Βραβεία FIPRESCI

Η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, θα απονείμει δύο βραβεία: ένα στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. H φετινή τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από τον Ρόμπι Εκσιέλ, την Έλεν Μπάρλοου και την Αλίν Τασιγιάν.

 

Η Έλεν Μπάρλοου είναι Αυστραλή κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος με έδρα το Παρίσι, η οποία ψήφιζει στα βραβεία Lumiere και είναι μέλος της ένωσης κριτικών κινηματογράφου UJC στη Γαλλία. Λάτρις του ευρωπαϊκού σινεμά, καλύπτει τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και του Βερολίνου εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ επίσης επίσης έχει καλύψει τα φεστιβάλ της Βενετίας και του Σάντανς. Εργάζεται στην εφημερίδα The Australian, την μόνη εφημερίδα εθνικής εμβέλειας της Αυστραλίας, καθώς και στην κινηματογραφική ιστοσελίδα Filmink.

 

Δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, ο Ρόμπυ Εκσιέλ ξεκίνησε το 1987 να αρθρογραφεί ερασιτεχνικά στο περιοδικό Cine 7 και δύο χρόνια αργότερα να ασχολείται επαγγελματικά με το αντικείμενο ως συντάκτης του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, του οποίου και παρέμεινε συνεργάτης μέχρι το τελευταίο τεύχος, το 2017. Πολιτιστικός συντάκτης της εφημερίδας Έθνος (1993–2017) και κριτικός κινηματογράφου του εντύπου (1998–2017), υπήρξε επίσης συνεργάτης περιοδικών ποικίλης ή πολιτιστικής ύλης, όπως και της τηλεοπτικής εκπομπής «Εικονομαχίες» (1992–1993). Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος FilmCenter του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου την περίοδο 2007-2009, όπως και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου το διάστημα 2006–2016. Mέλος της FIPRESCI, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από το 2017 αρθρογραφεί στον κινηματογραφικό ιστότοπο www.flix.gr, ενώ διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

 

Η Αλίν Τασιγιάν γεννήθηκε το 1969 στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε το 1991 από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με πτυχίο στη δημοσιογραφία και τις δημόσιες σχέσεις. Ξεκίνησε να εργάζεται για τη Milliyet Art Review και την καθημερινή έκδοση της Milliyet την ίδια χρονιά. Για 16 χρόνια εργάστηκε ως ανταποκρίτρια, κριτικός κινηματογράφου και συντάκτρια της Art Review. Παράλληλα έχει επιμεληθεί τα κινηματογραφικά προγράμματα αρκετών τηλεοπτικών σταθμών. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου στον τηλεοπτικό σταθμό TRT2 που ασχολείται με θέματα τέχνης και πολιτισμού και γράφει για την ιστοσελίδα www.sanatatak.com. Έχει υπάρξει σύμβουλος και υπεύθυνη προγραμματισμού σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και πρόεδρος της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου από το 2009 ως το 2018. Σήμερα είναι αναπληρώτρια γραμματέας της FIPRESCI.