Βραβεία FIPRESCI

Η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, θα απονείμει δύο βραβεία: ένα στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. H φετινή τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από τον Δημήτρη Καλαντίδη, τον Τιμ Λίντεμαν και τον Μπόζινταρ Μάνοφ.

 

Μπόζινταρ Μάνοφ
Ο Μπόζινταρ Μάνοφ γεννήθηκε το 1947 και εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος. Είναι καθηγητής στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σόφιας, όπου έχει διατελέσει και κοσμήτορας στο Τμήμα Κινηματογράφου. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κινηματογράφου της Βουλγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επιπλέον, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI) από το 2001 έως το 2005. Έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές στα φεστιβάλ των Καννών, της Βενετίας, του Βερολίνου, του Μπουσάν, του Σαν Σεμπαστιάν, του Κάρλοβι Βάρι, της Κωνσταντινούπολης, του Καΐρου κ.ά. Παράλληλα, εργάζεται ως σχολιαστής ταινιών στην καθημερινή εφημερίδα της Βουλγαρίας Trud News. Επιπλέον, είναι συγγραφέας των βιβλίων Digital Audiovision (2000), The Digital Element (2003), Cinema and Other Temptations (2008), Evolution of the Screen Image (2012), Festival Meetings (2020), People With Nicknames (2023).

 

Δημήτρης Καλαντίδης
Ο Δημήτρης Καλαντίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της), μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου, από τον τομέα Θεατρικών Σπουδών του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συγγραφέας του βιβλίου Ελληνική κινηματογραφική βιβλιογραφία, 1923-2000, καθώς και πλήθους άλλων κειμένων για τον κινηματογράφο σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες.

 

Τιμ Λίντεμαν
Ο Τιμ Λίντεμαν είναι κινηματογραφικός δημοσιογράφος, curator και ακαδημαϊκός από το Ντόρτμουντ (Γερμανία), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Ταινιοθήκη της Γερμανίας (Deutsche Kinemathek), καθώς και για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Interfilm, δύο θεσμούς με έδρα το Βερολίνο. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Γερμανίας, όπως Der Freitag, epd Film, konkret, Spex και Schnitt. Είναι λέκτορας στους τομείς των Κινηματογραφικών Σπουδών και του Film Curation στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. Το πρώτο του βιβλίο για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο των ΗΠΑ θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024.