Το ποτάμι

Το ποτάμι

Ένα ποτάμι, συμβολικό όριο που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο, τη φθορά της καθημερινότητας από το όνειρο, έλκει σαν μαγνήτης τους ανθρώπους και τους καλεί να κάνουν την υπέρβασή τους. Τρεις χωρικοί κλέβουν ένα σταυρό από κάποιο μοναστήρι, αλλά η απληστία θα τους οδηγήσει στο θάνατο και το ποτάμι θα παρασύρει στη θάλασσα την ανομία τους. Ένας Έλληνας συνοριοφύλακας θα πληρώσει με τη ζωή του το δισταγμό του και θα πέσει νεκρός από τα πυρά της εχθρικής απέναντι πλευράς. Ένα ζευγάρι ερωτευμένων που κλέφτηκαν παράνομα θα πέσει σε ναρκοπέδιο κοντά στο ποτάμι και η δοκιμασία αυτή θα οδηγήσει στην αποδοχή της σχέσης τους απ’ τους δικούς τους. Τέλος, ένα μικρό κοριτσάκι που το έσκασε από μια διαλυμένη οικογένεια, θα δεχτεί την προστασία από έναν συνομήλικό της βοσκό. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια μεγάλη φιλία, δώρο της φύσης και της υπέρβασης του ορίου.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Αντώνης Σαμαράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νότης Περγιάλης, Νίκος Κούνδουρος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Giovanni Varriano
Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Ήχος: Μικές Δαμαλάς
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ηθοποιοί: Τίτος Βανδής, Τάκης Εμμανουήλ, Ανέστης Βλάχος, Γιώργος Εμιρζάς, Ντίνα Τριάντη, Χριστόφορος Ζήκας, Ντέπη Μαρτίνη,Πατρίσια Μπίνη, Αγγελική Πάντσου, Σπύρος Παππάς
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ, Gustin Wilson Productions
Φορμάτ: ProRes
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1960
Διάρκεια: 95΄
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Μουσικής – 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960, Βραβείο Σκηνοθεσίας – Φεστιβάλ Βοστώνης 1961

Νίκος Κούνδουρος

Ο Νίκος Κούνδουρος (1926-2017) γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και σπούδασε Ζωγραφική και Γλυπτική στην Αθήνα. Λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, κυνηγήθηκε και εξορίστηκε, τόσο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και κατά τη διάρκεια της Χούντας. Γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο Μαγική πόλις, το 1953. Το 1956, ο Δράκος τον καθιέρωσε ως γνήσιο εκπρόσωπο της νέας εποχής του κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν διακριθεί διεθνώς και του έχουν εξασφαλίσει μια μόνιμη θέση στην πρωτοπορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Φιλμογραφία

1954 Μαγική πόλις
1956 Ο δράκος
1958 Οι παράνομοι
1960 Το ποτάμι
1963 Μικρές Αφροδίτες
1967 Vortex ή Tο πρόσωπο της Μέδουσας
1974 Τραγούδια της φωτιάς (ντοκ)
1978 "1922"
1985 Μπορντέλο
1992 Μπάιρον, Μπαλάντα για ένα δαίμονα
1998 Οι φωτογράφοι
2013 Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη