Η σιωπή των μπανανόδεντρων

The Silence of the Banana Trees

Σ’ ένα καταπράσινο προάστιο της Βουδαπέστης, ένας άντρας ζει σε ένα σπίτι γεμάτο με αναμνήσεις της οικογένειάς του και με έργα της καλλιτέχνιδας κόρης του, η οποία πάσχει από σοβαρή ασθένεια. Εκείνη επέλεξε να διατηρήσει αποστάσεις και, κατά συνέπεια, έχουν χρόνια να μιλήσουν. O πατέρας βυθίζεται σε μια δεξαμενή από απτές αναμνήσεις – σλάιντ από τις διακοπές, διαφάνειες διακοπών, γράμματα, βιντεοκασέτες και παιδικές ζωγραφιές. Κάπως έτσι, φτιάχνει ένα δικό του έργο τέχνης, το οποίο θα ενθαρρύνει τη νεαρή γυναίκα να ξανασκεφτεί την απόφασή της. Φευγαλέες εικόνες και ασκήσεις ήπιας, αισθαντικής παρατήρησης μας παρασέρνουν στον κυκεώνα της μνήμης, ώσπου να αναδυθούμε αναγεννημένοι λίγο πριν απο το συγκλονιστικό φινάλε.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ένεος Τσάρκα
Σενάριο: Eneos Çarka
Διεύθυνση φωτογραφίας: Eneos Çarka, Małgorzata Rabczuk, Daniel Angarita
Μοντάζ: Eneos Çarka
Ήχος: Sangam Panta
Μουσική: Miklós Szilvester
Ηθοποιοί: Mihály Fekete, Réka Fekete
Παραγωγή: DocNomads
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ουγγαρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Αλβανία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 24'
Επικοινωνία: Gargantua Film Distribution
Βραβεία/Διακρίσεις: Tenk Award – FIPADOC 2023, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους – Sole Luna Doc Film Festival 2023

Ένεος Τσάρκα

Ο Ένεος Τσάρκα είναι κινηματογραφιστής με έδρα το Λος Άντζελες. Αποφοίτησε από το DocNomads Masters στο τομέα του Creative Documentary και σήμερα, είναι διδακτορικός φοιτητής και υπότροφος του προγράμματος Annenberg στο τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ, γκαλερί και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως τα IDFA, Festival dei Popoli, Rencontres Internationales Paris/Berlin στο Λούβρο και DokuFest, μεταξύ άλλων. Συχνά έχουν ως αντικείμενο μελέτες χαρακτήρων και πραγματεύονται τη μνήμη, την ταυτότητα και τις οικογενειακές σχέσεις, εφιστώντας την προσοχή σε ζητήματα αντιπροσώπευσης στον κινηματογράφο και κάνοντας πειραματισμούς με ποικίλες κινηματογραφικές προσεγγίσεις.

Φιλμογραφία

2016 City of Walls (μμ ντοκ)
2022 The Silence of the Banana Trees (μμ ντοκ)