Κριτική Επιτροπή Γνωρίστε τους γείτονες

Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ «Γνωρίστε τους γείτονες» περιλαμβάνει ταινίες που κοιτάζουν τον κόσμο πέρα από «τη γειτονιά μας», με μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ματιά. Η φετινή τριμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει Χρυσό Αλέξανδρο αξίας 8.000 ευρώ στην καλύτερη ταινία και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος 4.000 ευρώ).

Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού «Γνωρίστε τους γείτονες» του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η Κύπρια σκηνοθέτρια και παραγωγός Τόνια Μισιαλή, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Άβι Νέσερ, και η Αμερικανίδα παραγωγός και συνιδρύτρια του δικτύου Women’s Impact Network Τζόις Πιέρπολαϊν.

 

 

Η Τόνια Μισιαλή είναι σκηνοθέτρια και παραγωγός, μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απόφοιτη του Berlinale Talents. Οι ταινίες της έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε μεγάλες αγορές (TFL, coco, Crossroads, Sofia meetings, Meetings on the bridge, MFI) και σε πολλά διακεκριμένα φεστιβάλ (Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Παλμ Σπρινγκς, Κάιρο, Στοκχόλμη, Σάντα Μπάρμπαρα, Θεσσαλονίκη). Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, η Παύση, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και μπήκε στη λίστα με τις 20 πιο τολμηρές ταινίες του 2019 του Rotten Tomatoes. Μετακύ άλλων, βραβεύτηκε και με το βραβείο FIPRESCI, βρήκε διανομή διεθνώς, ενώ επίσης επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ του Σίντνεϊ για την κατηγορία “Voices of Women in Film” του EFP (European Film Promotion).

 

Οι διακεκριμένες ταινίες του Άβι Νέσερ συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία και διεθνή αναγνώριση του ισραηλινού κινηματογράφου. Όλες οι πρόσφατες επιτυχίες του (The Secrets, The Matchmaker, The Wonders, Past Life, and The Other Story) έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Το 2021 ο Νέσερ ολοκλήρωσε την τελευταία του ταινία, το The Image of Victory, την οποία έγραψε και σκηνοθετησε. Η ταινία ήταν υποψήφια για 15 Ισραηλινά Βραβεία Ακαδημίας. Την ίδια χρονιά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ισραηλινή Ακαδημία Κινηματογράφου βράβευσε τον Νέσερ με το Cinematic Excellence Award.

 

Η Τζόις Πιέρπολαϊν είναι παραγωγός πολυβραβευμένων ταινιών και ιδρύτρια της Pierpoline Films, με έδρα το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Η πιο πρόσφατη ταινία της, το The Listener, έκανε πρεμιέρα στην κατηγορία Giornate degli Autori του Φεστιβάλ Βενετίας το 2022• άλλες ταινίες της είναι το The Transfiguration («Ένα κάποιο βλέμμα», Φεστιβάλ Καννών), το Teeth, βραβευμένη και αγαπημένη καλτ ταινία του Sundance, η οποία θεωρείται και ένα από τα 10 πιο κορυφαία πολιτικά θρίλερ όλων των εποχών, το Happy Tears, το Angelica, και το In the Company of Men. Η Πιέρπολαϊν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BAFTA-North American ως επικεφαλής της επιτροπής κινηματογράφου, άλλα και μέλος της διοίκησης του NYWIFT. Είναι επίσης μέλος του European Producers Club, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και του Producers Guild of America, μέσω του οποίου συν-ίδρυσε το Women’s Impact Network, το οποίο προωθεί την ισότητα των φύλων στην κινηματογραφική βιομηχανία.