Τζόι

Joy

59ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η Τζόι είναι μία από τις χιλιάδες Νιγηριανές που έχουν καταλήξει στους δρόμους της Ευρώπης, φυλακισμένες στον φαύλο κύκλο του τράφικινγκ – όπου άλλες γυναίκες τελούν χρέη προαγωγού. Με τα χρήματα που βγάζει, συντηρεί την οικογένειά της στην Αφρική, αποταμιεύει για τη μικρή της κόρη που ζει στη Βιέννη, και ετοιμάζεται ν’ αποπληρώσει το χρέος της στη «Μαντάμ» της. Μόνο που η Μαντάμ δεν σκοπεύει να την αφήσει να φύγει: της αναθέτει την επίβλεψη μιας νεαρής ιερόδουλης και τη σταδιακή μύησή της σ’ αυτόν τον υπόγειο κόσμο, καθιστώντας τη θύμα και παράλληλα συνεργό. Μια σκληρή, αναγκαία, εκ των ένδον ματιά σ’ αυτό το νέο αποικιοκρατικό σύστημα της παγκόσμιας ανισότητας· μια ταινία που αναγκάζει κάθε Ευρωπαίο πολίτη να βγάλει το κεφάλι από την άμμο και να συναισθανθεί όσους πασχίζουν για μια άλλη εκδοχή της «επιτυχίας».

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Sudabeh Mortezai
Σενάριο: Sudabeh Mortezai
Διεύθυνση φωτογραφίας: Klemens Hufnagl
Μοντάζ: Oliver Neumann
Ήχος: Atanas Tcholakov
Ηθοποιοί: Joy Anwulika Alphonsus, Precious Mariam Sanusi, Angela Ekeleme Pius, Gift Igweh, Sandra John, Chika Kipo, Ella Osagie, Christian Ludwig, Mary Kreutzer
Παραγωγή: Freibeuter Film
Παραγωγοί: Oliver Neumann, Sabine Moser
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Julia Libiseller
Κοστούμια: Carola Pizzini
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αυστρία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 101΄
Επικοινωνία: Films Boutique, contact@filmsboutique.com
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Hearst Film Award, Βραβείο Label Europa Cinemas – Venice IFF 2018

Σουνταμπέ Μορτεζάι

Η Σουνταμπέ Μορτεζάι, η οποία γεννήθηκε το 1968 στο Λούντβιχσμπουργκ της Γερμανίας από Ιρανούς γονείς, μεγάλωσε στην Τεχεράνη και τη Βιέννη. Εργάστηκε ως επιμελήτρια προγραμμάτων για κινηματογραφικά φεστιβάλ και διοργάνωσε πλήθος κινηματογραφικών εκδηλώσεων στη Βιέννη. Αφότου αποφοίτησε από το πρόγραμμα Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων Ψυχαγωγίας του πανεπιστημίου UCLA το 2003, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνη παραγωγής, ενώ ανέλαβε καθήκοντα σκηνοθέτη ή παραγωγού σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Το Μacondo, η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε του 2014 και απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία.

Φιλμογραφία

2006 Children of the Prophet (ντοκ)
2010 Im Bazar der Geschlechter (ντοκ)
2014 Macondo
2018 Joy