ο Πιέτρο Κοντέντο Καστελίτο είναι Ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γιος του ηθοποιού και σκηνοθέτη Σέρτζιο Καστελίτο και της συγγραφέως Μάργκαρετ Ματσαντίντι. Ο Καστελίτο ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σε ταινίες που σκηνοθέτησε ο πατέρας του, όπως το Μείνε ακίνητη. Το 2020 ο Καστελίτο παρουσίασε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τίτλο Αρπακτικά, στο τμήμα «Ορίζοντες» του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου.

Φιλμογραφία

2020 The Predators
2023 Enea