Κριτική Επιτροπή Γνωρίστε τους γείτονες+

Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ «Meet the Neighbors+», το οποίο και διευρύνθηκε περιλαμβάνοντας πρώτες ή δεύτερες ταινίες από τις 36 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναβαθμίζεται φέτος με την απονομή περισσότερων βραβείων. Παράλληλα, ο Χρυσός Αλέξανδρος του Τμήματος μετονομάζεται σε «Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος», τιμώντας τη μνήμη του διευθυντή του Φεστιβάλ (1991-2005) που οδήγησε τον θεσμό στη διεθνοποίησή του.

Οι ταινίες του Διαγωνιστικού Meet the Neighbors+ διαγωνίζονται για τα εξής βραβεία:


Ταινίες του Επίσημου Πρόγραμματος διαγωνίζονται επίσης και για βραβεία που απονέμουν ανεξάρτητες επιτροπές.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι η Πρόεδρος Δ.Σ. και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» Ξένια Καλδάρα, ο ηθοποιός Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ και ο προγραμματιστής και κριτικός κινηματογράφου Σεντρίκ Σουτσιβαλί.

 

 

Ο Σεντρίκ Σουτσιβαλί είναι προγραμματιστής και κριτικός κινηματογράφου. Σπούδασε κοντά στον κριτικό του Positif Michel Ciment και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αιξ-Μασσαλίας έχοντας εκπονήσει διπλωματική εργασία για Το δικό μου Αϊντάχο του Γκας Βαν Σαντ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού VII Denis Diderot, εκπονώντας τη διατριβή του για την ταινία Crash του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Στη συνέχεια, δίδαξε γαλλικά και κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Bath και στο UWE Bristol και εργάστηκε για την Arte France Cinéma στην επιτροπή χρηματοδότησης ταινιών ως σύμβουλος σεναρίων. Έχει παίξει σε δουλειές των Ρόζαλιντ Κρισπ (No One Will Tell Us ), Μισέλ Αμπντούλ (Swing, Galerie des Galeries, Galeries Lafayette) και Κάρολιν Κάρσον (Atelier de Paris) και ήταν μοντέλο για τους Margiela και Yohji Yamamoto. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της International Cinephile Society επί δεκαοκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρακολουθούσε αρκετά συχνά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έγραφε για αυτά. Έχει υπάρξει μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλά φεστιβάλ, ενώ το 2018 έγινε προγραμματιστής για το παράλληλο τμήμα Giornate degli Autori του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Μία από τις βασικές του επιδιώξεις είναι η προβολή περισσότερων queer ταινιών στη Βενετία. Τέλος, έχει προσκληθεί ως επισκέπτης επιμελητής στο 22ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ciclo Rosa LGBTI+ στην Cinemateca της Μπογκοτά και είναι μέλος του Γαλλικού Συνδικάτου Κριτικών Κινηματογράφου.

 

Ο Αργεντινός ηθοποιός Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μπουένος Άιρες προτού παρακολουθήσει μαθήματα σε ιδιωτικά εργαστήρια θεάτρου. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε μια σειρά θεατρικών έργων και ταινιών τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για την τηλεόραση στην Αργεντινή. Σε ηλικία μόλις 21 ετών επιλέχθηκε για το πρόγραμμα Rolex Mentor and Protégé Initiative, το οποίο τον οδήγησε στη Νέα Υόρκη, όπου εντάχθηκε στην εταιρεία της Κέιτ Βαλκ, The Wooster Group. Το 2008, επιστρέφοντας στην Αργεντινή, υποδύθηκε έναν ρόλο στην ταινία του Πάμπλο Φέντρικ La Sangre Brota (Εβδομάδα Κριτικής, Κάννες 2008), ο οποίος τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Παρίσι, ο Μπενουά Ζακό ήρθε σε επαφή μαζί του για να του προσφέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Deep in the Woods, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2010. Το 2014 πρωταγωνίστησε στην ταινία Grand Central της Ρεμπέκα Ζλοτοφσκί, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα». Έπειτα συμμετείχε στην ταινία All Yours του Ντέιβιντ Λάμπερτ, σε έναν ρόλο που του χάρισε βραβείο στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Το 2017, επιστρέφοντας στην κινηματογραφική οθόνη στη Γαλλία, πρωταγωνίστησε στην ταινία See You Up There του Αλμπέρ Ντιποντέλ και στην ταινία 120 Beats Per Minute του Ρομπέν Καμπιγιό (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 2017). Στην ταινία αυτή, που διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90, υποδύθηκε τον ρόλο του Σον, ενός χαρισματικού μέλους του Act-Up Paris. Ο ρόλος αυτός του απέφερε, μεταξύ άλλων, το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στα βραβεία Σεζάρ του 2018. Για την ερμηνεία του στην ταινία Persian Lessons στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Λαρς Έιντινγκερ (Μπερλινάλε 2020) έλαβε το βραβείο Golden Panda (Τσενγκντού, Κίνα). Μετά τις ταινίες One Year, One Night του Ισάκι Λακουέστα (Μπερλινάλε 2022) και El empleado y el Patrón του Μανουέλ Νιέτο Σας (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Κάννες 2022), η ταινία La ille de son père του Εργουάν Λεντούκ, στην οποία συμμετείχε, έκλεισε την Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες. Οι ταινίες Les gens d'à côté του Αντρέ Τεσινέ με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και El Jockey του Λουίς Ορτέγα με την Ούρσουλα Κορμπερό θα προβληθούν το 2024.

 

Η Ξένια Καλδάρα (Μεταξία Τσιρταβή) γεννήθηκε στην Καβάλα. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, όπως και με την Προβολή/Επικοινωνία και Διαφήμιση. Είναι Πρόεδρος του ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, και ιδρύτρια και Διευθύντρια της εταιρείας Παραγωγής «TEOXENIA». Ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα με τη συμμετοχή 58 μεγάλων ελληνικών παραγωγών, όπως και την οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής σημαντικών παραστάσεων από το εξωτερικό (Fura Dels Baus, Piccolo Teatro (Giorgio Strehler), Nuria Espert κ.ά). Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη για την παραγωγή ντοκιμαντέρ εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο Επιμορφωτικό Τμήμα Κρατικής Τηλεόρασης, μουσική παραγωγός και δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και στο Κανάλι 1 Πειραιά, διευθύντρια προγράμματος, μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,4 και μουσικός παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία FM 99,2, και συντάκτρια στο περιοδικό Έψιλον της Ελευθεροτυπίας. Η Ξένια Καλδάρα υπήρξε στενή συνεργάτις για μεγάλο χρονικό διάστημα του Μιχάλη Κακογιάννη και της Ειρήνης Παπά.