Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού Film Forward

Το διαγωνιστικό τμήμα Film Forward παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού Film Forward του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι o σκηνοθέτης και καλλιτέχνης της κινούμενης εικόνας Κεκέν Εργκούν, η κινηματογραφίστρια και ακαδημαϊκός Άνα Γκίργκιτς και ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας.

 

Ο Νίκος Πάστρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής και δουλεύει στο σινεμά από το 2007. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες (Theremin [2008], Χαμένο κορίτσι [2012], Ακρυλικό [2016], Μελατονίνη [2020]), τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά. Έχει μοντάρει μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά, βίντεο κλιπ, τις δύο τελευταίες ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Η λιμουζίνα και Η κόρη του Ρέμπραντ) και την ταινία Winona του The Boy, για το μοντάζ της οποίας απέσπασε το βραβείο «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επίσης δουλεύει ως γραφίστας και illustrator, σχεδιάζοντας τίτλους και αφίσες για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, καθώς και εξώφυλλα δίσκων. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ βραβεύτηκε με τον Αργυρό Αλέξανδρο στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

  

Ο Κεκέν Εργκούν (1976, Κωνσταντινούπολη) είναι Τούρκος καλλιτέχνης/κινηματογραφιστής με υπόβαθρο στις παραστατικές τέχνες. Μετά από τη συνεργασία του με τον Αμερικανό θεατρικό σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουίλσον, ο Εργκούν ασχολήθηκε με τη βίντεο αρτ και τον κινηματογράφο. Τα έργα του έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις ιδρυμάτων όπως η documenta 14, η Triennale του Παρισιού, η Μπιενάλε της Τζακάρτα, η Τριενάλε του Κατμαντού, το SALT, το Garage Moscow, το Para-Site Hong Kong και το Casino Luxembourg. Οι ταινίες του έχουν διακριθεί με πολλά βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων της Χρυσής Τίγρης για Ταινία Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το 2007 και της Ειδικής Μνείας στην Μπερλινάλε του 2013. Οι ταινίες του έχουν συμπεριληφθεί σε δημόσιες συλλογές τέχνης φορέων όπως το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, το Stadtmuseum του Βερολίνου και το Ίδρυμα Kadist.

 

Η Άνα Γκίργκιτς είναι μια κοσμοπολίτισσα κινηματογραφίστρια, συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Έχει διδακτορικό στις Κινηματογραφικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του St Andrews και διδάσκει παραγωγή ντοκιμαντέρ και παγκόσμιο κινηματογράφο ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Κινηματογράφου και Μέσων στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai της Ρουμανίας. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για τον βαλκανικό και ανατολικοευρωπαϊκό κινηματογράφο, τη μνήμη και την ταυτότητα. Η Άνα συμμετέχει τακτικά σε κριτικές επιτροπές διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ και συνεργάζεται σε πρότζεκτ κινηματογραφικής κληρονομιάς (5C project, Archives in Motion και Feminist Film Heritage). Στο παρελθόν, έχει εργαστεί στην παραγωγή οπτικών εφέ για την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Rome (Season II) του HBO, το American Assassin του CBS και τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Bohemian Rhapsody. Αυτή την περίοδο εργάζεται για διάφορα κινηματογραφικά έργα: ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τη μνήμη της οικογένειάς της και της χώρας της, καθώς και μια τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ για τις απαρχές του κινηματογράφου στα Βαλκάνια.