Μανταλένα

Μανταλένα

Η κόρη ενός φτωχού βαρκάρη, μετά τον θάνατο του πατέρα της, προσπαθεί να τον διαδεχθεί στο επάγγελμα και να συντηρήσει τα έξι μικρά της αδέλφια. Καλείται όμως να αντιμετωπίσει το σκληρό ανταγωνισμό ενός καλοβαλμένου καραβοκύρη, τον οποίο τελικά ερωτεύεται. Η θάλασσα της Αντιπάρου που αποτυπώνεται από τον Γουόλτερ Λάσαλι σε ασπρόμαυρο φιλμ σαν να ήταν χρυσή, ο Μάνος Χατζιδάκις που γράφει τις ομορφότερες μελωδίες του για τον κινηματογράφο και, φυσικά, η Αλίκη Βουγιουκλάκη που εδώ εκτοξεύεται με μιας στο πάνθεον του ελληνικού σινεμά είναι μερικοί μόνο λόγοι που καθιστούν τη Μανταλένα αξεπέραστη και αναλλοίωτη στον χρόνο.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Ρούσσος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Walter Lassally
Μοντάζ: Γιώργος Τσαούλης
Ήχος: Μάρκος Ζέρβας
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Παντελής Ζερβός, Θόδωρος Μορίδης
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Σκηνικά: Μάρκος Ζέρβας
Μακιγιάζ: Σταύρος Κελεσίδης
Φορμάτ: ProRes
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1960
Διάρκεια: 89΄
Επικοινωνία: Φίνος Φιλμ, info@finosfilm.com
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, Καλύτερος Ηθοποιός σε Β’ ρόλο, Καλύτερο Σενάριο – Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1960

Ντίνος Δημόπουλος

Ο Ντίνος Δημόπουλος γεννήθηκε το 1921 στην Αιτωλοακαρνανία. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα στη Δραματική Σχολή Γιαννούλη Σαραντίδη από την οποία, λαμβάνοντας το δίπλωμά του, εγκατέλειψε στο τρίτο έτος τη Νομική προκειμένου ν’ ασχοληθεί με το θέατρο. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία, τόσο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου. Έχει σκηνοθετήσει περίπου 50 θεατρικά έργα τα οποία παρουσιάστηκαν στις αθηναϊκές σκηνές και περισσότερες από άλλες τόσες κινηματογραφικές ταινίες. Έχει γράψει επτά θεατρικά έργα. Υπήρξε ιδρυτής Δραματικής Σχολής και ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Οι ταινίες του προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ όπως στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Καννών, Καΐρου, Βιέννης κ.α. Είχε επίσης διακριθεί με δύο ελληνικά κρατικά Βραβεία Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1967), με Έπαινο Κρατικού Βραβείου θεάτρου (1974) καθώς και με Κρατικό Βραβείο θεάτρου (1975), Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καΐρου (1994), καθώς και Πρώτο Βραβείο φεστιβάλ Βιέννης τον ίδιο χρόνο.

Φιλμογραφία

1953 Οι ουρανοί είναι δικοί μας
1955 Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1960 Το κλωτσοσκούφι
1960 Μανταλένα
1961 Η Λίζα και η Άλλη
1962 Ο Θόδωρος και το Δίκανο
1964 Δεσποινίς διευθυντής
1965 Μια τρελλή τρελλή οικογένεια
1966 Τζένη Τζένη
1967 Κάτι κουρασμένα παλληκάρια
1968 Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη
1968 Η αρχόντισσα και ο αλήτης
1969 Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά
1969 Η νεράιδα και το παλικάρι
1971 Η κόρη του ήλιου
1983 Τρελός και Πάσης Ελλάδος
1993 Τα δελφινάκια του Αμβρακικού