Βραβείο «Mermaid Award»

To Mermaid Award είναι ένα βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Φέτος, για δεύτερη χρονιά́, η Mastercard υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής του Mermaid Award του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η Εύη Καλογηροπούλου, εικαστική καλλιτέχνις και σκηνοθέτρια, o Ιβάν Μιτιφιό, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Écrans Mixtes, και o κριτικός κινηματογράφου και διοργανωτής φεστιβάλ Μιχάι Κιριλόβ.

 

 

Ο Μιχάι Κιριλόβ είναι κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τρανσυλβανίας, του οποίου υπήρξε και συνιδρυτής το 2002. Παράλληλα, εργάζεται ως επιμελητής για το ρουμανικό φεστιβάλ κινηματογράφου «Making Waves» στη Νέα Υόρκη και ως σύμβουλος για το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «fARAD» στην πόλη Αράντ της Ρουμανίας. Συνδιοργάνωσε την πλήρη αναδρομική έκθεση του έργου του Λουτσιάν Πιντιλίε στο MoMA καθώς και πολλές προβολές ρουμανικού κινηματογράφου στο εξωτερικό. Είναι μέλος τόσο της Ένωσης FIPRESCI όσο και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και ήταν μέλος της επιτροπής επιλογής για τις υποψηφιότητες των βραβείων Lux. Συμμετείχε ως κριτής σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως των Χονγκ Κονγκ, Βερολίνου (συμπεριλαμβανομένης της κριτικής επιτροπής Teddy Bear), Κάρλοβι Βάρι, Γκέτεμποργκ, Σικάγου, Κλίβελαντ, Σαν Φρανσίσκο, Χάιφα, Χιχόν και Μόσχας, μεταξύ πολλών άλλων. Συνέβαλε σε διάφορες κινηματογραφικές ανθολογίες και είναι συν-συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Λαρς φον Τρίερ, με τίτλο The Films, the Women, the Ghosts. Μετέφρασε στα ρουμανικά τρία μυθιστορήματα του Τσακ Παλάνιουκ, τα Choke, Snuff και Diary. Ζει στο Βουκουρέστι.

 

Ο Ιβάν Μιτιφιό είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Écrans Mixtes στη Λυών της Γαλλίας, του οποίου είναι και συνιδρυτής από το 2011. Φιλοξενώντας 15.000 επισκέπτες, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα queer φεστιβάλ στη Γαλλία. Μέχρι σήμερα στους τιμώμενους καλεσμένους του φεστιβάλ συγκαταλέγονται οι Τζον Γουότερς, Τζέιμς Άιβορι, Τέρενς Ντέιβις, Πάνος Χ. Κούτρας, Κριστόφ Ονορέ, Αλέν Γκιροντί, Καθρίν Κορσινί, Τζόναθαν Καουέτ, Μόνικα Τρόιτ, Ζουάου Πέδρου Ροντρίγκες, Μπρους ΛαΜπρους, Μαρί Λοζιέ, Αντρέ Τεσινέ, Ουλρίκε Ότινγκερ και Γκαέλ Μορέλ. Συμμετείχε επίσης στο βιβλίο La Passion selon Vallois, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Φιλίπ Βαλουά, πρωτοπόρο του γκέι κινηματογράφου στη Γαλλία. Εμφανίζεται στην ταινία Les Cercles du vicieux του Βαλουά, όπως και στις ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη Ρεμί Λανγκ (Le Chanteur).

 

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι σκηνοθέτρια και εικαστική καλλιτέχνις που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Κινoύμενη Εικόνα από το Royal College of Art. Ήταν Artist-in-Residence στο Somerset House Studios στο Λονδίνο. Οι ταινίες μικρού μήκους και τα καλλιτεχνικά της βίντεο έχουν προβληθεί σε διάφορους χώρους, όπως στο BFI και στη γκαλερί Whitechapel στο Λονδίνο, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολυάριθμες καλλιτεχνικές εκθέσεις. Τα έργα της διερευνούν ιδέες που σχετίζονται με την ένταξη και τον αποκλεισμό, τη διαπολιτισμική ταυτότητα, τις γυναικείες μορφές στα πλαίσια της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τα μετα-αποκαλυπτικά περιβάλλοντα. Η μικρού μήκους ταινία της Motorway 65 (2020) έκανε πρεμιέρα στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020. Το 2022, η μικρού μήκους της On Xerxes’ Throne κέρδισε το βραβείο CANAL+ στο 61ο Semaine de la Critique. Το τελευταίο της έργο My Alexandria (2023) είναι μια πειραματική ταινία μικρού μήκους που της ανατέθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Archive of Desire». Πρόκειται για ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον ποιητή Κ.Π. Καβάφη που διοργανώνεται το Νέο Μουσείο της Νέας Υόρκης. Αυτή την περίοδο εργάζεται στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Cora, η οποία έλαβε το βραβείο ανάπτυξης Eurimages στο Cinemart 2021 και το βραβείο ARTE/youtube στο Atelier Cinéfondation του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2021.